Türkiye’de ilaç bulamama dönemi: Yalvararak ilaç temin etmeye çalışıyoruz!

Türkiye’de yine ilaç bulamama dönemi başladı. Özellikle tansiyon ağrı kesici, ateş düşürücü ve kanser ilaçlarının çoğu yok. Vatandaş ‘Ölelim mi’ diye isyan ediyor. Eczacılar ‘sorumlusu biz değiliz’ diyor.

ilaç bulamama

Türkiye genelinde 645 adet ilaçla ilgili sıkıntı yaşanıyor. Çocuklarda kullanılan ağrı kesici, ateş düşürücü, soğuk algınlığı, ishal ilaçları ile yetişkinlerin kullandığı tansiyon, kalp, diyabet ve bazı kanser ilaçları bulunamıyor.

Eczane eczane dolaşmaktan yorgun düşen hasta yakınları duruma isyan ederken, kendilerine yönelen tepkilerden bıkan eczacılar da “Bulamadığınız ilaçların sorumlusu eczacınız değildir” yazıları astı. Bir eczacı da durumu “Yalvara yalvara ilaç temin etmeye çalışıyoruz” sözleriyle özetledi.


“Reçete var fakat ilaç yok”

En mağdur olanlar ise kanser hastaları… Zaman kaybetmeden doktorun yazdığı ilacı kullanmak zorunda olan ancak reçetedeki ilacı bulamayan vatandaşlar, “Bu hasta halimizle eczane eczane dolaşıyoruz. İlacın bulunmadığını söylüyorlar. Ölelim mi ne yapalım, devlet bir an önce bir çözüm üretsin” diyor… SÖZCÜ; Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi yakınındaki eczacılarla ve hastalarla konuşarak sorunu yerinde inceledi. İşte yaşanan sorunlar…

Zam beklentisiyle ilaçlar verilmiyor

Pınar Özcan (İstanbul Eczacı Odası Başkanı): Çocuk ilaçlarıyla ilgili yaşanan sıkıntı; bu seneki üretim planlamasının firmalar tarafından, geçen seneki rakamlara göre yapılması. Diğer ilaçlardaki sıkıntı; sene sonunda her zaman yaşadığımız, Şubat ayında yapılacak zam beklentisiyle ilaçların piyasaya firmalar tarafından daha kısıtlı bir şekilde verilmesi. Şubat 19’a kadar bu sorun artarak yaşanacak.


Pandemi de ilaç sıkıntısını artırdı

Enbiye Orhan (Eczacı): İlaçlar çok az sayıda geliyor, piyasada eksik ilaç var. Her sene bu zamanlarda sıkıntı yaşıyoruz ama bu sene hem daha erken başladı hem de daha şiddetli yaşanıyor. Euro kuru yüzünden de büyük etkilenme var. Pandemiden dolayı da sorun yaşadı firmalar. Vatandaşı mağdur etmek istemiyoruz ama elimizden de bir şey gelmiyor. Sorun bizden değil. Umarım sıkıntı yakın zamanda biter.

İlaç bulamama krizindeki büyük sebep Euro kuru

Nilgün Kodan (Eczacı): Şu anda ilaç temininde bayağı sıkıntı var. Az önce 2 kişiye, ‘İlacınız yok’ demek zorunda kaldım. Birisi bebeklerde kullanılan kan damlası almak istiyordu. Diğer hasta da nörolojik rahatsızlıklarda kullanılan ilacı almak istedi. Artık yalvara yalvara ilaç temin etmeye ve hastaları mağdur etmemeye çalışıyoruz. Bu sorundaki en büyük sebep Euro kuru. Sıkıntı erken geldi.

Çok basit bir ilacı bile bulamıyoruz


Adnan Yılmaz (Vatandaş): Bağırsak ilacı almak için Mecidiyeköy’deki eczaneleri dolaştım. 3 tane eczane gezdim, ilacı bulamadım. 4. eczaneye girdim az önce, burada varmış ama daha sisteme düşmemiş o yüzden ilacı alamadım. Çok basit bir ilaç, neden yok? Eczacılar buna cevap da veremiyor. Hastalar baya bir mağdur durumda. İlaç krizinin bir an önce çözülmesini istiyoruz. Sağlık bu, ölelim mi.

Türk Eczacılar Birliği: Ciddi bir ilaç yokluğu içindeyiz, tablo derinleşiyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.