Netflix Türk yapımı dizilerin ekonomiye katkısı 583 milyon TL

Netflix dijital yayın platformunun 2018’den bu yana yayına giren 10’dan fazla Türk yapımı dizilerin ekonomiye de 583 milyon TL katkı sağladığı belirtildi. 10 yeni dizi projesi yolda!

netflix türk yapımı

ABD merkezli dijital yayın platformu Netflix, yayın hakları satın alınan dizi ve filmler dışında kendi orijinal yapımı içerikleri de kullanıcılara sunuyor. Şu an 10’dan fazla Türk yapımı içeriğe sahip platformun ilk orijinal Türk yapımı dizisi ‘Hakan: Muhafız’dı. Bu diziden itibaren Türk yapımlarına yaptığı harcamaların yarattığı ekonomik etkiyi bağımsız bir uluslararası danışmanlık şirketine ölçtüren platform, 3 bin 300 kişiye istihdam yaratıp ekonomiye 583 milyon TL’lik katkı yaptığını duyurdu.

Platform, ayrıca 10 Türk yapımının daha yolda olduğunu duyurdu. Diziler 183 ülkede yayınlanıyor.


Netflix’te yayınlanacak yeni Türk yapımları:

Netflix Türkiye, Bir Başkadır ve Fatma gibi yapımlarının ardından yayınlanacak yeni projeleri için hazırlıklarını sürdürüyor. İşte onlardan bazıları:

Geçen Yaz

Aile Arasında ve yarına Tek Bilet gibi filmleriyle tanınan yönetmen Ozan Açıktan, yeni bir yaz filmiyle tekrar karşımızda. Film, 90’larda yazlıkta geçen, deniz, kumsal, güneş, arkadaşlar, aile ve unutulmayacak ilk aşkları bir araya getiriyor. Fragmanı yayınlandığından beri ilgi çeken Geçen Yaz filmi izleyicilerine yoğun bir nostalji yaşatacak.

Bir Denizaltı Hikayesi

Bir Denizaltı Hikayesi

2021 yılının sonbahar aylarında Netflix’te yayınlanması planlanan Bir Denizaltı Hikayesi dizisi, Kıvanç Tatlıtuğ, Özge Özpirinçci gibi birçok ünlü ismi bir araya getiriyor. 2019’dan beri herhangi bir projede yer almayan Tatlıtuğ, ilk kez bir online dizide rol alacak. Dizi, denizaltında araştırma görevine katılmaya hazırlanan, özgür ruhlu dalış eğitmeni ve deniz biyoloğu Arman’ın hikayesini konu alıyor.

Pera Palas’ta Bir Gece Yarısı

Pera Palas'ta Gece Yarısı

Pera Palas’ta Gece Yarısı dizisi, başarılı yazar Charles King’in ‘Midnight At The Pera Palace’ kitabından uyarlanıyor. Dizinin oyuncu kadrosunda Esra ve Halit karakterlerini canlandırmak üzere Hazal Kaya ve Selahattin Paşalı bulunuyor. Dizi 1919 senesine yapılan bir yolculuğun hikayesini konu alıyor. Pera Palas Oteli’nde bir araştırma yapan gazeteci Esra, otelin bir odasında 1919 senesine açılan bir kapının olduğunu fark eder. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemine açılan bu kapı, Mustafa Kemal Atatürk’e düzenlenen siyasi komplonun tam ortasına denk gelmektedir. Esra’nın kütüphaneci Halit ile tanışmasıyla 1919 İstanbul’unun hikayesi derinleşir.

Erşan Kuneri

Erşan Kuneri netflix

Özellikle Cem Yılmaz’ın sevilen filmi GORA izleyicileri tarafından merakla beklenen bir spin-off dizi. Dizi, Türk Sinemasının erotik film tufanıyla kasıp kavrulduğu 1975-1978 yılları arasında bir yönetmen olan Erşan Kuneri’nin, erotik filmler dışında farklı film türlerini denemesini konu alacak. Geçtiğimiz günlerde çekimleri başlanan dizinin konusu kadar oyuncu kadrosu da meraklılarının heyecanını katlıyor.


Beni Çok Sev

7. Koğuştaki Mucize filminin yönetmeni Mehmet Ada Öztekin’in imzasını taşıyan yapımın başrollerinde Sarp Akkaya ve Songül Öden yer alıyor. Konya’da cezaevinde gardiyan olarak çalışan Sedat’a bir gün mahkumlardan birini memleketine götürme görevi verilir. Musa 14 yıldır mahkumdur ve bu süreden sonra ilk defa eşini, annesini ve kızını görecektir. Ailesi ve kızı ile iyi bir gün geçiren Musa, bir şeylerden şüphelenir. Beni Çok Sev de geçtiğimiz günlerde yayına giren Netflix Türk yapımı diziler arasında.

