Antalya zirvesi: Rusya, Ukrayna ve Türkiye Dışişleri Bakanları bir araya geldi

Türkiye’nin ara buluculuğu ile Antalya’da Meet4Diplomacy (Diplomasi için Buluşma) sloganıyla gerçekleştirilen Rusya-Türkiye-Ukrayna üçlü dışişleri bakanları tarihi zirvede buluştu. Toplantının sonrasında açıklamalar peş peşe geldi.

antalya zirvesi

Dünyanın gözü Antalya Zirvesi’nde

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgali 15. gününde devam ederken, Türkiye eksenli diplomatik çabalar son günlerde yoğunlaştı. Türkiye’nin ara buluculuğu ile Antalya’da gerçekleştirilen Rusya-Türkiye-Ukrayna üçlü dışişleri bakanları toplantısı başladı. Kritik zirvenin hemen öncesinde Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile ayrı ayrı görüştü.


Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgali 15. gününde devam ederken, gözler Antalya’da başlayan Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları’nın görüşmesinde.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kubela Antalya’daki Diplomasi Forumu’nda bir araya geldi. Bu buluşma krizin başladığı günden bu yana yapılacak en üst düzey temas.

Toplantı sonrası ilk açıklamalar:

Görüşme sonrası konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, “Görüşme hem kolay hem de zor geçti. Ben buraya insani bir amaçla geldim. Bu toplantıdan çıkarken insani koridorların açılmasını hedefliyordum. Ne yazik ki Bakan Lavrov bununla ilgili karar alacak durumda değildi. Anlaşılan o ki başka karar alıcılar var. Ben tekrar görüşmeye hazırım.” dedi.

Zirveyle ilgili ilk açıklamayı yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, “Herhangi bir şekilde gerçek müzakere yolunun başka bir yere sapmamasını istiyoruz. Bugünkü görüşmelerin sonucunda şu anlaşıldı. Müzakerelerin yerini alabilecek hiçbir şey yok. Çözüme yönelik her girişimi destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Antalya Zirvesi, Çavuşoğlu sayesinde gerçekleşecek”

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba dün Rusya ile birlikte katılacağı zirveye ilişkin “10 Mart’ta yapılması planlanan görüşme öncelikle Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sayesinde gerçekleşecek” ifadelerini kullanmıştı.

Dmitro Kuleba

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada ise, “Ukrayna’daki hedeflerimizin müzakere yoluyla gerçekleşmesi daha iyi olur.” denildi. Ayrıca Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, dün akşam Antalya’ya geldi.

Erdoğan’ın diplomasi trafiği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Rusya-Ukrayna diplomasisi yoğun bir şekilde devam ediyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile bugün 18.30’da telefon görüşmesi gerçekleştirecek. Krizin ortasında yapılacak bu görüşmede verilecek mesajlar da iki ülke için önem arz edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus işgalinin başladığı günden bu yana; NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko, Avusturya Cumhurbaşkanı Bellen, Hollanda Başbakanı Rutte, Birleşik Krallık Başbakanı Johnson, Litvanya Başbakanı Simonytea, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Michel, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Kanada Başbakanı Trudeau, Rusya Devlet Başkanı Putin, Moldova Cumhurbaşkanı Sandu’nun da yer aldığı devlet ve hükümet başkanları ile defalarca görüştü.

Diğer yandan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de Pazar günü Türkiye’ye gelecek.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da 14 Mart’ta Ankara’ya günübirlik bir ziyarette bulunacak.

Zirvede ne konuşulacak?

Zirvede Rusya’nın, Kırım ve Donbas bölgesindeki ayrılıkçı bölgelerin statüsü ile Ukrayna’nın tarafsızlığı başlıklarını masaya getirmesi bekleniyor.


antalya zirvesi
Antalya Zirvesi’nden ilk kare

Ateşkes, tahliye koridorları ve insani yardımlar konusu da ele alınacak başlıklar arasında.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, zirvenin “barış ve istikrar getirmesini” umduğunu söyledi. Ancak Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba Antalya’ya hareketi öncesi, beklentilerinin “sınırlı ve düşük” olduğunu ifade etti.

Kiev hükümeti, toprakları ile ilgili pazarlık yapmayacağını söylüyor.

Türkiye’deki zirve öncesi BBC’ye konuşan Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Veresçuk, Rusya’nın öne sürdüğü ultimatomların kabul edilemeyeceğini söyledi.

kubela antalya
Antalya Zirvesi: Ukrayna masası (Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba)

Veresçuk, Kırım’ın Rusya toprağı ve Donetsk-Luhansk’ın bağımsız devletler olarak tanınmasının “kesinlikle imkansız” olduğunu savundu ve “topraklarımızı pazarlık unsuru yapamayız” dedi.

Newsnight programında soruları yanıtlayan İrina Veresçuk, “Ukrayna halkının suratına bakarak, nasıl sakin bir şekilde topraklarımızı veririz” ifadesini kullandı.

Moskova ise Ukrayna’nın AB ve NATO’ya katılmayacağına dair resmi güvence vermesini ve Kırımla Donbas’taki yeni durumu kabul etmesini talep ediyor.

lavrov antalya
Antalya Zirvesi: Rusya masası (Rus Dışişleri Bakanı Lavrov)

Antalya’da zirveyi takip eden BBC diplomasi muhabiri James Landale, bugünkü konuşmalar sonucu, anlaşmazlıklar arasında köprü kurulmasının beklenmediğini değerlendiriyor.

Ancak Landale, bu zirvenin, tarafların müzakereler yoluyla bir anlaşmaya varmaya hazır olup olmadığını gösterebileceğini söylüyor.

BBC‘ye konuşan Rusya hükümetinin eski danışmanlarından Nikolai Petrov da, iki tarafın da daha fazla kan dökülmesini engellemek için tavizler vermek zorunda olduğunu değerlendirdi.

Türk hükümeti zirveyi nasıl değerlendiriyor?

Antalya’daki zirve öncesi konuşan AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, beklentilerini “herkesin kabul edebileceği bir barış” olarak özetledi.

Anadolu Ajansı’na konuşan Kurtulmuş, “Tarafların üçlü bir toplantıda bir barış perspektifini konuşuyor olması bile tek başına değerlidir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da parti yönetimine zirve ile ilgili bilgi verirken “Bu görüşme, krizin aşılması yolunda çok önemli bir adım olabilir” değerlendirmesini yaptı.


Erdoğan, hızlanan diplomasi çerçevesinde ABD Başkanı Joe Biden ile bugün 18.30’da bir telefon görüşmesi gerçekleştirecek.

Gündem – İndigo Dergisi’ni Facebook, Twitter, Instagram ve Telegram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.