Edirne’ye alışverişe gelen Bulgar: Sizin paranın değeri yok, bizim para değerli

Edirne’ye alışverişe gelen Bulgar: Vaktim olsa her hafta geleceğim. Bizim paranın şu an değeri var, sizin paranın değeri yok!

edirne bulgarlar

Bulgaristan’ın para birimi levanın Türk lirası karşısında devam eden yükselişi, Edirne’ye alışveriş için gelen Bulgar turist sayısında artışa neden oldu. Bulgaristan’ın Filibe şehrinde hemşirelik yapan Rafiye Muhtarovaise, “Bizim Bulgaristanlılar çok geliyor alışveriş yapmaya, çünkü liranız çok düştü. Bizim paranın şu an değeri var, sizin paranın değeri yok şu anda. Biz çok ucuza alıyoruz her şeyi buradan, çünkü bizim paramız çok değerli” dedi.

Döviz kurlarında yaşanan artışa paralel olarak Bulgaristan levasının Türk lirası karşısında değer kazanması, Edirne’ye alışveriş için gelen Bulgar turist sayısını artırdı. 1 Bulgar levasının 6,06 TL’ye ulaşmasıyla sınıra yakın Bulgar şehirlerinden ihtiyaçlarını karşılamak üzere Edirne’ye gelen Bulgar vatandaşları, Edirne ekonomisine katkı sağlıyor.


Bulgar vatandaşlarının yoğun olarak alışveriş yaptığı bir bölge olan Bostanpazarı semtinde bir Türk vatandaşının söyledikleri dikkat çekti. Hasan Güler isimli yurttaş , “Türkiye battı artık. Vallahi battı. Hiçbir şey alamıyoruz. Bizim emekli paralarımız iyice battı. Baklava almak istiyorum, yetmiyor. Çantayı dolduramıyoruz” dedi. Güler, 15 liralık baklava almak istediğini, ancak alacağı baklavanın ne eşine ne de çocuğuna yeteceğini söyledi.

“Türkiye’den alıp Bulgaristan’da satıyorum”

Bulgaristan’ın Filibe şehrinden gelen Halil Cambaz ise Edirne’ye zaman zaman geldiğini ve aldığı ürünleri üzerine kar koyarak Bulgaristan’da sattığını söyleyerek, “Ben 2,5’e alıp 5’e satıyorum. Ben de kazanayım bir iki leva. Çocuklarımız, torunlarımız var” dedi.


Yıllardır Bulgaristan vatandaşlarına yönelik hizmet veren iş yerinde müşterilerle ilgilenen esnaf Metin Doğan, Bulgar parasının değer kazanmaya başlaması ile yoğunluğun artmaya başladığını belirterek, “Bugün yoğunluk oldu. Daha önceki günler böyle değildi. Onlara göre euro 15 TL, leva 7,5 olacak beklentisi var. Bu durum bizi esnaf olarak zorda bırakıyor. Aldığım ürünü bugün 40 liraya alıyorsam 50 liraya alıyorum. Ürünler döviz kaynaklı. Hammaddesi yurt dışından geliyor. Yükseltiyorlar fiyatları. Bu şekilde olunca biz müşteriye karşı zor durumda kalıyoruz. Bugün 50 liraya sattığını yarın 60 liraya satıyorsun. Bu sefer müşteri ters tepki yapıyor” dedi. Cambaz, Bulgarların en çok baklava, zeytin, lokum, peynir, temizlik ürünlerine rağbet gösterdiklerini belirtti.

“Buradan çok ucuza alıyoruz”

Bulgar vatandaşlarının levanın değer kazanmasından son derece memnun olduğunu belirten esnaf Metin Doğan da “Onlar bu durumdan çok memnun. Biz memnun değiliz ama adam 100 leva bozduruyor, 600 lira yapıyor. Bir haftalık yiyeceğini alıyor. Ama Bulgaristan olsa alamıyor. Bulgaristan’da bir kilo beyaz peynir 18 leva. Bir kilo tereyağı 21 leva. Adam bir kilo alacağına 2 kilo alıyor. Bu da işine geliyor” dedi.


Bulgaristan’ın Filibe şehrinde hemşirelik yapan ve aylık 700 euro maaşla çalışan Rafiye Muhtarovaise, “Biz hep geliyoruz buraya, çok memnunuz. Levanın çıkması da iyi oldu. Vaktim olsa her hafta geleceğim alışveriş yapmaya. Bizim Bulgaristanlılar çok geliyor alışveriş yapmaya, çünkü liranız çok düştü. Bizim paranın şu an değeri var, sizin paranın değeri yok şu anda. Buradan aldığımız zeytinin, peynirin bile tadı başka. Biz çok ucuza alıyoruz her şeyi buradan, çünkü bizim paramız çok değerli” diye konuştu. (ANKA)

Elektrik faturalarında sınırı aşan daha yüksek ödeyecek!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.