Tortum Şelalesi’ni kurutan enerji şirketine soruşturma

Tortum HES’in işletme hakkını 49 yıllığına alan özel firmanın onarım ve tadilat yapılacağı gerekçesiyle suyu kesmesinin ardından kuruyan ve duvarlarında çatlaklar oluşan Tortum Şelalesi için Erzurum Valiliği bazı kararlar aldı. Özel bir ekip kurulduğunu duyuran Vali Okay Memiş, enerji şirketine soruşturma açıldığını ve şelaleye bugün yeniden su verileceğini açıkladı.

Tortum Şelalesi

Türkiye’nin 11’inci sakin kenti seçilen Uzundere İlçesinde her yıl on binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan UNESCO Dünya Mirası Listesine aday Tortum Şelalesi’nin can suyu HES ihalesini alan firma tarafından geçen hafta kesilmişti. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 8 Aralık 2021 tarihinde yapılan ihaleyle Uzundere ilçesindeki Tortum HES’in işletme hakkını 49 yıllığına alan özel firma, şelalenin suyunu kesme gerekçesi olarak onarım ve tadilat yapacağını gösterdi.

CHP tarafından TBMM gündemine taşındı

Suyun kesildiği süre içinde şelale tamamen kurudu, duvar bölümlerinde ciddi çatlamalar meydana geldi. Şelale ve 15 kilometrelik Tortum Çayı’nda doğal yaşam ciddi oranda zarar gördü. CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal konuyu TBMM gündemine getirdi.


Sözcü’nün haberine göre, Erzurum Valisi Okay Memiş, şelaleye bugün su verileceğini açıkladı. Vali Memiş, “Tortum Şelalesi Erzurum için önemli bir turizm alanı. Göreve geldiğimde orası mezbelelik bir durumdaydı. 10 milyona yakın bir bütçe ile şelale ve çevresini adeta yeniden inşa ettik. Turistlerin sadece gündüz değil gece de ziyaret edeceği bir yer haline getirdik. Ciddi emek verdik. Şimdi Şelalemizin yok olup gitmesine elbette müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Erzurum Valisi: Mart sonu itibari ile ise suyun tamamı şelaleye bırakılacak

Suyu kesilen Tortum Şelalesi için uzamanlardan oluşan özel bir ekip oluşturduklarını ifade eden Vali Memiş şöyle konuştu:


• Şirketin bize gönderdiği yazıda şelaleyi besleyen damarlarda sıkıntılar yaşandığı, teknik bir çalışma yapılmasının zorunlu olduğu bildirildi. Ancak biz şimdi özel bir ekip oluşturduk. Şelalede çalışma yaptılar. Acil su verilmesi gerektiği anlaşıldı. Firmaya bildirdik, ‘derhal suyun bir kısmını serbest bırakın’ dedik.

• Bugün itibari ile suyun bir kısmı mart sonu itibari ile ise suyun tamamı şelaleye bırakılacak. Ekiplerimiz orada teknik çalışmalarını bir rapor haline getirecek. Eğer bu durumdan dolayı şelalede ciddi sıkıntılar ortaya çıkmış ise firmaya yaptırım uygulayacağız. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.


Tortum Şelalesi bu hale geldi:

tortum kuruttular

Marmaris büyük yangın sonrası erozyon ve kirlilik tehdidi ile karşı karşıya!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.