Uluslararası Bir Öğrenci Türkiye’den Ne Beklemeli?

Türkiye kıtaların birleştiği ülke. Yeni bir kültür deneyimlemek, Doğu ve Batı’yı harmanlamış bu ülkede eğitim görmek isteyen öğrenciler için Türkiye harika bir öğrenci destinasyonu. Kültürlerarası bir köprü olmasının yanı sıra Türkiye, uluslararası öğrencilere eğitim seçenekleri sunan çok sayıda üniversiteye sahip.

Uluslararası öğrenci

Yabancı bir öğrenci açısından Türkiye, Batı Avrupa ülkelerine göre, dünya sıralamasında daha alt sıralarda okullara sahip ancak hem eğitim ücretleri hem gündelik masraflar açısından çok daha ekonomik bir ülke. Ülke, ortadoğu ve Asya ülkelerine nazaran daha modern ve özgürlükçü. Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında ise, özellikle Afrika, Asya ve Ortadoğu’dan gelen öğrencilere karşı daha misafirperver, dost canlısı bir halka sahip. 

Türkçe Türkiye ve Misafirperverlik

Türkiye’nin resmi dili Türkçedir ancak İngilizce özellikle İstanbul’da yaygın olarak konuşulmaktadır. Yabancı öğrencilerin Türkçe konuşma gayretleri, birkaç kelimeyle de olsa Türkçe selamlaşma ve hitaplar çok takdir edilir ve bir saygı ifadesi olarak kabul edilir. Türkçe yazdığı gibi okunan, Latin harflerinin kullanıldığı kolay bir alfabeye sahip, tutarlı fonetik telaffuzları ve düzenli yapısı ile öğrenmesi kolay bir dil. Türkiye misafirperver bir geleneğe sahip ancak öğrencilere karşı ekstra bir hoşgörü ve dost canlısı yaklaşım var. Uluslararası öğrenciler, Türkiye’de bir okula başladıklarında, yerel öğrencilerle hızlıca kaynaşabiliyorlar. Bir Anagram Solver ve Scrabble Word Finder oyununda, yeni bir kelimeyi oluşturan harfler gibi, bir araya gelerek hızlıca dostluklar kurabilmekteler. Türkiye’de üniversite ve yüksek lisans eğitimi alan uluslararası öğrencilerle yapılan anketlerde, Türkiye’ye dair anıları veya Türkiye hakkındaki olumlu fikirleri sorulduğunda, pek çoğu kurdukları dostluklardan ve bu ülkedeki çok kültürlülük sayesinde yabancılık çekmediklerinden bahsediyor.

Türkiye’de eğitim gören uluslararası öğrencilerin katıldığı ve 2019’da yapılan bir ankete göre, katılanların %62’si hayatlarının ülkelerine göre daha iyi olduğunu söylemiş., %60’ı Türkiye’de kendi ülkelerinden daha güvende hissettiklerini söylemiş. Yine ankete katılan öğrencilerin genel kanısı, Türk halkının dost canlısı olduğu şeklinde. Türkiye, “kültürel, açık ve misafirperver topluluklar” ve “yerleşme kolaylığı” kategorilerinde özellikle Afrika ve Asyalı öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Önemli sayıda Türk üniversitesi İngilizce eğitim seçeneği sunmakta. Bu üniversitelere kayıt yaptıracak yabancı öğrenciler, tıp fakültesi, mühendislik fakültesi, uluslararası ilişkiler, işletme, iktisat ve finans gibi pek çok branşta İngilizce eğitim alabilir. Az sayıda özel üniversitede, Almanca ve Fransızca eğitim imkânı mevcuttur.

Türkiye’de Uluslararası Öğrenci Kabul Eden En İyi Üniversiteler

  • Boğaziçi Üniversitesi.
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
  • İstanbul Bilgi Üniversitesi.
  • Hacettepe Üniversitesi.
  • İstanbul Aydın Üniversitesi.
  • TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
  • İstanbul Teknik Üniversitesi.
  • Bilkent Üniversitesi.

