Başsavcılık, Melih Gökçek’in geçmişteki FETÖ bağlantılarını suç kabul etmedi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Gülen medyasına reklam ödemesi yaptığını kabul eden Ankara Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verdi.

melih gökçek

Melih Gökçek hakkında, FETÖ ile ilişkisi olduğu ileri sürülerek “terör örgütü propagandası yapmak, terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet, örgüte bilerek, isteyerek yardım etme, silahlı terör örgütüne üye olma” suçlarından şikâyetçi olunmuştu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ve dört vatandaşın Melih Gökçek hakkında yaptığı suç duyurularını birleştirerek, dosyaya ilişkin kararını verdi. Başsavcılık, Gökçek hakkında Gülen yapılanmasına üye olma ve propagandasını yapma suçlamaları ile ilgili kovuşturmaya yer olmadığına kararı verdi.


Kararda, devletin resmi kurumları tarafından Gülen yapılanmasının 17/25 Aralık sonrasında terör örgütü olarak kabul edilmeye başlandığı ve Gökçek’in bu dönem sonrası bu yapılanmanın karşısında tavır aldığı belirtildi. Kararda, devletin resmi kurumları tarafından Gülen yapılanmasının  17/25 Aralık sonrasında terör örgütü olarak kabul edilmeye başlandığı ve Gökçek’in bu dönem sonrası bu yapılanmanın karşısında tavır aldığı belirtildi.

Kararda, terörizmin finansmanı suçunun oluşmadığı, imar ve ihale işlemlerindeki usulsüzlük iddialarına konu eylemlerin ise “görevi kötüye kullanma” suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmedildi. Gülen yapılanmasının üyelerinin yöneticiliğini yaptıkları kooperatiflere imar rantı sağlandığı ve bu yolla terör örgütüne finansman sağlandığı suçlamaları ile ilgili özetle şu ifadeler kullanıldı:


“Şüphelinin belediye başkanı olarak görev yaptığı dönemde; 6415 sayılı Kanun’un 3. maddesinde belirtilen suçların işlenmesinde kullanılacağını bilerek ve isteyerek terör örgütüne fon sağladığına veya örgüt adına fon topladığına, söz konusu imar ve ihale işlemlerinin FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Yardım Etme veya Terörizmin Finansmanını Sağlama kastı ve saikiyle gerçekleştirildiğine dair somut bir delil bulunmadığı, bu nedenle atılı suçun maddi ve manevi unsurlarının gerçekleşmemiş olması nedeniyle terörizmin finansmanı suçunun oluşmadığının kabulünün gerektiği, imar ve ihale işlemlerindeki usulsüzlük iddialarına konu eylemlerin ”Görevi Kötüye Kullanma” suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiği…”

Emir: Teröre finansman suçundan dava açılmalı

Gökçek hakkında suç duyurusunda bulunan isimlerden birisi olan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, kararın hukuksuz olduğunu savundu. Emir, AKP tarafından milat kabul edilen 17/25 Aralık sonrasında Gökçek tarafından Gülen medyasına kaynak sağlandığına dikkat çekerek, bunun Gökçek tarafından da itiraf edildiğini hatırlattı.

Emir, “Üstelik bu paralar Gökçek’in oluru ile bu kanallara aktarılıyor. Tüm deliller ortadayken başsavcılık, ‘Gökçek, bu suçları işlerken, yaratılan rantın terör suçlarında kullanılacağını bildiğine dair somut delil yok’ diyor. Bu karar tamamen hukuksuzdur” dedi.


Başsavcılığın Gökçek hakkında teröre finansman sağlama suçlarından dava açması gerektiğini savunan Emir, “Tüm deliller ortadayken ve üstelik AKP’nin milat kabul ettiği 17-25 Aralık sonrası FETÖ üyelerine sağlanan rantlar ortadayken savcılığın bu hukuksuz kararı, Gökçek’e nasıl bir koruma kalkanının sağlandığının kanıtıdır” ifadesini kullandı. (DW Türkçe)

İBB’den AKP İstanbul Kadın Kolları Başkanı Rabia Kalender İlhan hakkında suç duyurusu


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.