Yüksek faturalar gündemde: #BuFaturalarÖDENMEZ

Vatandaşın ve esnafın gündemi yüksek faturalar. Twitter’da #BuFaturalarÖDENMEZ etiketi gündem oldu.

Yüksek faturalar

Yılbaşından sonra gelen zamlar faturalara yansımaya başlarken, bu durum karşısında zorda kalan esnaflar kira kadar fatura ödediklerini belirtiyor. Yüksek faturalar sosyal medyanın da gündeminde.

Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER) Genel Sekreteri Süleyman Atıl, zamlı gelen faturaların kapanmaları arttıracağını söyledi. Atıl, “Esnaf bir kira da elektrik faturasına ödüyor” dedi.


Gelen zamların ardı arkasının kesilmediğini vurgulayan Atıl, doğalgaz, elektrik, su derken esnafın cebine faturadan başka bir şey girmediğini kaydetti.

https://twitter.com/sdemirs__359/status/1485489354390781952

https://twitter.com/SunaVarol_/status/1485557770346713090

Birgün’den Yaren Çolak’ın haberine göre esnaf gelen zamlar karşısında küçülmeye gidiyor. Bir bar işletmecisi Hürriyet Aydın tasarruf etmelerine rağmen bu ay dükkâna 8 bin 500 TL elektrik faturası geldiğini söyledi. Aydın neredeyse üç katına çıkan faturaya karşın “Akıl alır bir zam değil” dedi.


Başvurdukları tasarruf yollarını anlatan Aydın, “Tasarruf adına dolapların birkaçının fişini çektik. Elektrikli soba kullanımımız var onda da olabildiğince dikkatli olmaya çalışıyoruz. Yaz aylarında elektrik faturası 3 bin liralardaydı. Kira kadar fatura giderimiz oldu. Faturaları ödeyebilmek en büyük motivasyonumuz” ifadelerini kullandı.

“3 liraya poğaça satarak 9 bin liralık faturayı nasıl ödeyeceğiz?”

Unlu mamuller satan bir dükkanın sahibi Cumhur Sarı ise “Eskiden 4 bin lira gelen fatura, geçen ay yarısı zamlı 9 bindi” dediSarı, kara kara yeni faturayı beklediğini söyleyerek “3 liraya poğaça satarak bir şeyler kazanmaya çalışıyoruz, 9 bin liralık faturayı nasıl ödeyeceğiz? Yağa una gelen zammı zaten hiç saymıyorum.” diye konuştu.

1000 TL fatura gelen esnaf: Hak varsa, hakkımı helal etmiyorum

Ankara’da uzun yıllardır kuyumculuk yapan Hacı Aydoğan, SÖZCÜ WEB TV’ye konuştu. “300 lira gelen elektrik faturası 1.000 liraya çıktı, kirayı zaten ödeyemiyoruz. Hak varsa hakkımı helal etmiyorum” dedi.

“300 lira gelen elektrik faturası 1000 liraya çıktı, kirayı zaten ödeyemiyoruz. Hak varsa hakkımı helal etmiyorum. Esnaf ezilmeye ölmeye mahkum mu? Esnaf olarak çok sitemliyiz. 40 yıldır buradayım, böylesini görmedim, esnaf bitik durumda. Eve siftahsız gidiyorum” dedi.

16 yıllık kuyumcu Osman Ünsalan da “Sabah dükkanı açıyoruz, gelen giden yok, çay içip akşamı ediyoruz, İnsanlara merhamet, sevgi, yardım lazım ama hiçbiri yok” diye konuştu.

İnsanlar karanlıkta oturuyor


Ankara Ulus’ta 16 yıldır kuyumculuk yapan Osman Ünsalan, ise sabah dükkânını açtığı saatten beri siftah yapamadığını, sadece arkadaşlarıyla, yakınlarıyla oturup çay içtiğini söyleyen Ünsalan, ‘’Artık bir çare bulsunlar. İnsanlar karanlıkta oturuyor. Doğal gaz parasını ödeyemiyor, elektrik paralarını ödeyemiyor. Bana geçen ay 200 lira gelen elektrik faturası bu ay 455 lira oldu. İnsanlara merhamet, sevgi, saygı göstersinler ama maalesef yok” diye konuştu.

Kira kadar fatura: 3 liraya poğaça satarak 9 bin liralık fatura ödenir mi?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.