Hayaldi gerçek oldu: Sıra numarası ile ucuz et kuyruğu!

Ankara Kızılay’daki Et ve Süt Kurumu (ESK) mağazasında her gün adeta ‘Et savaşı’ yaşanıyor. Vatandaş ucuz et almak için sabahın erken saatlerinden itibaren kuyruğa giriyor. Kuyruğun giderek uzaması üzerine ESK mağazasına elle yazılan ilkel ‘Rulo numaratör’ konuldu.

ucuz et kuyruğu

Video aşağıda Her gün et savaşı: Sıra numarası ile ‘ucuz’ et kuyruğu! Ankara Kızılay’da İnkilap sokaktaki Et ve Süt Kurumu (ESK) mağazasında, bankalarda olduğu gibi önce rulodan sıra numarası koparılarak alınıyor. Böylelikle metrelerce uzayıp giden kuyruğun önüne geçildi.

Ancak vatandaşlar bu kez de numarası okunduğunda sesi duyabilmek için mağazanın kapısında yığılıyor.


Zaman zaman tartışmalar yaşanırken, vatandaşların bekleme süresi ise bir saati buluyor. Sabah 09.00’da açılan mağazada et ve diğer ürünler 11.00 sıralarında bitiyor.

2 kilo et kotası var, ancak kuyruklar uzayınca 1 kiloya düştü

ESK mağazasındaki satışlarda 2 kilo kotası da var. Kıyma, biftek, pirzola ya da diğer ürünlerden en fazla 2 kilo alınabiliyor. Kuyruk sabah 09.00’da mağazanın açılışıyla başlıyor.

Et fiyatların artınca vatandaşlar, Ankara’da Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürlüğü önünde bir kilo ucuz et alabilmek için kuyruğa girdi. Tüketicilere kuşbaşı et kalmadığı, kıymadan da sadece 1 kilogram alabilecekleri söylendi.

  • Kasapta 115, zincir markette 92 lira olan kıyma ESK’da 56 liraya satılıyor.
  • 180 lira olan pirzola ESK’da 103 liraya satılıyor.
  • 100 lira olan kuşbaşı et ise ESK’da 62 liradan satılıyor.

Ucuz et kuyruğu: 1,5 saat sıra bekledik!

Bir yurttaş, “Vatandaş kasaba gidip et almaktansa buraya gelip eziyetini çekiyor. Vatandaşın günahı ne? Burası ucuz diye geldik ama 1,5 saat sıra bekledik. Kişi başı bir kilo kıyma verdiler başka vermediler” dedi.

Bir kilo etle 15 gün idare etmeye çalışıyoruz

Bir başka vatandaş ise, “Bir saat bekle bir kilo et alacaksın. Ne kıymeti var ki? Kasaba gitsen 100’ün üzerinde, mecburen insanlar almaya geliyor. Bir kilo etle 15 gün idare etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.


Burada soğuğu yedim, fenalaştım, yığıldım kaldım!

et süt kurumu

“Tavuk, but, kıyma aldım. Bir kilo veriyorlar. Kilosu 56 lira. Şunların eziyetine bakın. Şunları çek. Bu devletin başındaki adamlar, bunları görmüyor mu? Diyorlar ki yüzde 36 enflasyon düştü. Nereye düştü kardeşim? Sen gıdayı kattın mı enflasyona? Ben saat 10’da buradaydım. 10’dan beri bekliyorum. Ben emekli adamım pazartesi günü burada soğuğu yedim. Fenalaştım, yığıldım kaldım. Bu millet bu eziyeti çekmek mecburiyetinde mi?”

Kişi başı bir kilo kıyma verdiler başka vermediler

Başka bir vatandaş da, “Kasapta 90-120 liraya kadar et var. Vatandaş kasaba gidip et almaktansa buraya gelip eziyetini çekiyor. Vatandaşın günahı ne? Yazıklar olsun. Kasaba gittik.  Kasapta pahalı, 110-120 civarında. Burası ucuz diye geldik ama 1,5 saat sıra bekledik. Kişi başı bir kilo kıyma verdiler başka vermediler. Et de alacaktık ama et yokmuş. Tavuk da var. 30 lira tavuğun kilosu. Aldığımız maaş yetmiyor, yetmeyince ucuz olan yere yöneliyoruz. Satışlar devam ederse geleceğiz, etmezse kasaba mahkum olacağız” dedi.

Emekli maaşım yetmiyor çocuk okutuyoruz

Et ve Süt Kurumu’ndan ucuz et alabilmek için ilk defa geldiğini söyleyen bir diğer vatandaş da, “Kıyma tavuk alacağım. Kıymanın kilosu 100 lira. Burası dedikleri gibi 56 liraysa burası uygun. Emekli maaşım yetmiyor çocuk okutuyoruz. Mutlu değiliz burada beklediğimize göre. Niye ben sıcak evimde durmak yerine buraya geleyim? Tabi artık evimiz de sıcak değil, doğalgaz yüzünden” diye konuştu.

indirimli kıyma
Et ve Süt Kurumu önündeki ucuz et kuyruğu

Cebimde para varsa bir kilo kıyma almayı düşünüyorum

Emekli bir başka vatandaş da “Üreten yok. İnsanlar hep hazıra konmaya çalışıyor. Vallahi ben burada fiyatlara bakacağım. Cebimde para varsa bir kilo kıyma almayı düşünüyorum.  45-50 liraya yakın param var” dedi.

Çiftçine, besicine sahip çıkmazsan olacağı bu

İki saat boyunca bir kilo et almak için kuyrukta beklediğini söyleyen vatandaş, “Kırmızı et kalmamış sadece kıyma ve tavuk var. Başka da hiçbir şey yok. Bir kilodan fazla kıyma vermiyorlar. Kıyma, markette kasapta 100 liradan fazla, burada yarı fiyatına. Çiftçine, besicine sahip çıkmazsan olacağı bu daha bu iyi günler” ifadelerini kullandı.

Bir emekli ise tasarruf etmek için et ve süt kurumundan indirimli et aldığını kalan parayı da  elektrik ve doğalgaz faturalarını ödemek için kullandığını söyleyerek, “Şükür yetiyor da biraz daha rahat yaşamak için halk ekmek kuyruklarına giriyoruz” dedi.

esk çalışma saatleri


Bir başka vatandaş, “Sözde bir kilo et varmış onu almaya geldik ama anlamsız olmuş gelmemiz. Bir saat bekle bir kilo et alacaksın. Ne kıymeti var ki. Kasaba gitsen 100’ün üzerinde mecburen insanlar almaya geliyor. Bir kilo etle 15 gün idare etmeye çalışıyoruz. Yani hep idare. Ben emekliyim, geçinmek için sıkıyorum kendimi yemesinden içmesinden… Aç karnımı doyursam kar diyeceğim. Bir saat için bir kiloda 15-20 lira avantajım olacak bir saat onu bekliyoruz. Dolmuş olmuş 7 lira. Bir Kızılay’a gitsen gelsen 14 lira” dedi.

Suriyelilere sunulan sağlık hizmetlerine ilişkin çarpıcı veriler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.