Canlı hesaplarda izleme

Sayıştay’ın Aralık 2021 raporunda, Demirören grubuna ait batık kredilerin sürdürülemez boyutta olduğu ve geri ödenmesinin imkansız olduğu belirtilmiştir. Miktar 7,7 milyar TL. 1000 lira borcu için çiftçiye haciz gönderen Ziraat Bankası’nın tüpçüye verip geri alamadığı miktara bakar mısınız?

Canlı hesaplarda izleme

Demirören Holding’in Ziraat Bankası’ndan aldığı 750 milyon dolarlık krediyi geri ödemediği iddiası üzerine Haziran 2021 tarihinde bankanın genel müdürü; “Ziraat Bankası ticarete, hizmete, enerji sektörüne, inşaata her sektöre kredi verdiği gibi medya sektörüne de kredi verebilir. Söz konusu firma da bu kapsamda kredilendirilmiş olan bir firmadır. Bu firmanın kredileri an itibarıyla Ziraat Bankasında canlı hesaplarda izleniyor.” şeklinde açıklama yapmıştır.

Breh…breh… breh!.. Bak sen; canlı hesaplarda izleniyormuş. Ne kadar gizemli, ne kadar güven veren bir ifade değil mi? Doğal olarak; canlı hesaplarda izlemeyi bir şey zanneden halk bu açıklamadan tatmin oldu.


Peki halk tatmin oldu da, gazeteciler de mi tatmin oldular? Canlı hesaplarda izlenmenin ne olduğunu hiç mi merak etmediler? Nerede kaldı fikri takip, nerede kaldı gazeteci refleksleri. Ben size söyleyeyim: Ülkeyi soyanların yatacak yeri yok, bu gazetecilerin de en az onlar kadar…

Canlı hesaplarda izlemenin ne olduğunu merak edip araştırdım. Banka müdürü arkadaşımdan edindiğim bilgiyi buraya aynen aktarıyorum: Bankadan kredi çekiyorsunuz ve krediyi vadesi geldiğinde geri ödemiyorsunuz. Sonra bankaya tekrar gidip “Borcumu ödeyemiyorum. Bana yeni kredi verirseniz, kalan borcumla beraber ödeyeceğim.” diyorsunuz. Banka bunun üzerine size yeni kredi veriyor ve eski borcunuzla beraber yeni bir ödeme planı hazırlıyor. İşte bu olaya canlı hesaplarda izleme deniyor.


Aralık 2021 tarihinde Sayıştay raporunda Demirören grubuna ait batık kredilerin sürdürülemez boyutta olduğu ve geri ödenmesinin imkansız olduğu belirtilmiştir. Denetim tarihi itibarıyla banka riski, yani batak miktarı 7,7 milyar TL’dir.

1.000 TL borcu için çiftçiye haciz gönderen Ziraat Bankası’nın tüpçüye verip geri alamadığı miktara bakar mısınız?

Bu olayı şu soruyla biraz daha somutlaştırayım: Bu banka bir devlet bankası olmasaydı borcunu ödemeyen birine yeni kredi verir miydi? Diğer bir deyişle; sizden 1.000 TL borç alan biri, 2 ay sonra gelip 1.000 TL daha istediğinde ona tekrar borç verir misiniz yoksa “önce eski borcunu öde!” mi dersiniz?


Soygunun adı olmuş canlı hesaplarda izleme.

Ziraat Katılım, kur korumalı hesaplar için ‘İcazet Belgesi’ düzenledi


Taner Erim
1966 yılında İstanbul'da doğan yazar, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştur. Hava Kuvvetlerinin çeşitli birimlerinde hekim olarak görev yaptıktan sonra 2010 yılında emekli olmuştur. Halen özel sektörde kulak burun boğaz uzmanı ve bir yüksek öğretim kurumunda öğretim görevlisi olarak çalışmakta olan yazarın ilgi alanları siyasi tarih, sinema ve motosiklettir.