7 Adımda Yeni Beceriler Öğrenmek ve Ustalaşmak

Bu 7 adımı uygulayarak yeni beceriler öğrenebilir ve o becerilerde ustalaşarak kendinizi geliştirebilirsiniz!

yeni beceriler

1. Her İşi Ustasından Öğrenin, Bir Mentör Bulun

Bir konuda uzmanlaşmak, bir beceride ustalaşmak istiyorsanız, o işi en iyi yapan fakat aynı zamanda en iyi öğretebilen kişiyi bulun. Yapabilmek ve öğretebilmek farklı şeylerdir. Örneğin bir spor, bir sanat, bir zanaat dalında sadece öğrenmek değil, ustalaşmak istiyorsanız. sadece eğitimci değil, mentör niteliği olan birinden ders almalısınız.

Günümüzde eğitim metotları ve materyalleri oldukça farklılaşmıştır. Hangi yolla daha iyi öğrenebileceğinizi, hangi tip eğitmenden daha fazla verim alabileceğinizi deneyerek, analiz ederek keşfetmelisiniz.

Belirli bir aşamaya kadar ustalaştığınız bir beceriniz için, eğitmenden ziyade mentör arıyorsanız, beklentilerinizde farklı olmalı. Mentörler akıl hocalarıdır. Size nasıl çalışacağınız, zayıf ve güçlü yönlerinizin belirlenmesi, doğru düşünmek, doğru seçimler yapmak gibi konularda yardımcı olabilirler

2) Uygulama Yapın, Çalışın, Deneyin

Bir beceriyi geliştirmenin en etkili yolu, o beceriyi uygulamak, pratik yapmaktır. Örneğin karakalem resim yapmayı öğreniyorsunuz ve ustalaşmak istiyorsunuz. Bol bol resim yapmalısınız. Ancak her gün düzinelerce çizim yapmak sizi ustalaştırmaz. Her gün saatlerce şarkı söylemek sizi iyi bir şarkıcıya dönüştürmeye yetmez.

Yapmanız gereken, en doğru çalışma metodu ile çalışmak, zayıf olduğunuz noktaları belirleyerek, günlük rutin çalışma saatlerinizin büyük bölümünü, zayıf yönlerinizi veya size fark katacak yeteneklerinizi geliştirmek için kullanın. Yeni bir şey öğrenirken, bir becerinizi, bir yeteneğinizi geliştirmek üzere çalışırken, reel metotlarla, en doğru yöntemle çalışmalısınız. Unutmayın hatalı bir yöntemle öğrenilmiş bir davranış kalıbını değiştirmek, sıfırdan öğrenmekten daha zordur. Popüler söylemin aksine, pratik tek başına mükemmelleştirmeye yetmez.

3) Zanaatınızı, Sanatınızı, Becerilerinizi Koşullandırın

Yaptığınız işin temel dinamiklerini belirleyin, temel becerilerin yanı sıra, zanaatınız, sanatınız veya becerilerinizi, komplike hale getirmek, mükemmelleştirmek için gerekli çalışmaların tamamını yapmalısınız.

Örneğin bir futbolcu sadece şut antrenmanı veya pas çalışmaları yapmaz. Fiziksel gücünü üst seviyede tutmak için, vücudundaki ilgili kasları çalıştıracak tüm antrenmanları yapar. Her antrenmanda kilometrelerce koşar, çevik ve esnek olmak için kültür fizik hareketleri yapar.

Solitaire oyunları odağınızı değiştirerek zihninizi rahatlatmaya yardımcı olur. Ancak oyununun temelinde farklı dinamikler vardır. Oyuncu, öncelikle daha büyük yığınları açmayı hedeflemelidir. Bunu yaparken, bir yandan da, benzer takımlardan yığınlar oluşturur. Boşlukları doldururken renkleri baz alarak hamleler yapar. Klondike Solitaire oyunları basit gözükür ancak her seferinde başarılı olmak yani ustalaşmak için birden fazla kombinasyonu hesaplamak, açılan her destedeki kağıtları ve sıralarını zihninize yazmanız gerekir.