Uysallar

Uysallar

Daha filmi ve Şahsiyet dizisiyle adlarından övgüyle bahsettiren Onur Saylak ve Hakan Günday’ın 2021’in sonlarına doğru Netflix’te yayınlanması planlanan yeni projesi Uysallar; Mimar Oktay Uysal eşi, iki çocuğu ve babasından oluşan ailesinden gizli olarak bir hayatı sürdürürken, ailesinin Oktay’dan gizli kendi dünyalarını kurmanın peşinde oluşunu anlatmaktadır. Uysal ailesinin yalanlarla dolu bir evi vardır. Oktay’ın da inşa etmesi gereken bir hapishanesi…

Kuş Uçuşu

Kuş Uçuşu netflix

Senaryosunu Aşk 101 ve Ufak Tefek Cinayetler’den tanıdığımız Meriç Acemi’nin yazdığı dizinin konusu, Bir TV kanalında çalışan iki farklı kuşağın hikâyesini anlatıyor. Birce Akalay’ın ünlü bir ekran yüzü rolüyle seyirci karşısına çıkacak olan dizide, televizyon kanalındaki iki farklı kuşağın çatışmasını anlatıyor.

Kulüp

1955 yılının en önemli gece kulüplerinden birinde çalışan ve eski bir mahkum olan Matilda’nın kızı Raşel, Matilda hapisten çıkana kadar varlığından habersizdir. Kızı ile arasında güzel bir ilişki kurmaya çalışan Matilda, Raşel’i Pera’nın belalısı olan Fıstık İsmet’ten uzak tutmak için çabalamaktadır. Matilda aynı zamanda patronu olan Orhan, gece kulübü yöneticisi Çelebi ve sanatçı Selim’in egoları ile de mücadele etmeye çalışır. Kulübe ayak basmasıyla ortama farklı bir ruh katan Matilda, çalışanlar için cehennem olan kulübü bir yuva haline getirir. Kulüp dizi geçtiğimiz günlerde yayına girdi ve oldukça beğeni gördüğünü söylemek yanlış olmaz.

‘Türkiye’de yatırıma devam edeceğiz’

Netflix Türkiye Kamu İlişkileri Direktörü Pelin Mavili, Dünya’dan Selenay Yağcı’ya şunları söyledi:


“Dünya çapında fenomen olacak Türk yapımları çıkarmak istiyoruz. Pera Palas’ta Gece Yarısı, Uysallar, Sıcak Kafa, Aşk Taktikleri, Erşan Kuneri, Kuş Uçuşu, Yakamoz S-245, Başka Bir Benlik, Aşıklar Bayramı ve adı henüz açıklanmayan Berkun Oya filmi dahil. Ancak bunlarla sınırlı olmayan, gelecek yılın başlarında duyurulacak çok sayıda başlığa imza atıyoruz.”

Şimdiye kadar Netflix’te yayınlanan Türk yapımı dizi ve filmler:

  • Fatma (2021) IMDb: 7.9 (Netflix)
  • 50M2 (2021) – IMDb: 7.0 (Netflix)
  • Bir Başkadır (2020) IMDb: 8.9 (Netflix)
  • Aşk 101 (2020) IMDb: 7.5 (Netflix)
  • Atiye (2019 – ) IMDb: 7.7 (Netflix)
  • Rise of Empires: Ottoman (2020) IMDB: 8.1
  • The Protector: Hakan Muhafız (2018) 7.6 (Netflix)
  • Börü (2018) IMDb: 8.2
  • Avlu (2018) IMDb: 7.2
  • Mehmetçik Kut’ül Amare (2018) IMDb: 6.8
  • Kördüğüm (2015) IMDb: 6.2
  • Yunus Emre (2015) IMDb: 7.8
  • Beni Böyle Sev (2013-2015) IMDb: 7.1 (Netflix)
  • Filinta (2014) IMDb: 6.7
  • Leyla ile Mecnun (2011-2014) IMDb: 9.2
  • Ezel (2009-2011) IMDb: 8.5
  • 46 Yok Olan (2016) IMDb: 8.5
  • Behzat Ç. (2010-2013) IMDb: 8.7
  • Diriliş: Ertuğrul (2014 – ) IMDb: 7.2
  • Son (2013) IMDB: 7.5
  • Şubat (2012-2013) IMDb: 7.9

Netflix Games: Diğer mobil oyun platformlarından farkı ne?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.