HPV enfeksiyonu sonucu oluşan, ciltte kabarık, değişik boyutlarda ve yaygınlıkta olabilen lezyonlar olan genital siğiller yaşam kalitesini düşürüyor.
Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Yanaral, genital siğillerin pek çok nedeni olmakla birlikte bağışıklık sistemi zayıfladığında da ortaya çıkabildiğini açıkladı.
HPV enfeksiyonu tüm dünyada en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalık olduğunun altını çizen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Yanaral şu bilgileri paylaştı:
• En sık genital siğil nedeni HPV 6 ve HPV 11 tipleridir. Genital siğil hem erkek hem kadınlarda ortaya çıkabilir. En sık bulaşma yolu enfekte bir cilt veya mukoza ile direkt temastır.
Genellikle cinsel yol ile bulaşıyor
Virüsün derideki çatlaklardan içeri girmesi ve yerleşmesi bulaşıcılık için yeterlidir. Ancak genital siğiller çok daha fazla sayıda HPV içerdiği için bulaş riski daha fazladır.
• HPV virüsü cilt çatlaklarından girip yerleştikten sonra latent olarak kalıp herhangi bir bulguya yol açmadan aylarca bekleyebilir ve kişinin bağışıklık sistemi zayıfladığında ortaya çıkabilir.
• Genital siğilde hijyen çok önemli. Tuvalet sonrası ellerini yıkamayan virüsü taşıyan bir kişi ile tokalaşmak bulaş için risk oluşturur.
• Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi de hastalığın ortaya çıkmasını ve tekrarlamasını önlemek için önemlidir.
Nasıl bulaşıyor?
• Genellikle korunmasız cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Ancak cildinde HPV bulunan biriyle doğrudan cilt teması yoluyla da bulaşabilir.
• Genital siğil; sarılmak, havlu paylaşımı, ortak çatal bıçak ve tuvalet kullanımı ile bulaşmamaktadır.
Kadınlarda ve erkeklerde görülme oranları benzerdir.
• Erkeklerde HPV enfeksiyonu görülme sıklığı yaşa göre değişmez ancak kadında yaşla beraber değişmektedir. Özellikle 25-30 yaşa kadar artmakta sonra düşmekte ardında menopoz dönemde yine artmaktadır.
• Kadınlarda cinsel temasla bulaşan siğillerde en sık yüksek riskli HPV saptanırken, erkekte saptanan düşük ve yüksek riskli HPV tipi oranları aynıdır.
Genital siğillerde teşhis ve tedavi
Risk faktörlerini birden fazla partnerle korunmasız cinsel ilişki, cinsel yolla bulaşan başka bir enfeksiyonun olması, genç yaşta cinsel hayata başlamak ve bağışıklık sisteminin zayıf olması olarak sıralanıyor.
Tanı, tedavi ve korunma yöntemleri ise şöyle:
• Genellikle gözle muayene sırasında kolay bir şekilde tanı konulabilmektedir. Şüpheli durumlarda biyopsi alınarak patolojik inceleme ile tanı kesinleştirilmektedir. Genital siğil tedavisinde temel hedef siğilin tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Bu amaçla cerrahi yöntemler ve ilaçla tedavi yöntemleri kullanılabilmektedir.
• Siğillerin büyüklüğüne, sayısına ve yerleşimine göre tedavi yöntemine karar verilir. Genital siğil tedavi seçenekleri arasında siğilin cerrahi olarak çıkartılması, koter ve lazer ile lezyonun yakılması, kriyoterapi yöntemi ile genital siğilin dondurulması bulunmaktadır.
• Krem tedavisi siğilin neden olduğu şikayetleri azaltmak, lezyonu küçültmek için kullanılabilir. Bunlar siğil dokusunu kimyasal olarak yakarak tedavi sağlayan ilaçlardır.
• Bu tedaviler siğile neden olan HPV’ye yönelik olmadığı için virüsü vücuduna almış bir kişide dönem dönem siğilin tekrarlaması görülebilir. Siğiller tamamen ortadan kaldırıldıktan sonra tekrarlamasının önleyebilmek için bağışıklık sistemini güçlendirici takviye ilaçlar kullanılabilir.
• Siğiller tedavi edilmediğinde kendi kendine kaybolabilir veya daha büyük hale gelebilir. HPV taşıyıcılarında sigara içme alışkanlığı, ailede kanser öyküsü de varsa kanser riski daha da artmaktadır. Bu nedenle HPV enfeksiyonu geçiren her hastanın tarama testleri ile rutin takibi önemlidir.
• HPV ile ilişkili hastalıklardan en etkin korunma yöntemi ilk cinsel ilişki öncesi HPV aşısı yaptırmaktır. Bu aşılar ile HPV tip 6 ve 11 ile oluşan siğiller önlenebilmektedir.
• Genital siğil için en önemlisi korunmak ve hastalık oluşturacak bir duruma mahal vermemektir. Bu konuda aşıyı mutlaka değerlendirmek gereklidir. Eğer ufakta olsa bir siğil gelişir ise doktora başvurulmalı ve gerekli tedavi uygulanmalıdır.