Bu 7 adımı uygulayarak yeni beceriler öğrenebilir ve o becerilerde ustalaşarak kendinizi geliştirebilirsiniz!
1. Her İşi Ustasından Öğrenin, Bir Mentör Bulun
Bir konuda uzmanlaşmak, bir beceride ustalaşmak istiyorsanız, o işi en iyi yapan fakat aynı zamanda en iyi öğretebilen kişiyi bulun. Yapabilmek ve öğretebilmek farklı şeylerdir. Örneğin bir spor, bir sanat, bir zanaat dalında sadece öğrenmek değil, ustalaşmak istiyorsanız. sadece eğitimci değil, mentör niteliği olan birinden ders almalısınız.
Günümüzde eğitim metotları ve materyalleri oldukça farklılaşmıştır. Hangi yolla daha iyi öğrenebileceğinizi, hangi tip eğitmenden daha fazla verim alabileceğinizi deneyerek, analiz ederek keşfetmelisiniz.
Belirli bir aşamaya kadar ustalaştığınız bir beceriniz için, eğitmenden ziyade mentör arıyorsanız, beklentilerinizde farklı olmalı. Mentörler akıl hocalarıdır. Size nasıl çalışacağınız, zayıf ve güçlü yönlerinizin belirlenmesi, doğru düşünmek, doğru seçimler yapmak gibi konularda yardımcı olabilirler
2) Uygulama Yapın, Çalışın, Deneyin
Bir beceriyi geliştirmenin en etkili yolu, o beceriyi uygulamak, pratik yapmaktır. Örneğin karakalem resim yapmayı öğreniyorsunuz ve ustalaşmak istiyorsunuz. Bol bol resim yapmalısınız. Ancak her gün düzinelerce çizim yapmak sizi ustalaştırmaz. Her gün saatlerce şarkı söylemek sizi iyi bir şarkıcıya dönüştürmeye yetmez.
Yapmanız gereken, en doğru çalışma metodu ile çalışmak, zayıf olduğunuz noktaları belirleyerek, günlük rutin çalışma saatlerinizin büyük bölümünü, zayıf yönlerinizi veya size fark katacak yeteneklerinizi geliştirmek için kullanın. Yeni bir şey öğrenirken, bir becerinizi, bir yeteneğinizi geliştirmek üzere çalışırken, reel metotlarla, en doğru yöntemle çalışmalısınız. Unutmayın hatalı bir yöntemle öğrenilmiş bir davranış kalıbını değiştirmek, sıfırdan öğrenmekten daha zordur. Popüler söylemin aksine, pratik tek başına mükemmelleştirmeye yetmez.
3) Zanaatınızı, Sanatınızı, Becerilerinizi Koşullandırın
Yaptığınız işin temel dinamiklerini belirleyin, temel becerilerin yanı sıra, zanaatınız, sanatınız veya becerilerinizi, komplike hale getirmek, mükemmelleştirmek için gerekli çalışmaların tamamını yapmalısınız.
Örneğin bir futbolcu sadece şut antrenmanı veya pas çalışmaları yapmaz. Fiziksel gücünü üst seviyede tutmak için, vücudundaki ilgili kasları çalıştıracak tüm antrenmanları yapar. Her antrenmanda kilometrelerce koşar, çevik ve esnek olmak için kültür fizik hareketleri yapar.
Solitaire oyunları odağınızı değiştirerek zihninizi rahatlatmaya yardımcı olur. Ancak oyununun temelinde farklı dinamikler vardır. Oyuncu, öncelikle daha büyük yığınları açmayı hedeflemelidir. Bunu yaparken, bir yandan da, benzer takımlardan yığınlar oluşturur. Boşlukları doldururken renkleri baz alarak hamleler yapar. Klondike Solitaire oyunları basit gözükür ancak her seferinde başarılı olmak yani ustalaşmak için birden fazla kombinasyonu hesaplamak, açılan her destedeki kağıtları ve sıralarını zihninize yazmanız gerekir.
