Maaşın büyük kısmı faturalara gidiyor: Vatandaş nasıl geçineceğini kara kara düşünüyor!

Maaşının büyük bir kısmının faturalara gittiğini, kalanı ile de geçinmediğini söyleyen yurttaşlar günü nasıl geçireceklerini kara kara düşünüyor.

faturalara

Video aşağıda – Türk-İş verilerine göre, 2021 Aralık’ta açlık sınırı 4 bin lirayı, yoksulluk sınırı 13 bin lirayı aştı. Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 4 bin 926 TL’ye çıktı. 2022 asgari ücreti vatandaşın eline geçmeden eridi. Vatandaş bu duruma tepkili. Maaşının büyük bir kısmının faturalara gittiğini, kalanı ile de geçinmediğini söyleyen yurttaşlar, “4 günlük yemeği 1 ay yiyoruz. ‘Ölmeyecek kadar ye, ayakta sallan’ diyorlar.” dedi.

Hayat pahalılığı zirve yapmışken, açlık ve yoksulluk sınırının altında maaşla çalışan milyonlarca kişi var. Zaten az miktardaki gelirlerinin de neredeyse tamamı fatura ve kiraya giden vatandaşlar, günü nasıl geçireceklerini kara kara düşünüyor.


Türk-İş’in son araştırmasına göre de; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 4 bin 13 TL’ye çıktı.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 13 bin 72 TL’ye yükseldi. Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 4 bin 926 TL’ye çıktı.

Sözcü muhabiri, İstanbul Bakırköy Meydanı’nda vatandaşa mikrofon uzattı, “Türk-İş’in son araştırmasına göre açlık sınırı 4 bin, yoksulluk sınırı da 13 bin lirayı geçti.

Çevrenizde açlık ve yoksulluk endişesi taşıyanların oranı arttı mı? Neler gözlüyorsunuz?” diye sordu. Verilen yanıtlar şöyle oldu:

“Yarını nasıl çıkaracağız diye düşünüyoruz”

Ahmet Ertekil: “Açlık, yoksulluk çekenlerin sayısı arttıkça artıyor. Ne yapalım? 4 günlük yemeyi 1 ay yiyoruz. Bayat mayat demeyip kaşıklıyoruz. Zaten kırıntılardan (yemek) yapıyoruz. Çevremizde de var, git gide de artıyor. 4253 lira para veriyorlar; yani 1 kişilik para veriyorlar, 4-5 kişiye yediriyorlar, ekmeği 4’e, 5’e böldürtüyorlar. ‘Ölmeyecek kadar ye, ayakta sallan’ diyorlar.

Biz de onların yaptıklarına karşılık her akşam düşünüyoruz ki, ‘yarını nasıl çıkaracağız, ne yapacağız?’ Sabah kahvaltılarını sildik. Zeytin, peynir zaten yok. Öğlen de kuvvetli yiyoruz. Ne yiyoruz? Çorbanın içerisine ekmek doğrayıp karnımızı iyice tıka basa doyuruyoruz. Çorbayı da tabi ki evde yapıyoruz.

Akşama da bir şeyler atıştırıp, kafayı vurup yatıyoruz. Rüyamızda güzellikler görüyoruz. Onlar artık rüyalarda kaldı.


İster istemez geçmişteki hallerimizi özlüyoruz. Ama gelseydi dedem, babaannem geri gelirdi. Gelmediğine göre bundan sonrasına bakıyoruz. Günün şartlarına ayak uydurup kol sallıyoruz.”

“Maaşımın yüzde 70’i faturalara gidiyor”

Mehmet Baltalı: “Çok arttı. Bakkallarda, pazarlarda, Halk Ekmek kuyruklarında bunların hepsini görüyoruz. Ben kendim de emekliyim, geçinemiyorum. Elektrik faturası 400 küsür lira geldi, doğalgaz faturam 700 küsür lira geldi. İnterneti de var bunun.

E zaten benim aldığım maaşın yüzde 70’i faturalara gitti. Geçimi artık siz düşünün. Geçim sıkıntısı had safhada şu anda. 2021’in ortalarından itibaren bu sıkıntı başladı. Son olarak 2021 Aralık ve 2022 Ocak ayında son derece arttı.”

Akrabam aradı, çocukları için para istedi. Ondan-bundan topladım gönderdim

Hakan Usul: “Arttı. Ben kendi akrabamdan örnek vereyim. Geçen gün beni aradı; 2-3 tane çocuğu var, onların istediklerini alacak para yok, hayır için ondan-bundan topladım gönderdim. Artmaz olur mu ya… Ülkenin anası ağlamış ya… Elektrik faturası 165 lira gelirken, şimdi 375 lira gelmiş. Doğalgaz faturası 612 lira gelmiş. Gel de geçin… Allah herkesin yardımcısı olsun.”

Her şeyin fiyatı 3-4 katına çıkmış

Önder Dilekçi: “Çok arttı. Biz yurtdışından geldik buraya; en son 2 sene önce gelmiştim, şu an bakıyorum her şeyin fiyatı 3-4 katına çıkmış. Benim burada (İstanbul’da) yaşayan akrabalarım da var, et alamayanlar var. Üzülüyorum.”

Bunun sebebi artan enflasyon

Serdar Esen: “Tanıdığım bütün insanların bu konuda çok şikayetleri var. Geçinemeyecek durumda olduklarını ifade ediyorlar. Bizler de dahil. Bunun sebebi de artan enflasyon.”

Geçinmek çok zor olmaya başladı

Selçuk Değmen: “Tabi ki arttı. Geçinmek çok zor olmaya başladı. Daha çok hissetmeye başlayacak insanlar özellikle enerjideki bu artışlardan sonra. Elektrik, doğalgaz, akaryakıt, ulaşım; en büyük sıkıntılar bunlar, mecburen yapılan harcamalar.”

Durum çok kötü


Zeynep Yiğit: “Gözle görülür derecede arttı. Çok kötü durum ya. Bir de gençlerin işsizliği var. 2 tane üniversite mezunu çocuğum var, ikisi de işsiz.”

Elektrik faturalarına tepkiler çığ gibi büyüyor: Vatandaş fatura yaktı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.