Fıtık tedavisi: Hangi durumda ameliyat gerekir, kimler fizik tedavi ile iyileşebilir?

Uzmanlar her fıtık tedavisinde ameliyat gerekmediğini, bazı hastaların fizik tedavi ile iyileşebildiğine dikkat çekiyor. Fıtık tedavisinde, 7 maddede hangi durumlarda ameliyat gerekir, kimler fizik tedavi ile iyileşebilir?

Fıtık tedavisi

Toplumun çoğunluğu hayatlarının belirli dönemlerinde, bel, sırt veya boyun ağrılarından şikayet ederler. Bu ağrılar, çoğu zaman mekanik yani kas veya bağlardaki sorunlara bağlı olsalar da, pek çoğu da eklem dejenerasyonu veya disk hernisi yani fıtık kaynaklıdır.

Fıtık tedavisi hakkında bilgiler veren Therapy Sport Center Fizik Tedavi Merkezi’nden Uzman Fizyoterapist Altan Yalım, şunları söyledi:


• Pek çoğumuzun bildiği gibi fıtık, eklem arasındaki disklerin kılıflarını yırtarak ya o seviyedeki sinir köklerine ya da omuriliğe baskı oluşturma halidir. Bu vakaların %3’nde ameliyata gerek duyulurken, kalan %97 ilaç tedavisi veya daha ileri durumlarda fizik tedavi ile iyileşirler.

• Bilindiği gibi fıtık sorunu hastalarda ciddi kısıtlamalar ve iş gücü kayıplarına sebep olur, ancak amaca uygun planlanan fizik tedavi ve egzersiz programlarıyla uzun süreli rahatlama sağlanabilir. Ciddi şikayetlerde geç kalmak ise bazen geri dönüşümsüz hasarlara da sebep olabilir ve o yüzden özellikle güç kaybı belirtilerinde hemen doktora gidilmelidir.

Fıtıkta hangi durumlar ameliyatlık, hangileri değil?

Uzman Fizyoterapist Altan Yalım, fıtık tedavisinde, hangi durumların ameliyatlık olabileceği veya ameliyatlık olmayacağına ilişkin şunları kaydetti:

1- Sadece ağrı, ameliyat için yeterli bulgu değildir, eğer uyuşma varsa mutlaka ileri tetkik yapılmalıdır.


2- Hareket kısıtlılıkları fıtık düşündürse de, çoğu zaman kas veya bağ sorunlarını işaret eder.

3- Sadece ellerde veya ayaklarda olan uyuşmalar da, fıtık bulgusu olsalar da, bazı sinir sıkışmalarıyla karıştırılabilir.

4- Eller ve ayaklarda üşüme şikayetleri, fıtık bulguları arasında yer almaz.

5- Kas kuvvet kaybı, ameliyat için en belirgin semptomdur, el parmaklarında veya ayak bileği kaslarında oluşan bir kayıpta mutlaka doktora başvurulmalıdır.

6- Yürümede denge sorunları veya elde tutulan objelerin düşmesi, ileri tetkik için olan belirtilerdendir.


7- Bazen ağrılar, bel veya boyunda değil, ama ilgili sinirin uyardığı bacak veya kolda da ortaya çıkabilir, bu durumlarda mutlaka tetkik edilmelidir.

Bel fıtığı nedir? Ağrısı nasıl olur? Her bel ağrısı fıtık belirtisi mi?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.