Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan ve yaklaşık altı ay önce tedavi için İstanbul’a giden Türk sinemasının ünlü yıldızı Fatma Girik bu sabah saatlerinde tedavi gördüğü özel hastanenin yoğun bakım ünitesinde yaşamını yitirdi. Girik’in ölüm nedeniyle ilgili hastaneden yapılan açıklamada “Covid 19’a bağlı viral pnömoni tedavisi görmekteyken gelişen çoklu organ yetmezliği sonucu hayatını kaybetti” denildi.
Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı torba Mahallesi’nde yaşayan ve yaklaşık 6 ay önce tedavi için İstanbul’a giden Türk sinemasının ünlü yıldızı 79 yaşındaki Fatma Girik bu sabah saatlerinde İstanbul’da tedavi gördüğü özel bir hastanenin yoğun bakım ünitesinde yaşamını yitirdi.
Fatma Girik’in aile dostlarından Filiz Kalkavan SÖZCÜ‘ye yaptığı açıklamada “Fatma hanım ile uzun yıllarımız birlikte geçti. Tedavisinin daha iyi yapılabilmesi için İstanbul’daki evine gitmişti. Yaklaşık iki hafta önce fenalaşarak özel hastaneye ve orada yoğun bakıma alınmıştı. Bu sabaha karşı yaşamını yitirdi. Doktorlar ölüm nedenini henüz açıklamadı ama biz corona virüsüne yakalandığını duyduk. Cenazesi ile ilgili işlemler henüz aydınlanmadı” diye konuştu.
Ölüm nedeni: Koronaya bağlı çoklu organ yetmezliği
Hastaneden yapılan açıklamada, “Türk sinemasının çınarı ve değerli oyuncusu Sayın Fatma Girik Covid 19’a bağlı viral pnömoni tedavisi görmekteyken gelişen çoklu organ yetmezliği sonucu hayatını kaybetti” denildi.
Fatma Girik’in hayat arkadaşı Memduh Ün 16 Ekim 2015 tarihinde yaşamını yitirmiş Bodrum’un Torba Mezarlığı’nda defnedilmişti. Fatma Girik annesi Münevver Girik ve ablası Müesser Girik Torba’daki evinde yaşıyordu.
Yönetmen Memduh Ün’ün yanına defnedilecek
Girik için yarın 10.00’da Şişli Belediyesi’nde belediye çalışanlarının katılacağı anma töreni düzenlenecek. İkinci tören ise saat 11.00’de Cemal Reşit Rey’de yapılacak.
Fatma Girik’in cenazesi, Teşvikiye Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilmek üzere Bodrum’a gönderilecek. Girik’in 2015 yılında vefat eden hayat arkadaşı yönetmen Memduh Ün’ün Torbalı Mezarlığı’ndaki kabrinin yanında defnedileceği öğrenildi.
“Son yıllarda çok acılar çekmişti”
Fatma Girik’in yaklaşık 25 yıldır yanında yaşayan bakıcısı Dursine Yılmaz ise “Uzun yıllarımız birlikte geçti, son 4-5 yıldır sakatlıklarla, hastalıklarla mücadele etti. Çok mücadeleci bir yapısı vardı. Bodrum’u Torba’yı çok seviyordu. Ancak sağlığı bozulmaya başlamıştı. Daha iyi tedavi edilebilmesi için İstanbul’a gitmişti. Bu sabah ölüm haberini aldık, yıkıldık. Allah Rahmet eylesin. Üç köpeği öksüz kaldı” dedi.
‘Öldüğümde büyük bir tören istemiyorum’ demişti
Girik, 2019 yılında verdiği bir röportajda “Neticede robot değilim bir canlıyım; bir gün elbet ölümü tadacağım. Memduh’a (Ün) kavuşacağım. Ölüm kötü bir şey değil. Kötü olsa Allah ölümü vermezdi. Biz gideceğiz ki ardımızdan yenileri gelsin. Öldüğümde de öyle büyük bir uğurlama ya da tören istemiyorum. Gülriz Sururi gibi sessiz sedasız çekip gitmek istiyorum” şeklinde konuşmuştu.
Fatma Girik kimdir?
Fatma Girik, 1942 yılında İstanbul’da dünyaya geldi.
Cağaloğlu Kız Lisesi’ni bitirdi. 1957 yılında ilk baş rolü olan, yönetmenliğini ve senaristliğini Seyfi Havaeri’nin yaptığı Leke’ydi. Leke’yi oyuncu olarak adından bahsettirmeyi başaramadığı birkaç iddiasız yapım daha izledi.
Fatma Girik’in performansıyla dikkatlerden kaçmayacağı film, Memduh Ün’ün yönetmenliğindeki 1960 yapımı Ölüm Peşimizde’ydi. Memduh Ün’le tanışıklığı Girik’in hayatındaki dönüm noktalarından biri oldu. İleriki yıllarında siyasete de atılan Fatma Girik, Sosyal demokrat Halkçı Parti’den 1989-1994 yılları arasında Şişli Belediye Başkanlığı yaptı.
Siyaset ve oyunculuğun dışında kısa bir dönem televizyon ekranlarında Söz Fato’da adlı bir programın sunuculuğunu da yapan Fatma Girik son olarak 2012 yılında yayınlanan Babalar ve Evlatlar dizisi ile ekranlarda yer aldı.
Kariyerine 200 film sığdırdı
Figüran olarak adım attığı Yeşilçam’da, 14 yaşında oynadığı bir filmde yıldızı parlayan Fatma Girik, kariyerine yaklaşık 200 film sığdırdı. Fatma Girik, “Kanlı Nigar” ve “Yılanların Öcü” gibi filmlerle Türk sinemasının unutulmaz isimleri arasına adını yazdırdı.