Dev katılımlı araştırma: Bilgisayar oyunu oynamak kötü bir şey olmayabilir!

Yeni yapılan bir araştırma, şimdiye kadar bilinenleri ters yüz edebilir. İngiliz araştırmacılar, bilgisayar oyunları oynayarak zaman geçirmenin ruh hali üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını iddia ettiler.

Bilgisayar oyunu

Bilgisayar karşısında saatlerce vakit geçirmenin ve sürekli oyun oynamanın hem fiziksel hem de psikolojik sağlığa olan olumsuz etkisi yıllardır anlatılsa da, yeni bir araştırma bunun tersini iddia ediyor.

İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nden araştırmacılar, yaklaşık 39.000 yetişkin oyuncuyu izledi ve video oyunları oynamak için harcanan saatlerin duygusal refah ile bağlantılı olduğuna dair “çok az kanıt buldu.”


Times’ta yer alan habere göre, çalışmayı denetleyen Oxford İnternet Enstitüsü’nden psikolog Profesör Andrew Przybylski, insanların oyun oynama motivasyonlarının çok daha önemli olduğunu söyledi. Oynamak istediğini hisseden ve deneyimin eğlenceli olduğunu düşünenler için oyun, duygudaki olumlu değişikliklerle bağlantılıydı.

ZİHİNSEL SAĞLIĞA DAİR OLUMSUZ BİR KANIT YOK

Royal Society Open Science dergisinde yayınlanan çalışmada, oyuncular altı hafta boyunca takip edildi ve çeşitli olumlu ve olumsuz duyguları ne sıklıkta ve ne kadar güçlü deneyimledikleri sorularak zihinsel sağlıkları farklı zamanlarda değerlendirildi.

Przybylski, “Oyunlar genellikle inandığımızın yarısı kadar kötü ya da yarısı kadar iyi olsaydı, verilerde gerçekten çok daha fazla hareket görürdük. Çalışmamız, insanların bu oyunları ne kadar süre oynadığını güvenilir bir şekilde ölçüyor, bu veriler geçmişte erişilebilir değildi.”


“Çalışmamız, oyun oynama ve refah arasında çok az veya hiç bağlantı kanıtı bulamıyor, ancak politikayı bilgilendirmek ve ebeveynlere ve tıp uzmanlarına tavsiyeleri şekillendirmek için gereken daha derin anlayışı geliştirmek için çok daha fazla platformdan çok daha fazla oyuncu verisine ihtiyacımız olduğunu biliyoruz” dedi.

Yargıtay’dan ‘bilgisayar oyun karakterinin çalınması’ konusunda emsal karar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.