4) Geri Bildirimleri Dinleyin, Eleştirilere Kulak Verin

Eleştirilere açık olun. Eğitmenlerinizden, montörünüzden veya sizinle aynı beceriyi geliştirmek için çalışan diğer kişilerden geri bildirim isteyin. Yelpazeyi genişletirken, hangi amaçla geri bildirim beklediğinizi iyi değerlendirin. Bir müzisyen, sadece diğer müzisyenler ve ustalardan değil, dinleyicilerin görüşlerine de başvurur. Ancak dinleyicilerin görüşleri daha duygusal, aktüel ve popüler beklentilere endeksli olabilir. Kısaca her geri bildirim teknik verilerle bir kritik sunmuyor olabilir. Bu tip geri bildirimlerin olumlu ya da olumsuz olması sizi yanıltmamalıdır.

5) Performansınızı Analiz Edin, Kendinizi Test Edin

Bir beceri öğrenirken, kendinizi geliştirirken, mevcut durumunuzu test etmeniz, seviyenizi belirlemek ve eksiklerinizi tespit etmek için sürekli iyileştirmeye başvurmalısınız. Eğer durumunuzu tespit edemiyorsanız, iyi yaptığınız veya eksik kaldığınız hususları analiz edemiyorsanız, ilerleyemez bir sonraki aşamaya geçemezsiniz. Örneğin bir müzik aleti çalıyorsunuz. Provanızı bir kamera ile kaydedin. Enstrümana hakimiyetinizi, duruş pozisyonunuzu, nota geçişlerini ve daha pek çok ayrıntıyı, gerekirse tekrar tekrar izleyerek analiz edebilirsiniz.

6) Öğrendiklerinizi Bir Başkasına Öğretin

Yeni bir beceri öğrenmenin en etkili yöntemlerinden biri, kendinize öğrenciler bulmanız ve öğrendiklerinizi onlara aktarmanızdır. Öğretmek, öğrenilmiş bilgiyi pekiştirir. Hafızayı canlı tutar ve kazandığınız becerinin körelmesini engeller. Öğretme amacıyla öğrenmek kişiyi ayrıca motive eder, bu şekilde öğrenen kişi daha dikkatli dinler, daha fazla araştırır, öğrenme sürecinde zihin daha açık olur.

Öğretme amacıyla öğrenmeyi bir yöntem olarak ön plana çıkaran nokta şudur. Bir başkasına öğreteceğimizi bilerek başladığımız bir öğrenme sürecinde, öğrenilen materyalleri basit, ve anlaşılır parçalara bölerek zihnimize işleriz. Bu şekilde öğrenilen bilgi hafızada daha net ve kalıcı bir yere sahip olur. Ayrıca bir konuyu bir başkasına öğretme maksadıyla öğreniyorsak, daha sonra bize gelmesi muhtemel soruları tespit etmeye çalışır, daha derinlemesine bir araştırma sürecine gireriz. 

7) Sürekli Tekrar, Sürekli Prova, Sürekli Antrenman

Bir beceri geliştirdiniz. Herkesin takdirini kazanacak bir seviyeye geldiniz, hatta usta olduğunuzu ispatladınız. Ancak ulaştığınız seviyeyi korumak için sürekli tekrar yapmalı çalışmaya devam etmelisiniz. Bir beceride ustalaşmanın son noktası yoktur. Pek çok sanat ve spor dalında, usta olarak tabir edilen kişilerin durup dinlenmeden devam eden kendilerini geliştirme çabaları, yenilikler yapmalarına, farklı metotlar, farklı yöntemler geliştirmelerine de sebep olmaktadır. İnsandaki merak duygusu, bilgiye ulaşmanın ve bilgiyi geliştirmenin en etkili yoludur. Bir beceride ustalaşmak yıllar alır. Ancak seviyenizi korumak için bir ömür boyu çalışmaya devam etmelisiniz. İşleyen demir ışıldar.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.