Beton santrali: Yapı malzemeleri üretimi için kullanılan ekipmanlar

Beton santrali: yapı malzemeleri için kullanılan ekipmanların toplu kompleksidir. Bu tarz ekipmanlar yol, köprü, bina ve yapı inşaat projelerinde kullanılmaktadır. Ayrıca bu ekipmanlar satış amacıyla beton üretiminde kullanılabilir.

beton santrali

Bu tip ekipmanları seçerken birçok teknik özelliklere dikkat etmek gerekmektedir. Bunun için birçok beton santral modeli içeren içeren Machineryline inşaat makine satış sitesi kullanılabilir.

Beton santrali ne içeriyor

Beton santrali ile beton üretim süreci birkaç aşamadan oluşur. Birinci aşamasında karışım için gerekli tüm bileşenler teslim edilir ve depolanır. Ondan sonra tüm gerekli bileşenler karışım yapılacak tanka gönderilir. Son aşamada ise nihai ürün üretilmektedir. Bu aşamada daha önce hazırlanmış olan tüm bileşenler karıştırıldıktan sonra hazır yapı malzemesi teslim edilir.

Beton santralleri ile yukarıda yazılı işlemlerin yapılması için beton santrallerinin aşağıda yazılı elemanlara sahip olması gerekmektedir:

  1. Silolar. Kuru beton bileşenlerinin depolanması için metalik depolar kullanılır. Hermetik olan bu tanklar özel havalandırma menfezlerine sahiptir. Daha gelişmiş modellerde ekstra seviye sensörü ve havalandırma sistemi ile donatılmaktadır. Hazır malzeme tankların alt kısmından boşaltılmaktadır.
  2. Bileşen karıştırma tankı.
  3. Beton karıştırıcı. Bu ana eleman ile beton karışımı bileşenleri karıştırılıyor. Beton santrallerinde yerçekimi tip veya zorlamalı tip karıştırıcılar kullanılır.

Ayrıca bu ekipmanlar çeşitli ekstra elemanlara sahiptir. Bu ekstra elemanlar arasında sıcaklık ayarlama cihazı, dağıtıcılar ve başka tip cihazlar mevcut olabilmektedir.

Beton santrallerinin sınıfları ve özellikleri

Beton santralleri kullanım alanı, kapasite, donatım düzeni gibi dahil olmak üzere birçok özelliğe bağlı olarak sınıflandırılmaktadır..

Beton santralleri kullanım alanına bağlı olarak aşağıda yazılı çeşitlere ayrılmaktadır:

  1. Sabit: Bu tarz santraller belli bir yere monte edilip kısa bir süre içinde büyük miktarda malzeme üretmek amacıyla kullanılır. Bu tarz makineler bağımsız bir şekilde işlenmesi için tüm gerekli ekipmanlar ile donatılmaktadır.
  2. Mobil: Bu tarz santraller çok kısa süre içinde şantiyeye monte edilebilir ve gerekli durumlarda başka bir yere taşınabilir. Mobil santraller herhangi bir düz alana monte edilip mevcut su hatlarına bağlanır.

Genellikle sabit tipi olan büyük beton santralleri saatte 310 metreküp üretim kapasitesinde çalışabilmektedir. Mobil modeller ise saatte 5 metreküpten başlayan üretim kapasitesine sahiplerdir. En popüler cihazlar 50 – 70 h/m3 üretim kapasitesine sahiptir.

Beton santralleri cihazların düzenlerine bağlı olarak şu şekilde sınıflandırılmaktadır:

  1. Doğrusal: Tüm ekipman bir veya iki paralel sıraya yerleştirilmiştir. Her karıştırma tesisinde bir silo ve bir dozajlayıcı bulunmaktadır.
  2. Dairesel: Dozajlama tesisinin ortasına bir karıştırıcı yerleştirildiği anlamına gelir. Etrafında başka donanımlar da bulunur. Bu düzenleme daha uygun maliyetli ve yönetilmesi daha kolaydır.

Bir beton santrali satın alırken, amacına karar vermeniz gerekir. Bu doğrudan kompleksin tasarımını, performansını ve işin özelliklerini etkiler. Birçok model, operatör kontrol panelli bir üretim süreci otomasyon sistemi ile donatılmıştır. Bu, üretilen karışımın tüm bileşenlerinin tam dozajını garanti eder ve yüksek kalitesini sağlar. Çimento ve agregaların ağırlığını ölçmek için dijital bir terazi kullanılır. Nem sensörleri, karışımın toplam su içeriğini belirlemek için kullanılır.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.