Türkiye Kasaplar Federasyonu: Et krizi yaşayabiliriz!

Türkiye’de birçok ürüne zamlar gelirken, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Yalçındağ, et krizi yaşanabileceğini söyledi.

kasaplar et fiyatlarını

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, ‘’Kesilen hayvanının yerine hayvan konamayacak, et krizi yaşanmasıyla muhatap olacağız. Böyle bir sıkıntının içerisindeyiz. Türkiye’de neyin fiyatına zam gelmiyor ki, etin fiyatına zam gelmesin’’ dedi.

Beyaz et fiyatlarının kırmızı etle yarışır durumda olduğunu söyleyen Yalçındağ, “Et alınabilirliği ile konuşulmalı. 2 yıl önce 1 liraya alınan yem şimdi 3-4 lira ise, bu da kaçınılmaz bir şekilde et fiyatlarına yansıyacak. Kesilen hayvanının yerine hayvan konamayacak, et krizi yaşanması ile muhatap olacağız. Böyle bir sıkıntının içerisindeyiz. Türkiye’de neyin fiyatına zam gelmiyor ki, etin fiyatına zam gelmesin” diye konuştu.


Sözcü’den Cem Yıldırım’a konuşan Yalçındağ, TÜİK’e göre 1 milyon 200 bin tona yakın bir et üretimi göründüğünü ancak bunun sağlıklı bir rakam olmadığını söyledi.

Yalçındağ, “Kurban bayramında 900 bin kadar büyükbaş hayvan, 3 milyon civarında da küçükbaş hayvanı kurban ediyoruz. Bunların toplam et üretimi noktasındaki ifadesi, 300 bin ton civarındadır. Ayda 150 bin ton et tüketildiği noktasına geliyoruz. Türkiye’de sorgulanması gereken, vatandaşın gelirinin satın alma gücüdür” dedi.


“Yem fiyatlarına gelen zam, et fiyatlarına yansıyor!”

Yem hammaddesinin yüzde 70’inin dövizle ithal edildiğini vurgulayan Yalçındağ, şöyle konuştu:

“Hayvan kendisine de bakıyor, yavrusuna da bakıyor, sahibine de bakıyor ama bizim memleketimizde bir yerden dana alıyorsunuz, bir yerden yem alıyorsunuz. İkisini birleştirip et üretmeye çalışıyorsunuz. Yem hammaddesinin yüzde 70’i dövizle ithal ediliyor. 2 yıl önce 1 liraya aldığı yem, şimdi 3-4 liraya çıktı bu da kaçınılmaz bir şekilde et fiyatlarına yansıyacaktır. Bizim için önemli olan vatandaşın alabilmesi ama aynı zaman üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması için, üreticimizin de yaptığı işten para kazanması lazım.”

“Süt para etmiyor, inekler kesildi”


“Ondan sonrada meslekte isteksizlik ortaya çıkacak. Kesilen hayvanının yerine hayvan koyamayacak, giderek yeniden et krizi yaşanması ile muhatap olacağız. Böyle bir sıkıntının içerisindeyiz yani, Türkiye’de neyin fiyatına zam gelmiyor ki, etin fiyatına zam gelmesin. Çiğ süt fiyatları 4.70 TL olarak açıklandı ama geç kalındı. Bir sürü inek kesildi süt para etmediği için. İneği besliyor karşılığında aldığı sütü sattığında, verdiği yemin parasına alamıyor, bu sefer bir tek çare var götürüp mezbahaya kestiriyor. Şimdi süt para etmezse, inek beslenmez. İnek beslenmezse, dana olmaz. Dana olmazsa da et olmaz. Siz de et problemi yaşarsınız.”

140 lirayı gören ayçiçek yağına marketlerde zincir vuruldu!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.