Koruma altındaki 123 ceylanı kesip bürokratlara ikram ettiler

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Ceylanpınar Tarım İşletmeleri’nde koruma altında bulundurulan ceylanların bazı ziyaretçiler ve üst düzey bürokratlara kesilerek ikram edildiği iddialarını yalanlarken, iddianın sahibi CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal resmi açıklama rakamlarını kaynak gösterip “O halde 123 ceylan nereye gitti?” diye sordu.

123 ceylan

TİGEM tarafından yapılan yazılı açıklamada, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Asya Ceylanlarının yaşatılması, gelecek nesillere ulaştırılması ve ülke gen kaynaklarının korunması için Ceylanpınar İşletmesi’nde halen 371 erkek, 474 dişi olmak üzere, toplam 845 hayvan bulunduğu kaydedildi.

Ceylanpınar İşletmesinde yetiştiriciliği yapılan ceylanların, doğum ve ölüm kayıtları düzenli olarak tutulduğu vurgulanan açıklamada,


“Ayrıca Asya Ceylanının çok ürkek bir yapıya sahip olması sebebiyle insanlar tarafından yakalanması teknik olarak da mümkün değildir.  Dolayısıyla ismini İşletmemize veren ve Kuruluşumuzun çabalarıyla sayıları 845 başa ulaşan ceylanların haberlerde yer aldığı şekilde işletmeye gelen üst düzey misafirler için kesilerek ikram edilmesi kesinlikle söz konusu değildir” ifadelerine yer verildi.

Rakamları açıklayın!

ceylanpınar

TİGEM’in açıklamasına sosyal medya hesabı üzerinden yanıt veren ve iddiaları TBMM’ye yazılı önerge olarak sunan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise,

“Hem Sayın Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin sözlü önergemizi topu taca atmadan yanıtlamasını bekliyoruz. Hem de siz TİGEM Genel Müdürlüğü’nden Şanlırfa Ceylanpınar’daki doğum ve ceylanların, doğum, ölüm ve diğer kayıtlarını paylaşmanızı talep ediyoruz” dedi.


Vatandaşın evinde ceylan besleme fotoğrafı

ceylan besleme

Daha sonra Ceylanpınar’da çekildiğini belirttiği, vatandaşların bahçesinde ceylanlarla birlikte çekilmiş fotoğraflarını paylaşan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal şöyle konuştu:

“TİGEM Şanlıurfa Ceylan İşletmesindeki ceylanların üst düzeyde korunduklarını savunuyor. Peki, Ceylanpınarlı vatandaşların evinde baktığı ceylanlar için ne diyeceğiz? Vatandaş, ceylanları TİGEM’den mi aldı? Daha kaç kişiye bu şekilde ceylan verildi? “O halde 123 ceylan nereye gitti?”

123 ceylan nereye gitti?

SÖZCÜ‘nün konuyla ilgili sorularını yanıtlayan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Ceylanpınar Küçükbaş Hayvancılık Şube Şefi Gökhan Tükenmez’in 13 Haziran 2021’de  AA’ya yaptığı ve halen internet ortamında da bulunan açıklamayı anımsatarak şunları söyledi:

“Yetkili kişi muhabire, ‘İşletmemizde 368 tane erkek, 300 tane dişi olmak üzere toplam da 668 tane ceylanımız bulunmakta. Şu an doğum sezonunun ortasındayız. Bu yıl için yaklaşık 300 yavru beklemekteyiz’ açıklaması yapıyor.


Yani 2021 sonunda o kurumun konuyla ilgili en yetkili kişisinin açıklamasına göre 968 tane ceylan olmalı. Hadi bunun 23’ü eceliyle öldü diyelim. 50 tanesinin de ya doğum yapmadan, ya  da doğum sırasında kaybedildiğini varsayalım. Kalıyor geriye 895 ceylan. TİGEM ‘371 erkek, 474 dişi olmak üzere, toplam 845 hayvan’ var açıklaması yapıyor. Şimdi soruyorum o ceylanlar nereye gitti?

Yerli sığır ırkları yok olma tehdidi ile karşı karşıya!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.