Kolajen içeren besinler: İşte en çok etkili 8 yiyecek!

Kolajen nedir? Kolajen içeren besinler hangileri? Kolajen tam olarak ne işe yarar? Kolajen takviyesi ve kürü nasıl kullanılmalı? İşte yaşlanmayı yavaşlatan en çok kolajen etkili yiyecekler…

kolajen içeren besinler

Kolajen nedir?

Kemik, kas, diş, deri, tendon bağlar, damarların yapısında bulunan kolajen, vücut dokularına güç ve esneklik kazandıran, vücutta en çok bulunan bir çeşit proteindir. Vücudumuz kolajen üretiminin bir bölümünü kendi yapar. Kalan bölüm için ise besinlerle desteklemek gerekir. Yaşın ilerlemesi ile üretimi azalan kolajenin üretimini bu besinlerle destekleyebilirsiniz. Böylece yaşlanmanın etkilerini geciktirebilirsiniz.


Kolajen tam olarak ne işe yarar?

  • Kolajen takviyeleri cilt nemlenmesini ve esnekliğini artırmaya yardımcı olur. Kırışıklıkları hafifletebilir.
  • Ciltteki yağ tabakasının azalmasını sağlar, daha güçlü tırnak ve saç gelişimine yardımcı olur.
  • Kolajen aynı zamanda elemleri esnekliğini artırır, kemik erimesinin önüne geçer.

Kolajen içeren besinler: İşte en çok etkili 8 yiyecek!

1- Yumurta

En kaliteli protein kaynağı olan yumurtanın sarısı da beyazı da kolajen üretimi konusunda güçlü bir kaynaktır.

2- Süt ürünleri

Lor peynir, beyaz peynir, inek sütü, soya sütü kolajen üretimini uyaran bileşenler içerirler.

3- Kırmızı meyveler

Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, kızılcık, çilek, kiraz, siyah üzüm, elma, pancar, kırmızı kapya biber, domates gibi besinler içerdikleri güçlü antioksidanlar sayesinde kolajen üretimini uyarırlar. Güneşin zararlı ışınlarının deriye etkilerini azaltırlar.

4- Et, tavuk ve balık

Kolajen yönünden en önemli kaynaklar; sığır eti, tavuk eti, hindi eti, sakatatlar ve balıklardır. En iyi protein kaynakları olan bu besinler cildin esnekliğini ve sıkılığını artırır. Cilt hücrelerinin bozulmasına engel olur.

5- Sarı ve turuncu renkli sebze ve meyveler

Şeftali, mango, kayısı, ananas, limon, greyfurt, portakal, kavun, havuç, bal kabağı, patates ve kivi gibi C vitaminini bolca barındıran besinler kolajen desteği veren önemli besinlerdendir. Cildin daha pürüzsüz görünmesini sağlarlar.

6- Sülfür içeren besinler

Sarımsak, kereviz, zeytin çeşitleri, tofu, soğan, pırasa, salatalık, muz gibi sülfür içeriği olan sebzeler ve meyveler vücuttaki kolajen üretimini artırır.

7- Kuru yemişler

Fındık, fıstık, ceviz kolajen desteği konusunda beslenmede mutlaka bulundurulması gereken yemişlerdir.

8- Yeşil yapraklı sebzeler

Nane, adaçayı, roka, ıspanak, ısırgan otu, lahana, ebegümeci gibi yeşil yapraklı sebzeler vücudun kolajen üretimini artırmakta ve cildin nemini, elastikiyetini korumaktadır.

En çok kolajen içeren besinler:

  • Tavuk
  • Sığır eti (Eklem ve kemikler için)
  • Balık eti (Cilt için)

Kolajen bakımından zengin beslenmek cilt, bağlar, saç ve kemikler için kolajen desteği sağlıyor. Bunları kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kemik suyu
  • Paça çorbası
  • Yumurta
  • Yeşil yapraklı sebzeler
  • Turunçgiller
  • Kivi
  • Sarımsak
  • Lahana
  • Soğan

Vücutta kolajen üretimi nasıl artırılır?

Cildin daha pürüzsüz ve temiz görünmesi için mutlaka ölü deri temizliği yapılmalıdır. Bu işlem için özel bakım ürünleri kullanılabilir veya güzellik merkezine gidilebilir.

C vitamini kolajen üretimi için en önemli vitaminlerden biridir. Eğer sigara içiyorsanız C vitaminini daha fazlasını almalısınız ki etkisini görebilesiniz. Bu durumda en iyi yol bir an önce sigarayı bırakmak olacaktır.


Kolajen takviyeleri nasıl doğru kullanılır?

Vücut kolajeni doğal olarak üretir ancak yaş aldıkça daha az ve daha düşük kaliteli kolajen üretmeye başlar.

Vücuttaki kolajen üretiminin azalması sonucu ciltte sarkma ve kırışık gibi yaşlanma belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Kemiklerde bulunan kolajen ağının bütünlüğünün bozulması da kemik gücünde azalmaya yol açar.

Yaşlandıkça, mevcut kolajenimiz parçalanır ve vücudumuz daha fazlasını üretemez hale gelir. Bunun sonucu olarak da son yıllarda çokça adı geçen kolajen takviyelerine yöneliriz.

Kolajen tipleri

Toplamda 3 adet kolajen tipi var: Tip 1 kolajen, tip 2 kolajen ve tip 3 kolajen.

Uzmanlar, cildimizde iki tip kolajen bulunduğunu ifade ediyor. Bunlar tip 1 ve tip 3 kolajen.

Tip 1 ve tip 3 grup kolajen saç, tırnak ve tendon desteği için kullanılabiliyor.

Kıkırdakların yapısında ise yüzde 60 oranında tip 2 kolajen bulunuyor. Bu nedenle tip 2 kolajen eklem şikayetlerinde kullanılıyor.

Peki kapsül formundaki kolajenler?

Kapsül formundaki kolajenlerin ise hidrolize peptid oranı daha düşük. Bu nedenle daha az emiliyorlar.

Ayrıca kolajen takviyelerinin molekül ağırlığının 3000 dalton atom kütlesi civarından düşük olması gerekiyor.

Kolajeni nasıl alacağız?

Uzmanlar, kolajen takviyesi alırken en az 2,5 gr, en çok 5-10 gr olmasına dikkat etmemiz gerektiğini ifade ediyor.

Ayrıca uzmanlar, kolajenin içinde çinko, C vitamini, hyalüronik asit, kolajen artırıcı maddeler ve alfa lipolik asit ve glutatyon gibi antioksidanların olmasının da faydalı olacağını söylüyor.

Kolajen kürleri ve yaşlara göre kullanımı

Uzmanlar, kolajenin genellikle 30-50 yaş arası grupta yılda iki defa 3 aylık kürler halinde uygulanabileceğini belirtiyor.


60 yaş üzeri grup ise kolajen takviyelerini yılda 3 defa, üç aylık kürler halinde yapabilir diyor.

Kolajen takviyesi nasıl kullanılmalı? Püf noktalar neler?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.