İnsansı robota yüzünü veren gönüllüye 200 bin dolar verilecek!

ABD’li bir teknoloji şirketi; otel, AVM’ler ve havaalanlarında çalıştırılacak insansı robotlar için yeni bir yüz arıyor. Buna göre Promobot adlı firma, yüzünü istediği kadar kullanmak şartıyla, gönüllü olan kişiye 200 bin dolar (yaklaşık 2 milyon 485 bin lira) ödeme yapacak.

insanı robot

Teknoloji şirketi Promobot, 2023’ten itibaren otellerde, alışveriş merkezlerinde ve havaalanlarında kullanılacak insansı robotlar için yen bir yüz arayışına girdi.

Firma, yüzünü kullanma hakkını sonsuza kadar devredecek cesur bir gönüllüye, 200 bin dolar (yaklaşık 2 milyon 485 bin lira) gibi büyük bir para verileceğini açıkladı.


Otel görevlilerinin yerine çalışacak

Promobot, korkutucu derecede gerçek duran insansı robotlarıyla tanınan New York merkezli bir robot üretim firması.

Şimdiden 43 ülkede kullanılan insansı robotlar yöneticiler, girişimciler, danışmanlar, rehberler ve otel görevlilerinin yerine çalışması için üretildi.

NTV’nin aktardığı habere göre, konuya yönelik açıklama yapan şirket, “Şirketimiz yüz tanıma, konuşma, otonom navigasyon, yapay zeka ve diğer robotik alanlarda kullanılmak üzere teknolojiler geliştiriyor. 2019’dan bu yana aktif olarak insansı robotlar üretiyor ve piyasaya sürüyoruz. Yeni müşterilerimiz büyük ölçekli bir proje başlatmak istiyor bu yüzden yasal gecikmeleri önlemek için yeni robotlarda kullanılacak bir yüz lisansı gerekiyor” dedi.

humanoid robotlar

“Humanoid robotlara verilecek arkadaş canlısı bir yüz olmalı”

Promobot teknoloji firması, son kampanyasında insansı robot asistanı olarak kullanılacak kibar ve arkadaş canlısı bir yüz arıyor.

Adı açıklanmayan bir ABD şirketi tarafından görevlendirilecek olan robot, Kuzey Amerika ve Orta Doğu’daki havaalanları, alışveriş merkezleri ve mağazalarda kullanılacak.


Promobot, her cinsiyetten ve yaştan insanın başvuru yapabileceğine dikkat çekerek, “Asistan robotlar 2023’te faaliyetlerine başlayacak ve robotun yüzü seçilen kişinin yüzü olacak” diye konuştu. Promobot, ünlü insansı robot Sophia gibi, bilgisayar tarafından oluşturulan bir yüzü tercih etmek yerine neden gerçek bir yüz kullanmaya çalıştığını henüz söylemedi.

Bu ilk değil

Robot üretim firmalarının birine yüzünün hakları almak için fiyat teklif etmesi ilk kez görülen bir durum değil. 2019’da isimsiz bir robot şirketi, yüzünü kullanmak için, bir gönüllüye 133 bin 425 bin dolar ödül teklif etti.

Yapay zeka ve robotik uzmanı Kate Devlin neden gerçek bir yüzün kullanıldığını sorgulayarak, “Arkadaş canlısı robotlarda iyiyim. Ama neden gerçekçi bir insan yüzüne ihtiyacı olduğunu ve bu yüzün neden gerçek bir kişiye ait olması gerektiğini çözemiyorum” şeklinde konuştu.

MailOnline, insanların nasıl başvurabilecekleri ve kazananın ne zaman duyurulacağı hakkında daha fazla bilgi için Promobot ile iletişime geçti.

Humanoid nedir?

Humanoid; İngilizcedeki human [insan] ve-oid [benzeyen] birleşiminden; “insansı”, insan olmayanların insan görünümüne sahip olmasıdır.

Terim genel olarak belirgin bir şekilde insani özelliklere veya adaptasyonlara sahip herhangi bir şey için kullanılabilir. Bilimkurgu medyası sık sık dünya dışı yaşam biçimlerini yakınsak evrim teorisinin bir yan ürünü olarak humanoid (insansı) olarak sunar.


Sophia (robot), Hong Kong merkezli Hanson Robotics tarafından geliştirilen sosyal bir insansı robottur.

2022 yılına damga vuracak teknoloji trendleri  İndigo Dergisi’ni Facebook, Twitter, Instagram ve Telegram‘da takip edebilirsiniz!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.