Beslenme alışkanlıklarını değiştir, karbon ayak izini azalt!

Günümüzde yanlış beslenme alışkanlıklarımız çevrenin bozulmasındaki en temel nedenlerden biri olarak görülüyor. Gelişen diyetler hem aşırı hem de yetersiz beslenmeden kaynaklanan birçok küresel sağlık krizini de beraberinde getiriyor.

beslenme

Beslenme alışkanlıklarını değiştir, karbon ayak izini azalt!

Dünya çok hızlı bir değişim ve gelişim sürecinden geçerken küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin etkisi tüm dünyada hissediliyor. Araç kullanım tercihlerimizden evimizde kullandığımız enerji kaynaklarına, beslenme şeklimizden tükettiğimiz gıdaların üretim şekillerine kadar pek çok faktör karbon salınımına sebep olurken, onlara dair seçimlerimiz de bizlerin karbon ayak izini oluşturuyor.


Doğru yemek seçiminin dahi iklim ve çevre üzerinde oldukça olumlu bir etkiye sahip olduğunu belirten Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan karbon ayak izimizi azaltmak için beslenmemizde yapabileceğimiz değişiklikleri şöyle sıralıyor:

Mevsiminde ve lokal gıdaları tercih edin

Yerel olarak yetiştirilen meyve ve sebzeler, sadece nakliye için kullanılan yakıtlardan tasarruf etmekle kalmaz, aynı zamanda yiyecekler daha tazedir ve daha lezzetlidir. Ayrıca daha ucuza mal olur ve besin değeri de daha yüksektir. Bu sayede lokal çiftçileri de desteklemiş oluruz.

Bitki bazlı gıdaları daha fazla tercih edin

Hayvansal proteinli gıdalar yerine fasulye, nohut, bezelye ve mercimek gibi daha fazla bitki bazlı protein gıdaları seçmek, karbon ayak izinizi azaltmanın en önemli yollarından biridir. Bitki bazlı beslenme daha az doğal kaynak kullanımını sağlar ve çevreye daha az zarar verir.


Ambalaj kullanımını azaltın

Gıdaları toplu olarak satın almak, ambalajın üretimine giden plastik, kağıt, metal ve enerji miktarını azaltır. Toplu satış mümkün değilse bile, daha büyük paketler halinde satın almak da ambalaj kullanımını azaltarak karbon ayak izini azaltacaktır. Mümkünse, bölgenizde geri dönüştürülebilecek öğelere bağlı olarak yeniden kullanılabilir, geri dönüşümü olan malzemeleri seçin.

Alışverişe kendi çantanızla gidin

gıda alışverişi

Alışveriş sırasında kendi çantanızı kullanmak ekstra poşet kullanımının önüne geçer ve çevreyi kirleten petrol bazlı plastik poşetlerin etkisini azaltabilir.

Mutfakta enerji tasarrufu yapın

  • Mümkün olduğunda enerji tasarruflu cihazlar satın alın.
  • Kapıların ne kadar süre açık kalacağını sınırlamak için buzdolabını veya dondurucuyu açmadan önce neye ihtiyacınız olduğunu düşünün.
  • Yiyecekleri daha hızlı ısıtmak için tencereyi kapatın veya düdüklü tencere kullanın.
  • Yaz aylarında, gaz ve ısıyı mutfağınızdan uzak tutmak için davlumbaz fanını çalıştırın; böylece evi soğutmak için daha az klimaya ihtiyaç duyarsınız.
  • Daha büyük miktarlarda pişirip ve tek öğün porsiyon boyutlarında dondurabilirsiniz. Bu sadece enerji tasarrufu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda diğer günler için hazır yemek sağlamış olursunuz.

sağlıklı beslenme

Suyu koruyun

Çok uzak olmayan bir gelecekte yakıtın değil suyun en kıt metamız olacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle, suyu boşa harcamamak oldukça önemli.

  • Bulaşık makinesi kullanıyorsanız, bulaşıkları durulamakla suyu boşa harcamayın ve bulaşık makinesini yalnızca doluyken çalıştırın.
  • Sızıntıları ve damlamaları onarın.
  • Daha az suyu daha verimli hale getirmek için musluklara havalandırıcılar takın.

Çöpü azaltın


Eve getirdiğiniz ambalajı azaltmanın yanı sıra, yiyecek atıklarınızı da minimuma düşürün. Atıkların bir kısmını kompost yapabilirsiniz. Ayrıca mutfakta tekrar tekrar kullanabileceğiniz tabaklar ve bardaklar kullanın. Tek kullanımlık ürünler kullanmaktan kaçının. Tek kullanımlık malzemeler kullanmanız gerekiyorsa, geri dönüşümü olan materyaller seçin.

Türkiye’nin yıllık gıda israfı faturası 214 milyar TL


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.