Marka Tescili Nedir?

Marka tescili markalaşma yoluna giren her tasarımın ya da ürünün öncelikli ihtiyacı olarak o markanın koruma altına alınması demektir. Herhangi bir markaya sahip olan işletmeler ya da kişiler o markaya ait tüm hak ve sorumluluklarını kendi üstlerine alır. Marka tescili ise bunun yasal bir yoludur.

Marka Tescili Nedir

Marka Tescili

Bir işletmenin ürettiği hizmeti ya da malı farklı bir işletmeye ait olan hizmetten ya da maldan ayrılabilmesini sağlayan işarete marka denilmektedir. Ortaya konulan markanın farklı kişiler ya da kurumlar tarafından taklit edilmemesi ya da çalınmaması için marka tescili adı altında o markanın korunması sağlanır. Kısacası marka tescili marka sahibi olan kişiler ya da işletmelere büyük bir avantaj sağlayan önemli bir terimdir.

Marka tescili yapıldığı zaman farklı kişiler ya da işletmeler tarafından kullanılmaması sağlanır. Aynı zamanda onların kazanç sağlanmasının da önüne geçer. Böylece marka tescili ile markaya ait tüm haklar kişinin üzerine geçmiş olur. Bununla birlikte marka tescil edildiği zaman miras bırakma, lisans verme ya da devretme gibi haklara da sahip olunabilir. Böylece markanın devamlılığı da sağlanmış olur.

Marka Tescilinin Geçerliliği Ne Kadardır?

Marka tescili süreleri markanın hizmetine ya da türüne göre değişse de genelde 10 sene o markayı korur. 10 senenin sonunda ise yeniden başvurulup tescil süresinin uzatılması gerekir. Eğer uzatılmazsa kişilerin ya da kurumların o marka üzerinden aldığı tüm haklar kaybolur. Marka tescilinin olmadığı süreç içerisinde ise taklit etme ya da çalma gibi durumlarda marka üzerinden hiçbir şekilde hak sahibi olunamaz. Eğer taklit eden kişi, çaldığı markayı tescil ederse tüm haklar onun olacaktır.

Marka Tescili Nerede Yapılmaktadır?

Marka tescili yaptırmak için belli evrakların eksiksiz bir şekilde tamamlanmış olması gerekir. Bu evraklar şu şekildedir;

  • Marka sahibine ait olan tüm kişisel bilgiler,
  • Marka tescilinin kimin üzerine yapılması isteniyor ise o kişiye ait isim, soy isim, telefon numarası ve adres bilgisi,
  • Markayı tescil etmek isteyen bir kurum ise o kuruma ait ticaret unvanı, kurumun adresi, telefon numarası ve vergi numarası,
  • Markaya ait olan logonun resmi,
  • Marka tescili için ödenmesi gereken ücretin dekontu bu belgeler içerisinde yer alır. Bu evrakların herhangi biri eksik olduğu zaman marka tescil işlemleri başlatılamaz.

Marka tescili sırasında belli bir ücret de ödenmektedir bu ücret markanın verdiği hizmete göre, markanın türüne göre değişmektedir. Bu sebeple marka tescil ücreti hakkında kesin bir cevap bulunmaz. Bu konuda uzman olan kişilere danışılarak ücret hakkında ortalama bir bilgi alınabilir.

Tüm belgeler tamamlandıktan sonra Türk Patent Enstitüsü’ne gidilerek marka tescili için başvuruda bulunulmalıdır. Burada başvurular yapılırken istenen tüm belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi önemlidir. Marka tescili başvurusuna kişi bireysel olarak da başvurabilir, bir vekil atayarak da başvuruyu gerçekleştirebilir. Eğer vekil başvuru yapacak ise getirilecek evraklar arasında vekille ilgili belli bilgiler de bulunmalıdır.

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Marka tescili yaptırmak için Türk Patent Enstitüsüne giderek evraklarla birlikte başvuru yapılmalıdır. Eğer evraklarda herhangi bir eksik varsa enstitü tarafından 2 aylık ek süre tanımlanır. Bu süre içerisinde eksik olan evrak tamamlanmazsa eğer başvuru işlemi tamamen iptal edilir. Başvuru yapılan evraklar eksiksizse eğer Türk Patent Enstitüsü tarafından uygun olan incelemeler başlatılır. Başvuru usule uygun ise Resmi Marka Bülteninde yayınlanır ve marka tescili yapılır.

Marka tescili sırasında ilgili kişiler tarafından başvuru incelenir ve 3. Kişiler tarafından itiraz edilebilir. Bu itiraz süreci genelde markanın farklı bir markayla benzerliği görüldüğü zaman başlatılır. Bu durumda kişi kendi markasına ait birkaç değişimle yeniden kişilere sunabilir. Değişimler onaylanır ise marka tescili de onaylanır.

Marka Ne Kadar Süre İçerisinde Tescil Edilir?

Marka tescili başvuru yapıldıktan itibaren tüm süreci 10 ay ile 12 ay arasında değişiklik göstermektedir. Bu süre markanın verdiği hizmete göre ve marka sınıfına göre değişmektedir. Aynı zamanda marka tescili sürecinde herhangi bir itiraz durumunda da süre uzayabilir. Markanın yeniden düzenlenmesi, değişimlerin yapılması ve bu değişimlerin onaylanmasına göre marka tescili süresi de değişiklik gösterecektir.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.