Antalya’da savaş etkisi: Ev kiraları 4 katına çıktı, 16 bin lira kira isteniyor!

Antalya’da Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte yabancıların sayısı hızla arttı. Bu durumu fırsatçılığa çeviren ev sahipleri kiralarda üç-dört kat artış yaptı. Konyaaltı’ndaki binada deniz görmeyen bir ara kat dairenin aylık kirası 16 bin liraya geldi. Kiralardaki astronomik artış yerli kiracıları vuruyor!

antalya ev kiraları

Ev kiralarındaki artış dudak uçuklatıyor… 29 bin Rus ve 9 bin civarı da Ukraynalının yaşadığı Antalya’da savaşla birlikte yabancıların sayısı hızla arttı. Savaştan kaçan Ukraynalıların Antalya’ya gelmesini kullanmak isteyen fırsatçı ev sahipleri de kiralara fahiş zamlar yaptı.

Ev kiraları 10 bin lirayı buldu

Kentin uzak semtlerinde bile normal büyüklükteki evlerin kiraları 10 bin lirayı buluyor. Merkeze yaklaştıkça kiralar daha da artıyor.


Deniz görmeyen ara kat evin kirası 16 bin lira

Konyaaltı’ndaki binada deniz görmeyen bir ara kat dairenin kirası aylık 16 bin liraya geldi.

Birçok ev sahibi satılığa çıkardığı evlerini satmaktan vazgeçip kiraya veriyor.

“Yerli vatandaşa ev bulmakta zorlanıyoruz”

Posta‘da yer alan habere göre; emlak danışmanlığı yapan Serkan Şahin

“5 bin liraya kiraya verdiğimiz daire şu anda 10 bin lira oldu. Yerli vatandaşa ev bulmakta zorlanıyoruz” dedi.

Bazı ev sahiplerinin Rus ya da Ukraynalı kiracı bulmak için yerli kiracıları evlerden çıkarmaya çalıştığı belirtiliyor. Satılık evlerin de fiyatı katlandı. Savaştan önce 1.5 milyon lira değer biçilen evler şu an 4 milyon liraya satılıyor.


“2500 liraya kiralanan daire 10-12 bin liraya kiralanmaya başlandı”

Yoğun taleple birlikte 2 bin 500- 3 bin TL arasında kiraya verilen asansörü bile olmayan binadaki bir daire Rus ve Ukrayna vatandaşlarına 10-12 bin TL bedelle kiralanmaya başladı. Üstelik bu dairelerin sözleşmeleri 6-12 ay peşin Kira bedeli ve 20-25 bin TL kapora şartı ile düzenleniyor.

Muratpaşa Bahçelievler Mahallesi’ndeki 3+1 dairesini Ukrayna vatandaşı çifte 1 yıllık peşin, 10 bin TL kira, 20 bin TL kaparo karşılığında kiraya verdiğini söyleyen Semih T., “Biz 5 katlı asansörsüz binadaki dairemizi kiraya verip merkeze daha uzak bir bölgede site içinde sıfır bir daireye taşındık. Biz bu dairede 6 bin TL kira ödeyeceğiz” dedi.

“Antalya’da Ruslara konut satışı yüzde 96, Ukraynalılara yüzde 85 arttı”

Hürriyet‘te yer alan başka bir habere göre ise; yabancıların Antalya’ya yönelik ilgisinin yeni olmadığını kaydeden Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, şöyle konuştu:

“2021’den bu yana zaten hızlı bir artış var. Ancak savaşla birlikte Rusya ve Ukrayna’dan güvenlik amaçlı göç ve sermaye çıkışı yaratması da söz konusu. Antalya’da 30 bine yakın Rusya Federasyonu vatandaşı, 8 bine yakın Ukrayna vatandaşı yaşıyor. Şubat ayında geçen yıla göre Ruslara yapılan konut satışı yüzde 96, Ukraynalılara yapılan satış yüzde 85 arttı.

Türkiye geneli satışların yüzde 4’ü yabancı satışı iken Antalya’da bu oran yüzde 23.” Rusya-Ukrayna savaşı ile emlak sektöründeki bütün dengenin bozulduğunu kaydeden Antalya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı İsmail Çağlar ise “Ev sahipleri 2-3 bin TL kira alınabilecek bir daire için 10 bin TL kira istiyor. Kurumların bu konuda denetim başlatması şart” diye konuştu.

Hepimiz şaşırdık, kira artışı yerli kiracıları vuruyor

Muratpaşa Bahçelievler Mahallesi Muhtarı Ahmet Ateş de “Mahallemizdeki kira artışları hepimizi şaşırttı. Yüksek kira bedelini gören benim evim daha iyi mantığıyla daha da yüksek kira bedeli istiyor. Bu durum yerli kiracıları vuruyor. Belki yabancının bu kirayı ödeyecek gücü var ama Türk vatandaşı ne yapacak?” dedi.

“Antalya’daki bütün denge bozuldu”


Konyaaltı Altınkum Mahallesi Muhtarı Eyüp Karakaya, “Bu kiraların sürekliliği olacak mı tartışılır. Çünkü sözleşmelerdeki bedeller astronomik. Antalya’daki bütün denge bozuldu” diye konuştu.

Astroloji: Güneş Koç transiti burç yorumları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.