Seçim anketi: Erdoğan’ın ve partilerin oy oranı

Seçim anketi: Vatandaşların yüzde 53’ü erken seçim istiyor. Yüzde 60 “Parlamenter sisteme geri dönülmeli” diyor. Yüzde 54 “Erdoğan’a asla oy vermem” yanıtını verirken, yüzde 34 ise “kesinlikle oy veririm” diyor. AKP ve MHP ittifakının oy oranı toplamı 38,9 seviyesinde.

anket ekonomik

Yöneylem Araştırma 3-6 Mart tarihleri arasında yaptığı Türkiye’nin Siyaset Paneli araştırmasının sonuçlarını paylaştı. 27 ilde yapılan ankette seçmenlere “Bu pazar milletvekili seçimi olsa kime oy verirdiniz?” “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oy potansiyeli”, “Türkiye’nin en büyük sorunu nedir?” gibi başlıklar altında sorular soruldu.

Yüzde 54 “Erdoğan’a asla oy vermem” dedi

Araştırmanın ilk ayağında katılımcılara “Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması durumunda Erdoğan’a oy verir misiniz” sorusu yöneltildi. Yüzde 54 “Asla oy vermem” dedi. “Kesinlikle oy veririm” diyenler ise yüzde 34 olarak belirlendi. “Oy kullanmam” diyen katılımcılar ise yüzde 1.9’luk dilimde kaldı. Kararsızlar yüzde 10.1 olarak kayıtlara geçti.


Seçim anketi: Partilerin oy oranı

Ankete göre bu Pazar milletvekilliği seçimi olsa partilerin oy oranı kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise şöyle: AKP yüzde 32.0. CHP yüzde 30.3, HDP yüzde 9.8, MHP yüzde 6.9, İYİ Parti yüzde 12.9, Saadet yüzde 1.0, Gelecek Partisi yüzde 0.4, Deva Partisi ise yüzde 2.8.

yöneylem anket

Millet İttifakı 4 puan önde

“Hangi İttifaka oy verirsiniz?” sorusuna verilen cevapta Millet İttifakı 4 puan önde. Vatandaşların yüzde 38.1’i Millet İttifakı derken, yüzde 34.2 Cumhur İttifakı’na oy vereceğini açıkladı. İttifaklar dışında partilerden birine oy vereceklerin oranı ise yüzde 16.

Erken seçim yapılsın mı?

Yöneylem’in anketinde seçim tartışmaları da soruldu. “Erken seçim yapılsın” diyenlerin oranı yüzde 53.2 olarak ölçüldü. Ankete katılanların yüzde 60’ı parlamenter sisteme dönülmesi istedi. Mevcut sisteme destek verenlerin oranı yüzde 32’de kaldı.

Cumhurbaşkanlığı 2. tura kalırsa

• “Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kalırsa oyunuzu kime verirsiniz” sorusuna, katılanların yüzde 38.6 Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 40.1 ise Kemal Kılıçdaroğlu cevabını verdi.

• Rakip Ekrem İmamoğlu olursa, Erdoğan’ın oy oranı yüzde 37.6’ya gerilerken, muhalefetin adayına verilecek destek yüzde 49.6’a yükseldi.

Çözülmesi istenen acil sorun: Ekonomik kriz ve pahalılık

Yöneylem’in anketine göre “Türkiye’nin acilen çözülmesi gereken sorunu” ekonomik kriz.


• Vatandaşların yüzde 66.1’i ülkenin ilk sorununu ekonomik kriz olarak cevaplandırırken, yüzde 29.1 ikinci sıraya “enflasyon hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısını” koydu.

• Ülkenin çözülmesi gereken sorunlarından birinin “adaletsizlik” olduğunu söyleyenlerin oranı ise 11.2.

• Hemen arkasından ise yüzde 10.6 ile işsizlik sorunu geliyor.

• “Eğitim sistemindeki sorunlar hemen çözülmeli” diyenlerin oranı ise 8.4.

Elektrik/doğalgaz faturaları acilen çözülmesi gereken sorunlar arasında görenler ise yüzde 5.3.

Türkiye nasıl yönetiliyor?

“Türkiye nasıl yönetiliyor?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 55.5’i “Kötü yönetiliyor” yüzde 24.5’i “İyi yönetilmiyor” yüzde 18.6’sı “Ne iyi ne kötü yönetiliyor” cevabını verdi.


Rusya Ukrayna savaşının Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyeceğini düşünenlerin oranı yüzde 80.3. Bir etkisinin olmayacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 5.6.

Son anketler: Erdoğan’a kesinlikle oy vermem diyenler farkı açtı! – İndigo Dergisi’ni Facebook, Twitter, Instagram ve Telegram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.