İşletmeniz için Akılda Kalıcı bir Slogan Nasıl Oluşturulur?

Rakipleriniz arasında öne çıkmak ve markanızın veya ürününüzün özünü iletmek sloganların temel görevleridir. Bu makalede, işinize destek olacak, akılda kalıcı bir sloganı nasıl oluşturacağınıza dair ipuçları bulabilirsiniz.

Slogan oluşturma

Slogan türleri, işlevleri ve amaçları

Slogan, reklamı yapılan mesajın anlamını ifade eden geniş bir ifadedir. Hedef kitlede marka veya ürün ile alakalı çağrışımları uyandırmak ve oturtmak gerekir. İfade kısa ve anlaşılırsa, (isim ve logo ile birlikte) ürüne eşlik ediyorsa ve reklamlarda da gösteriliyorsa, izleyici bunu hatırlayacaktır. Bu gibi durumlarda, sloganın temel işlevlerini yerine getirdiğini söyleyebiliriz. Bu işlevler arasında şunlar vardır:

  1. Hedef kitlenin dikkatini şirkete veya ürüne çekmek.
  2. Marka/ürün ile ilgili gerekli duygusal imajı oluşturmak.
  3. Reklamı yapılan mesaja ek olarak kilit bir mesaj iletmek.
  4. Ürünün veya markanın faydalarını vurgulamak.

Sloganlar için tek bir sınıflandırma yoktur: her uzman kendi sloganını sunar ve hepsi kendi alanında doğrudur. Örneğin, bu ifadeleri şirket adıyla veya bağımsız olarak kafiyeli ve kafiyesiz şekilde ayırmak için kullanılan bir teknik bulunmaktadır.

Sloganları ürün ve marka şeklinde ayırarak daha kolay hale getirebilirsiniz:

  • Ürün bazlı olanlar satışları artırmak için tasarlanmıştır. Benzersiz satış tekliflerine odaklanırlar (“Hala gidiyor…”)
  • Marka (veya imaj) odaklı olanlar şirketin filozofisini ifade eder (“İşte Bunu Seviyorum”).

Ürün teklifinin marka felsefesiyle birleştirildiği hibrit seçenekler de bulunmaktadır. Örneğin, “Nokia: Connecting people”. Sonuç: Bir slogan oluştururken, tam olarak ne ve bunu kime ileteceğinize karar vermelisiniz. Bu, mesajları sınıflandırmaya ve katı kalıplara sokmaya çalışmaktan çok daha önemlidir.

Hedef kitleyi çekmek için bir slogan nasıl oluşturulur? 

Marka veya ürün sloganı oluşturma işi iki aşamaya ayrılabilir. İlk aşama, veri toplama ve analizini içerir. İkincisi, alınan bilgilere dayanarak fikir oluşturmaktır. Süreç şöyle görünür:

  1. Slogan nesnesinin tanımı. Yukarıda belirtildiği gibi: ifade bir şirket, ürün, etkinlik, promosyon vb. için olabilir.
  2. Nesnenin analizi. Avantaj ve dezavantajların belirlenmesi. Hangi benzersiz özelliklerin vurgulanabileceğini anlamak.
  3. Görevin tanımı. Neden bir slogana ihtiyaç var? Cevap şu şekilde olabilir: farkındalığı artırmak, izleyici çekmek, satışları artırmak.
  4. Hedef müşterilerin incelenmesi. Şu soruların cevaplarını arayın: Hedef kitle benzer bir ürüne aşina mı, markaya ne kadar sadık? Alınan veriler, mesajın doğru tonunu seçmenize yardımcı olacaktır. Örneğin, yeni şirketlerin soyut sloganlara ihtiyacı yoktur, aksi takdirde potansiyel müşteriler ne hakkında konuştuklarını anlamayacaktır.
  5. Sloganı ileteceğiniz iletişim kanallarının tespiti. Bu, medyada, markalı ürünlerde, sosyal ağlarda, tabelalarda, ambalajlarda vb. reklam vermek biçiminde olabilir.
  6. İfadeyi kullanma biçiminin belirlenmesi: Logo ve marka adı ile birlikte veya ayrı olarak.

Bilgiler bir araya getirildikten, kaydedildikten ve analiz edildikten sonra yaratıcı dönem başlar. Yaratıcılar, bu aşamada sloganın ne için olduğunu ve kime yönelik olduğunu özümser. Daha sonra yapılacaklar ise:

  • Tekrarın önüne geçmek için rakiplerin sloganlarını incelemek;
  • Muhtemel seçenekleri oluşturun;
  • Her bir seçeneği inceleyin, uygunsuz olanlardan kurtulun;
  • favori sloganlarınızı hedef grupların temsilcileri üzerinde test edin.

Etkili bir slogan için gerekenler

marketing

Gerekenlerden ilki kısalık. En iyi sloganlar 1-6 kelimeden oluşur (Apple’ın “Think” veya Toyota’nın “Drive Your Dreams”). Aynı zamanda, duygusallık ve akılda kalıcılık da önemlidir: Hedef kitleyi etkilemek ve basit bir özdeşim elde etmek gerekir.

Her kelimenin kolayca telaffuz edilebilmesi için sadelik önemlidir. Slogan anlamlı olmalıdır: böylece müşteri ne hakkında olduğunu anlar ve ürünün imajını sloganla ilişkilendirir. Örnek olarak, PlayStation’ın sloganı: “Kendi dünyanızda yaşayın, bizimkinde oynayın” verilebilir.

