TRT’nin vatandaşa 11 yıllık faturası: 6.6 milyar dolar!

Kamuoyunda tarafsız yayın yapmadığı ve yandaşlık yaptığı gerekçesiyle sürekli eleştirilen, muhalefetin yayınlarına yer vermeyen TRT için vatandaştan toplanan elektrik enerji payı ve bandrol ücretlerinin 11 yıllık bilançosu ortaya çıktı.

TRT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta başında elektrik faturalarından TRT payı ve enerji fonu kesintisinin kaldırılacağını açıkladı. Gözler gelirlerinin önemli bir kısmını vatandaşlardan toplanan paralar ile sağlayan TRT’ye çevrildi.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, geçtiğimiz temmuz ayında TBMM KİT Komisyonu’nda 2010 yılından 2020 yılına kadar TRT’nin ilan, reklam, sponsorluk ve program gelirlerinin yanı sıra enerji payı ve bandrollerden ne kadar gelir elde ettiğini sormuştu..


Yavuzyılmaz söz konusu rakamların Türk Lirası dışında ilgili yıl ortası döviz kurunu kullanarak dolar bazlı paylaşılmasını da istedi.

TRT’nin paylaştığı veriler, vatandaşlardan toplanan toplam rakamın ortaya çıkmasını sağladı.

Buna göre 2010 – 2020 yılları arasını kapsayan 11 yıllık dönemde, elektrik faturalarından yapılan yüzde 2.26’lık kesintili ile vatandaşlardan toplam 8 milyar 923 milyon 767 bin lira toplandı. Televizyondan radyoya, cep telefonundan akıllı kol saatine kadar çok sayıda cihazdan alınan bandrol gelirleri ise aynı dönemde 11 milyar 888 milyon 905 bin lira oldu. Böylece 11 yıllık fatura toplam 20 milyar 812 milyon 673 bin lira oldu.

TRT’nin verdiği cevapta dolar kuru üzerinden paylaşılan tablolara göre, 2010 – 2020 yılları arasında vatandaşın elektrik faturalarından 3 milyar 179 milyon 290 bin dolar, satın aldığı cihazlardan ise bandrol geliri adı altında 3 milyar 506 milyon 39 bin lira toplandı. Söz konusu 11 yıllık dönemde toplanan toplam miktar 6 milyar 685 milyon 329 bin dolar oldu.

trt bütçe maliyet

Televizyondan akıllı saate bandrol ücreti

3093 Sayılı TRT Gelirleri Kanunu’na göre, radyo, televizyon, video ve birleşik cihazlar ile görsel ve/veya işitsel yayınları alabilen her türlü cihazlardan alınan bandrol ücretleri TRT’ye aktarılıyor.


Televizyondan radyoya, cep telefonundan ev sinema sistemine, akıllı kol saatinden bilgisayar ve tabletlere kadar çok sayıda cihazdan yüzde 16 ile yüzde 0,01 arasında değişen oranlarda bandrol ücreti alınıyor.

Televizyon, video kameralar ve radyolarda bu oran yüzde 16. Cep telefonlarında yüzde 10, akıllı kol saatlerinde yüzde 8, bilgisayar ve tablette ise yüzde 2.

ELEKTRİK PAYI GELECEK YIL KALKACAK

Vatandaşın elektrik faturalarından yüzde 2 oranında TRT payı kesiliyordu. Bu pay yüzde 2 olmakla birlikte, yüzde 18 oranında KDV’ye de tabi tutulduğundan, enerji bedelinin yüzde 2,36’sı olarak faturaya yansıyor. Sanayi tipi kullanıcılardan TRT payı alınmıyor.

TRT katkı payı, 3093 sayılı Türki̇ye Radyo-Televi̇zyon Kurumu Geli̇rleri̇ Kanunu neticesinde 1984 yılından itibaren alınıyor. 2008 yılında çıkartılan kanunla ise bu pay elektrik bedeli üzerinden hesaplanıp TRT’ye aktarılmaya başlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz pazartesi Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada elektrik faturalarında TRT payı ve enerji fonu kesintisinin kaldırılacağını açıkladı.


TRT’nin elektrik faturaları üzerinden kesinti yapması uzun süredir eleştirilere konu oluyordu. Enerji fiyatlarındaki büyük artışlar nedeniyle bu tarz ek maliyetler tüketicileri iyice zorlamaya başlamıştı. Elektrik hasılatından elde edilen gelir ise TRT’nin toplam geliri içinde önemli bir payı oluşturuyor.

TRT payı ile Enerji Fonu elektrik faturasını ne kadar azaltır?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.