Dışişleri’nden Sri Lanka’daki halk isyanına ilişkin açıklama: Endişe duyuyoruz

Dışişleri Bakanlığı’ndan Sri Lanka’daki halk isyanına ilişkin yapılan açıklamada, “Sri Lanka’da yaşanan gelişmelerden ve devam eden protesto gösterilerinde artan şiddet olaylarından endişe duyuyoruz” denildi.

dışişleri sri lanka

Dışişleri Bakanlığı, Sri Lanka’daki geniş çaplı protestolara ilişkin açıklamada bulundu. Bakanlık, gelişmelerden ‘endişe duyulduğunu’ ifade etti.

Bakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:


“Sri Lanka’da yaşanan gelişmelerden ve devam eden protesto gösterilerinde artan şiddet olaylarından endişe duyuyoruz. Ülkenin karşı karşıya bulunduğu ciddi siyasi ve ekonomik sorunların çözümünün toplumsal uzlaşıdan geçtiğine inanıyoruz. Bu süreçte tüm taraflara itidalli davranmaları ve şiddetten kaçınmaları çağrısında bulunuyoruz.”

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede, halk isyan bayrağını çekti. Devlet başkanlığı sarayını basan eylemciler, başbakanlık konutunu da ateşe verdi.

Sri Lanka’da halk isyanı: Saraylar basıldı, yöneticiler istifa ettirildi

sri lanka

Ekonomik kriz protestolarının sürdüğü Sri Lanka’da sokağa çıkan halk, Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın sarayını bastı. Kaçtığı iddia edilen Rajapaksa’nın 13 Temmuz’da istifa etmeyi kabul ettiği duyuruldu. Protestocular ayrıca Başbakan Ranil Wickremesinghe’nin evini ateşe verdi. Başbakan da istifa kararı aldı.

Ellerinde siyah bayraklar taşıyan ve ülke genelinden gelen binlerce gösterici, protesto nedeniyle akşam sokağa çıkma yasağı ilan edilen ancak daha sonra kaldırılan Kolombo’da bir araya geldi.

Gotabaya Rajapaksa

Sri Lanka medyasındaki haberlere göre, hükümet karşıtı yüzlerce protestocu, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın resmi konutu ve ofisinin bulunduğu yerleşke çevresindeki barikatları aştı.

Güvenlik güçleri, devlet başkanlığı yerleşkesine giren protestocuları dağıtmak için havaya ateş açtı.

Asya basınında yer alan haberlerde ise protestocuların zorla yerleşkeye girmesinin ardından Devlet Başkanı Rajapaksa’nın yerleşkeden ayrıldığı ve güvenliği bir yere götürüldüğü ileri sürüldü. Protestocuların evinin etrafını sarması üzerine Sri Lanka Devlet Başkanı’nın kaçtığı da öne sürüldü.


Sri Lanka Devlet Başkanı Rajapaksa, 13 Temmuz’da istifa etmeyi kabul etti.

Sri Lanka Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardena, yaptığı açıklamada, Rajapaksa’nın 13 Temmuz’da istifa etmeyi kabul ettiğini duyurdu.

BAŞBAKANLIK KONUTU YAKILDI

Wickremesinghe

Halk ayrıca Başbakan Wickremesinghe’nin özel konutu önünde toplanarak evi ateşe verdi.

Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada, “Protestocular zorla Başbakan Ranil Wickremesinghe’nin özel konutuna girdi ve konutu ateş verdi” denildi.

BAŞBAKAN, İSTİFA EDECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

Protestocuların başkanlık sarayını basmasının ardından sosyal medya hesabından paylaşım yapan Başbakan Wickremesinghe, “Tüm vatandaşların güvenliği dahil olmak üzere, hükümetin sürekliliğini sağlamak için parti liderlerinin bütün partilerin katılımıyla kurulacak bir hükümet konusundaki tavsiyesini kabul ediyorum. Bunu kolaylaştırmak için de istifa edeceğim” demişti.

Kolombo

ÖĞRENCİLERDEN PROTESTO

Siyah giyinen binlerce öğrenci, Kolombo’da Rajapaksa ve Wickremesinghe’nin istifası talebiyle protesto gösterisi düzenledi.

Ellerinde siyah bayrak taşıyan öğrenciler, “Yeter – şimdi gidin” yazılı pankartlar taşıdı.


Sri Lanka anayasasına göre, kendi rızasıyla istifası etmediği sürece bir devlet başkanının görevden alınması neredeyse imkansız.

Almanya Türk işçi alımına onay verdi: Aylık maaş 45 bin liradan başlayacak


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.