Bakan Yardımcısı: Türkiye fakir bir ülke, ‘tarım tarım’ diye bağırıyoruz da bize getirdiği para 50 milyar dolar

Sanayi Bakanı Yardımcısı Büyükdede: Türkiye fakir bir ülke, ‘tarım tarım’ diye bağırıyoruz da bize getirdiği para 50 milyar dolar. Sanayinin getirdiği para şu anda 300 milyar dolar.

büyükdede

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, TBMM Komisyonu’nda, “Türkiye gayri safi milli hasılası 8 bin 500 dolar olan fakir bir ülke” dedi.

Büyükdede, “Tarım tarım’ diye bağırıyoruz, çağırıyoruz da sonunda bize getirdiği para 50 milyar dolar; sanayinin getirdiği para şu anda 300 milyar dolar” diye konuştu.


Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede; Endüstri Bölgeleri Yasası’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Teklifi’nin TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’ndaki görüşmelerinde açıklama yaptı. Büyükdede, 780 bin kilometrekare alan olduğunu, buna karşın topu topu 110 bin hektar organize sanayi bölgesi bulunduğunu belirterek “Atla deve bir şey değil işte” dedi.

Türkiye’nin şu anda endüstrisi zayıf olan ülke grubunda yer aldığını belirten Büyükdede, “280 bin hektar sanayi, tümü; gayet komik” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, Büyükdede daha sonra Türkiye sanayisine dair şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye, gayri safi milli hasılası 8 bin 500 dolar olan bir ülke, fakir ülke veya orta büyüklükte bir ülke. Türkiye 280 bin hektar sanayi alanıyla, 8 bin 500 dolar gayri safi milli hasıla üretiyor.”


Büyükdede, İtalya’nın 650 bin hektarda 31 bin dolar, Fransa’nın 922 bin hektarda 39 bin dolar, Almanya’nın 1.5 milyon hektarda 46 bin dolar gayri safi milli hasılası olduğunu belirterek “Eğri belli, bu eğriyi düzeltmek lazım. Türkiye 8 bin 500 dolarlık fakirlik sınırı içerisinde gidip gelecek, kendisini kurtarması mümkün değil” dedi.

Türkiye’nin yüzde 30’u yani, 230 bin kilometrekaresinin tarım alanı olduğunu kaydeden Büyükdede,”Bu yüzde 30’un bize getirdiği gayri safi milli hasıla 50 milyar dolar, tümü. ‘Tarım tarım’ diye bağırıyoruz, çağırıyoruz da sonunda bize getirdiği para 50 milyar dolar; sanayinin getirdiği para şu anda 300 milyar dolar” diye konuştu.

Büyükdede, milletvekili, sanayici, bürokratların artık karar vermesi gerektiğini belirterek “Ya böyle vasatlıkla devam edeceğiz kardeşim, birbirimizi yiyeceğiz ya da bu çemberi kıracağız” dedi.

Büyükdede, şu anda Tarım Bakanlığı’nda “bloke olmuş durumda” olduklarını belirterek “Bu da bizim bakanlığımız değil mi? 80-100 milyon metrekare ilave edeceğimiz alanları, üretiminde ‘Burada mera var, burada ot var, burada kök var; bilmem ne yapar’ blok… Neticede biz bu şeyle alan büyütmek imkânına sahip değiliz, felsefemizi değiştirmemiz gerekiyor” dedi.

“Keşke biz kamunun elindeki arazileri şu anda sanayiciye bedelsiz dağıtabilmiş olsaydık” diyen Büyükdede, Bulgaristan Filibe’de, Plovdiv’de 20 Euro metrekaresi, altyapısı bitmiş, dağıtım yapıldığını söyledi.


“Rakibimiz onlar, AB’nin içinde” diyen Büyükdede, “Kamunun malları orada duracağına, bedelsiz verelim, sanayiye verelim, ne olacak? Tapusunu da verelim, ne yapacak yani?” ifadesini kullandı.

Türkiye, tarım yapmak için 10 ülkede arazi kiralayacak!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.