Göz Altı Morlukları Neden Olur? Nasıl Geçer?

Koyulaşan ve hatta mor bir renk alan göz altı bölgesi hem kadınlar hem de erkekler için estetik kaygıların merkezinde yer alıyor. Yorgun ve mutsuz bir ifadenin yüze yerleşmesine yol açan göz altı morlukları hassas bir cilde sahip olan göz çevresinde en sık karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyor.

Göz Altı Morlukları

Peki bu istenmeyen ancak çok yaygın olarak gözlemlenen göz altı morlukları neden oluyor? Oluşan göz altı morluklarına ne iyi gelir? Tüm bu soruların yanıtlarını içeriğimizi okuyarak keşfedebilirsiniz.

Göz Altı Morlukları Neden Olur?

Göz altı morlukları çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Çoğu zaman yorgunluk göz altı morlukları oluşmasına neden olan temel sebep olsa da göz altı morlukları bir dizi farklı faktörden etkilenebilir.

  • Genetik yatkınlık: Genetik yatkınlığı bulunan kişilerde göz altında melanin pigmentinin aşırı düzeyde birikmesine bağlı olarak göz altı morlukları oluşabilir.
  • Güneş ışınları: UV ışınlarına aşırı maruziyet durumunda melanin pigmentinin üretimi artabilir. Melanin cilde rengini verdiğinden melaninin yoğunlaşmasına bağlı olarak göz çevresi koyulaşır.
  • Kansızlık: Kansızlık sorunu yaşayan kişilerde cilt soluk bir görünüm alır ve damarlar belirgin hale gelir.
  • Yaşlanma: Yaşlanmayla birlikte cilt incelir, kan damarlarını destekleyen dokularda zarar oluşur, yağ dokusunun ve kolajen miktarının da azalmasıyla birlikte göz altı bölgesinde oluşan çukurlar ışığın yansımamasına ve bölgenin gölgeli görünmesine neden olur.
  • Sağlıksız beslenme: Fazla şeker ve tuz tüketilmesi, yeterli miktarda su içilmemesi, sebze-meyve ağırlıklı beslenilmemesi, protein, demir ve bazı vitaminlerin eksikliği göz altlarında çökük görünüme neden olabilir.

Göz Çevresi Morluklarına Ne İyi Gelir?

erkek göz bakımı

Hem kadınlarda hem erkeklerde görülebilen göz çevresi morlukları yüzde daha yaşlı ve yorgun bir ifadeye yol açabilir. Genellikle beraberinde tıbbi bir sorun olmayan göz altı morluklarının yol açtığı estetik kaygılar nedeniyle giderilmeleri önemlidir. Bu nedenle “gözaltı morluklarına ne iyi gelir?” sorusunun yanıtı bu sorunu yaşayan kişiler tarafından merak edilen önemli bir noktadır.

Göz altı morluklarının giderilmesi için uygulanacak yöntem sorunun altında yatan nedene göre değişse de uygulandığında fayda sağlayan bazı yöntemler vardır:

  • Soğuk kompres uygulanması: Şişkinliğin azaltılmasında ve genişlemiş kan damarlarının daraltılmasında etkili olan yöntemlerin başında soğuk kompres uygulaması gelir. Temiz bir havluya birkaç buz küpü sarılarak ya da bez soğuk suyla ıslatılarak yaklaşık 20 dakika gözlere uygulandığında göz altındaki şişkin görünümün ve koyu halkaların belirginliğinin azaltılması mümkün olabilir.
  • Uyku süresinin düzenlenmesi: Gerektiğinden az uyumak cildin daha solgun görünmesine ve göz altındaki koyu halkaların belirginleşmesine neden olabilir. Günde en az 7-9 saat uyunması koyu halkaların görünümünün azalmasına katkı sağlayabilir.
  • Uyku sırasında başın yüksekte tutulması: Yetersiz uykunun yanı sıra kişinin uyku pozisyonu da göz altında torba ve koyu renkli halka oluşumuna yol açabilir. Bu nedenle uyku sırasında baş birkaç yastıkla desteklenerek daha yukarıda konumlandırıldığında göz altlarında sıvı toplanması ve buna bağlı olarak şişkinlik oluşması engellenebilir.

Tüm bunlara ek olarak göz altı morluklarının azaltılması ve göz çevresinin bakımının yapılabilmesi için bölgenin hassasiyetine ve ihtiyaçlarına özel formüle edilen göz bakım ürünlerinin kullanılması kritik derecede önemlidir. Ciltteki yaşlanma belirtilerinin giderilmesini sağlarken cilde ihtiyaç duyduğu nemi kazandıran göz kremleri ve göz bakım serumları “göz altı morluklarına ne iyi gelir?” sorusunun yanıtlarına dönüşebilir.

Göz Altı Morlukları Nasıl Geçer?

göz altı torbası

Sıklıkla karşılaşılan ve kolay kolay geçmeyen bir cilt problemi olan göz altı morlukları cildin canlı ve bakımlı görünmesinin önündeki en büyük engellerden biridir. Bu görünümden kurtulmak için düzenli uyku rutini oluşturulmalı ve dengeli beslenilmelidir. Yaşam tarzı değişiklikleri yapılmasının yanı sıra cilt tipine uygun etkili bir göz kremi kullanılması ile elde edilen sonuçlar memnuniyet verici olabilir. Göz bakım kremi çeşitleri göz altı morlukların, yaşa bağlı oluşan çizgilerin ve kırışıklıkların azaltılmasında da etkilidir. Yine göz altı cilt yapısına uygun olarak üretilen göz altı maskeleri ve soğutularak kullanılabilen yüz masaj aletlerinin kullanımı da göz altı morluklarının giderilmesine yardımcı olabilmektedir.

Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.