BTC USDT perpetual nedir?

Kripto para piyasasında, standart alım satım işlemlerinin yapıldığı spot piyasanın yanında en çok tercih edilen yatırım modellerinden bir diğeri de vadeli işlemlerdir. Vadeli işlem piyasasının spot piyasaya göre farkı, teminat tutarının üzerinde bir varlıkla çift yönlü olarak işlem yapılabilmesidir. Kucoin gibi borsalarda yapılabilen vadeli işlemlerde ise, BTCUSDT perpetual, yatırımcıların en çok tercih ettiği seçimler içinde. Bu da, BTC USDT perpetual nedir sorusunu akıllara getiriyor. Her şeyden önce, BTC USDT nedir ve Bitcoin/Dolar kurundan farkı nedir sorusunun yanıtına, ardından da perpetual nedir sorusunun yanıtına bakalım.

BTC USDT perpetual

BTC USDT nedir?

Bitcoin’in, Kucoin ve diğer kripto para borsalarında en çok işlem gördüğü çift olan BTC USDT, yüksek hacmiyle öne çıkmaktadır. BTC USDT çiftinde yer alan USDT, tokenize edilmiş bir ABD doları olarak düşünülebilir. Tether Limited tarafından piyasaya sürülen USDT’nin değeri 1 ABD dolarıdır. Piyasadaki tüm USDT’ler için rezervinde aynı değerde dolar tutan şirket, yatırımcıların tercih ettiği güvenilir bir sabit coin’dir. BTC USDT çifti, Bitcoin’in dolar kurunu ifade eder. Spot piyasada BTC USDT ile işlem yapılırken, vadeli-kaldıraçlı işlemlerde ise BTC USDT perpetual protokolü üzerinden işlem yapılır.

BTC USDT perpetual nedir?

Kripto vadeli işlemler, kripto para piyasasında çift yönlü ve kaldıraçlı işlem yapmak için tercih edilmektedir. Vadeli işlemlerde ise iki farklı model söz konusudur. Klasik hisse senedi işlemlerinde vadeli işlem borsasında, 2022 Temmuz vadeli ya da 2023 Aralık vadeli gibi seçenekler söz konusudur. Bitcoin vadeli işlemlerinde, BTC USDT perpetual ise ‘sürekli işlem yapılabilen’ vadeli işlem borsası anlamına gelir. Normal şartlar altında, Borsa İstanbul ya da NASDAQ borsasında Haziran vadeli bir işlem yapıldığında Haziran sonu geldiğinde, işlemin vadesi sona erer. BTC USDT perpetual vadeli işlemlerinde ise, fiyat Bitcoin fiyatına eşit denebilecek bir protokol içerir ve işlemler sonsuza kadar sürdürülebilir. BTC USDT perpetual, Kucoin vadeli işlemler üzerinde kripto para yatırımcılarının çift yönlü işlem yapabildiği paritedir ve Bitcoin vadeli işlemlerinde en yüksek işlem hacmine sahip varlıktır.

BTC USDT perpetual işlemleri nasıl yapılır?

Spot alım satımlar tüm borsalarda işleme açık olsa da BTC USDT perpetual, yalnızca vadeli işlemlerin açık olduğu boralarda işleme açıktır. Vadeli (futures) işlem yapılabilen borsalarda, kaldıraçlı işlem yapılabilmektedir. BTCUSDT perpetual işlemleri yapmak için, Kucoin ve vadeli işleme olanak tanıyan diğer borsalarda hesap açtıktan sonra, vadeli işlem cüzdanına teminat aktarılmalıdır. Teminat aktarıldıktan sonra, kaldıraç oranı belirlenebilir. Minimum 2 kaldıraç olarak yapılabilen vadeli işlemler, 100 kaldıraca kadar yapılabiliyor. Kaldıraç ayarlandıktan sonra, alım ya da satım yönlü işlem yapılabilir. Bitcoin fiyatında düşüş bekleniyorsa, short, yani kısa pozisyon alınır ve düşüşten para kazanılır. Yükseliş bekleniyorsa long, yani uzun pozisyon açılır ve yükselişten para kazanılabilir. BTC USDT perpetual işlemlerde, kaldıraçlı pozisyon örneği vermek gerekirse, Bitcoin 40.000 dolardan işlem gördüğünde 1000 dolarlık bir teminat ile 5 kaldıraç oranında uzun pozisyon açıldığını düşünelim. Toplam pozisyon miktarı 5000 dolar olacaktır. Bu durumda, Bitcoin 40.000 dolardan 44.000 dolara yükseldiğinde, pozisyon 500 dolar kâra geçecektir. Bu da, 1000 dolarlık teminat düşünüldüğünde, 500 dolarlık kâr, yüzde 50’lik bir kâr demektir. Bitcoin ve diğer kripto para birimlerindeki perpetual vadeli işlemler, yüksek kâr getirebildiği gibi, zarar riski de içerebilir.

BTC USDT perpetual işlemlerde nelere dikkat edilmeli?

Vadeli işlemler, spot piyasaya göre çok yüksek risk oranı içerebilir. Teminat ne olursa olsun, pozisyon büyüklüğünün belli bir seviyeye ulaşması riski artırır. Teminat oranının tamamen zarar etmesi durumu, likiditasyon olarak adlandırılır ve bu durumda pozisyon kapanır. Likidite olmak olarak da ifade edilen bu durum, varlığın tamamen kaybedilmesi demektir. Bu da iyi bir risk yönetimini önemli kılmaktadır. BTC USDT perpetual ya da ETH USDT perpetual gibi vadeli işlemlerde, kaldıraç en önemli risk yönetimidir. Örnek vermek gerekirse, 10 kaldıraçlı bir işlem açıldığında, yüzde 10’luk bir kayıp likiditasyon anlamına gelir. 4 kaldıraçlı bir işlemde likidite için yüzde 25’lik bir düşüş gerekirken, 100 kaldıraçlı bir işlemde ise yüzde 1’lik bir hareket, tüm teminatın kaybedilmesine yol açabilir. Kısacası perpetual, yani vadeli (kaldıraçlı) kripto para işlemlerinde kaldıraç oranını uygun ayarlamak, en önemli konudur.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.