Spesifiklik ve benzersizlik, müşteriye merkezcilik, etkili bir slogan için ek kriterlerdir. (“Easy as Dell”). Hedef kitlenin kafasını karıştırma riski olduğundan, rakiplerin sloganlarını temel almak kötü bir yaklaşım olacaktır.

3 ünlü slogan: Neden işe yaradılar 

Bu deyimlerin neden popüler hale geldiğini ve markalara ne gibi faydalar sağladığını inceleyelim.

Çünkü buna değersiniz – L’Oréal

loreal logo slogan

Kadınlar, statülerini ve çekiciliklerini artırmak için kozmetik ürünler kullanırlar. Slogan, markanın ürünlerini tanımlamıyor – kozmetiklerin sahibine hak ettiği imajı vereceğini ifade ediyor.

Bu ifade, şirketin olağan kozmetik üreticilerinin ötesine geçmesine ve birinci sınıf müşterilere ulaşmasına olanak tanıdı. Bu, marka stratejisinin bir parçasıydı.

Betcha Can’t Eat Just One – Lay’s

Lay's

Herhangi bir atıştırmalık üreticisine uyacak güzel bir mesaj. Sadece Lay’s bu noktaya diğerlerinden daha önce ulaştı ve bunu oldukça başarılı bir şekilde yaptı. İfade, tat ve özelliklere odaklanmaz. Aksine, vurgu insan psikolojisinin kendine özgü özelliği üzerindedir: çok az insan cips yemeyi bırakabilir.

Slogan, atıştırmalık satın alan maksimum hedef kitleye ulaşmak üzerine kurulmuş markanın pazarlama stratejisini başarıyla sürdürdü. Bu slogana, birbiri ardına cips yeme eğiliminin Havva’nın elma yiyişi ve benzeri hikayelerin karşılaştırıldığı bir reklam kampanyası eşlik etti.

Think Different – Apple

apple think different

Slogan, sisteme karşı çıkan ve onu değiştirmeyi başaran insanlara adanmış bir reklam için kullanıldı. Bu ifade, rakiplerden başarılı bir şekilde ödünç alınan bir sloganın ironik bir başarı örneğidir. Şirketin doğrudan rakibi “Think IBM” ifadesi ile tanıtılırken, Apple “Think Different”ı önerdi.

Bu cümle altında hedef kitleye güçlü ve kullanımı kolay, yenilikçi ürünler sunuldu. Kişisel bilgisayarlarda gerçekten farklı bir yaklaşımdı. Forbes’a göre, kampanyanın başlatıldığı yıl markanın hisseleri üç katına çıktı. Günümüzde slogan “Think” olarak kısaltılmıştır.

Teoriden pratiğe: Slogan oluşturmanın 3 yolu

slogan oluşturma

1- Kendiniz yapın

Başlangıç olarak şirketinizi/ürününüzü tanımlayan 50-70 kelime seçin. Sonra her kelime için birkaç eş anlamlı kelime daha seçin. Kolaylık sağlamak için kelimeleri bir diyagram veya tablo şeklinde dağıtın. Ardından, en uygun kelimeleri seçin. Bu kelimelere dayanarak, sloganlar seçenekleri belirleyin. Yalnızca dar bir topluluğun anlayabileceği şablonlardan (“Biz en iyisiyiz” gibi), jargonlardan ve ifadelerden kaçının. Orijinallik, benzersizlik, inanılırlık, markanın kişiliğinin yansıması kriterlerine göre en iyi seçenekleri seçin. Seçtiklerinizi hedef gruplar üzerinde test edin.

Bu yöntemin artıları: bağımsız ve ücretsiz olarak şirket felsefesine uygun bir slogan oluşturma becerisi.

Eksileri: aşırı zaman kaybı ve düşük verimlilik.

2- Online oluşturucular kullanın

Logaster hizmeti, kullanışlı ve ücretsiz bir slogan oluşturucu içerir. Önceki paragrafta açıklanan tüm süreçleri otomatikleştirir. Sadece firma adını ve iş alanını belirtmeniz yeterlidir. Hizmet otomatik olarak, düzinelerce hazır slogan üretecektir. Tek yapmanız gereken uygun olanları seçmek ve bunları test etmektir.

Artıları: Tam otomasyon, özgür üretim, tek bir kurumsal tarz kullanarak logolu bir slogan etme imkanı.

Eksileri: İşinizin özelliklerini seçebileceğiniz yalnızca 23 tematik alan.

3- Bir metin yazarı ile iletişime geçin

Bir metin yazarı bulun ve markanız, ürünleriniz, hedef kitleniz ve rakipleriniz hakkında ihtiyaç duydukları temel bilgileri sağlayın. Görevleri, sloganların birkaç eşit çeşidini yaratmaktır.

Artıları: Profesyoneller potansiyel olarak başarılı cümleler oluştururlar.

Eksileri: İyi bir metin yazarının hizmeti pahalıdır: genellikle bir slogan için 200 dolardan başlar. Popüler yaratıcı ajansların hizmetleri üç veya dört sıfırlı rakamlarla değerlendirilir.

Sonuç

Rekabette öne çıkmak, olumlu bir marka imajı oluşturmak, sadık bir hedef kitle oluşturmak ve bunun sonucunda satışları artırmak istiyorsanız bir slogana ihtiyacınız var. Yaratılışını ciddi bir reklam aracının gelişimi olarak ele alın. Müşterilerinizi ve şirketinizi analiz edin. Hedef kitlenin neye ihtiyacı olduğunu anlayın. Kilit avantajınızı vurgulayın. İlk seferde hatırlaması kolay basit bir cümle oluşturun.

Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.