Yabancı Öğrenciler Açısından Türkiye’de Okumanın Avantajları

yabancı öğrenci

1. Türkiye Çok kültürlüdür

Türkiye Asya ve Avrupa’yı bağlayan, binlerce yıllık geçmişi olan bir coğrafyada yer alıyor. Yerel halk ağırlıklı olarak Türk ve Müslüman olsa da, Türkiye 3 farklı dine mensup, farklı etnik kökenlere sahip milyonlarca insana ev sahipliği yapmaktadır. Bu sayede, Avrupalı, Afrikalı, Ortadoğulu veya Asyalı öğrenciler için, Türkiye’de kendi ülkelerinden kişilerle karşılaşmaları, etnik yemeklerinin yapıldığı restoranlara denk gelmeleri olasıdır.

2. Türkiye’de Misafirleri Ağırlama Kültürü Gelenekseldir

Türk insanı gerçekten misafirperverdir. Kozmopolit şehirlerde misafirperverlik azalmakta ancak yine de yabancı öğrencilerin halk nezdinde dost canlısı bir tavırla karşılandığını söyleyebiliriz.

3. Türkiye’de Uluslararası Öğrencilerin Eğitim Maliyetleri Düşüktür

Dünyadaki diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye’deki lise ve üniversite bazındaki okullar oldukça uygun fiyatlıdır.

Yabancı Öğrenciler Açısından Türkiye’de Okumanın Dezavantajları

  1. Türkiye’de, yabancı öğrencilere eğitim veren okulların büyük bir kısmı İstanbul’da. Diğer şehirlerdeki üniversitelerin çoğu devlet üniversitesi. Ancak bu okulların bir kısmı devlet tarafından burs alma hakkı kazanan uluslararası öğrencileri kabul ediyor.
  2. Türkiye’de, uluslararası öğrencilerin çalışabilmesini sağlayan bir yasa yok. Ancak yabancı dil avantajlarını kullanarak, fuarlarda, lojistik ve ihracat firmalarında part-time veya stajyer statüsünde iş bulma imkanları var.

Türkiye’de ilköğretim ve lise eğitimi ücretsizdir, devlet tarafından finanse edilmektedir. Türkiye’de ikamet eden yabancı ailelerin 6 ile 19 yaş arasındaki çocukları devlet okullarında ücretsiz olarak eğitim alabilir. Çocukların okula kaydolmaları için ailelerinin Türkiye’de bulunuyor olması yeterlidir, ayrıca bir çalışma izni sorgulanmamaktadır. İlköğretim çağındaki çocukların okul malzemeleri ve ders kitapları da devlet tarafından öğrencilere ücretsiz sunulmaktadır. 

Türkiye’de devlete ait ücretsiz üniversitelerde eğitim görmek isteyen, Türk vatandaşı olmayan uluslararası öğrenciler, Türk devletinin bursluluk programlarına başvurmalı ve belirli bir kontenjana dahil olmaları durumunda devlet üniversitelerinde bursla eğitim alabilirler. Ancak bu üniversitelerin pek çoğunda dersler Türkçe verilmektedir. Dolayısıyla devlet üniversitelerine kabul şartlarını yerine getiren uluslararası öğrenciler, Türkçe hazırlık sınıfı okumalıdır. Türkiye uluslararası öğrencilere Türk Üniversitelerinde ücretsiz eğitim için burs veren ülkeler arasındadır. Türkiye’deki Üniversiteler, uluslararası öğrencilere çeşitli kontenjanlarla, %100 burslu veya  kısmi bursla düşük maliyetli öğrenim ücreti seçenekleri sunmaktadır.

Kısaca özetleyecek olursak, Türkiye, uluslararası öğrencilerin eğitim almak isteyebileceği avantajlara sahip iyi bir destinasyon. Güçlü eğitim sistemi ve makul yaşam masrafları hem akademik hem de ekonomik açıdan Türkiye’yi cazip kılıyor. Türk üniversiteleri tarafından verilen tüm sertifikalar, hemen hemen her Avrupa ülkesinde akredite edilmiştir.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.