4) Geri Bildirimleri Dinleyin, Eleştirilere Kulak Verin
Eleştirilere açık olun. Eğitmenlerinizden, montörünüzden veya sizinle aynı beceriyi geliştirmek için çalışan diğer kişilerden geri bildirim isteyin. Yelpazeyi genişletirken, hangi amaçla geri bildirim beklediğinizi iyi değerlendirin. Bir müzisyen, sadece diğer müzisyenler ve ustalardan değil, dinleyicilerin görüşlerine de başvurur. Ancak dinleyicilerin görüşleri daha duygusal, aktüel ve popüler beklentilere endeksli olabilir. Kısaca her geri bildirim teknik verilerle bir kritik sunmuyor olabilir. Bu tip geri bildirimlerin olumlu ya da olumsuz olması sizi yanıltmamalıdır.
5) Performansınızı Analiz Edin, Kendinizi Test Edin
Bir beceri öğrenirken, kendinizi geliştirirken, mevcut durumunuzu test etmeniz, seviyenizi belirlemek ve eksiklerinizi tespit etmek için sürekli iyileştirmeye başvurmalısınız. Eğer durumunuzu tespit edemiyorsanız, iyi yaptığınız veya eksik kaldığınız hususları analiz edemiyorsanız, ilerleyemez bir sonraki aşamaya geçemezsiniz. Örneğin bir müzik aleti çalıyorsunuz. Provanızı bir kamera ile kaydedin. Enstrümana hakimiyetinizi, duruş pozisyonunuzu, nota geçişlerini ve daha pek çok ayrıntıyı, gerekirse tekrar tekrar izleyerek analiz edebilirsiniz.
6) Öğrendiklerinizi Bir Başkasına Öğretin
Yeni bir beceri öğrenmenin en etkili yöntemlerinden biri, kendinize öğrenciler bulmanız ve öğrendiklerinizi onlara aktarmanızdır. Öğretmek, öğrenilmiş bilgiyi pekiştirir. Hafızayı canlı tutar ve kazandığınız becerinin körelmesini engeller. Öğretme amacıyla öğrenmek kişiyi ayrıca motive eder, bu şekilde öğrenen kişi daha dikkatli dinler, daha fazla araştırır, öğrenme sürecinde zihin daha açık olur.
Öğretme amacıyla öğrenmeyi bir yöntem olarak ön plana çıkaran nokta şudur. Bir başkasına öğreteceğimizi bilerek başladığımız bir öğrenme sürecinde, öğrenilen materyalleri basit, ve anlaşılır parçalara bölerek zihnimize işleriz. Bu şekilde öğrenilen bilgi hafızada daha net ve kalıcı bir yere sahip olur. Ayrıca bir konuyu bir başkasına öğretme maksadıyla öğreniyorsak, daha sonra bize gelmesi muhtemel soruları tespit etmeye çalışır, daha derinlemesine bir araştırma sürecine gireriz.
7) Sürekli Tekrar, Sürekli Prova, Sürekli Antrenman
Bir beceri geliştirdiniz. Herkesin takdirini kazanacak bir seviyeye geldiniz, hatta usta olduğunuzu ispatladınız. Ancak ulaştığınız seviyeyi korumak için sürekli tekrar yapmalı çalışmaya devam etmelisiniz. Bir beceride ustalaşmanın son noktası yoktur. Pek çok sanat ve spor dalında, usta olarak tabir edilen kişilerin durup dinlenmeden devam eden kendilerini geliştirme çabaları, yenilikler yapmalarına, farklı metotlar, farklı yöntemler geliştirmelerine de sebep olmaktadır. İnsandaki merak duygusu, bilgiye ulaşmanın ve bilgiyi geliştirmenin en etkili yoludur. Bir beceride ustalaşmak yıllar alır. Ancak seviyenizi korumak için bir ömür boyu çalışmaya devam etmelisiniz. İşleyen demir ışıldar.