Ülkemiz mutfağının vazgeçilmez çeşnilerinden bir tanesi olan sirke, her derde deva yapısı ile pek çok farklı amaçla kullanılıyor. Elma, üzüm, nar sirkesi, balzamik ve beyaz sirke faydaları ve kullanım alanları neler? Hangi hastalıklara iyi gelir?
Sirkenin yararları, salatalarımızı lezzetlendirmekten çok daha geniş bir yelpazeye yayılıyor aslında… İşin esas sırrı, hangi sirkeyi hangi amaçla kullanacağını bilmekten geçiyor.
Sirke, yüzyıllardır sağlık sorunlarının tedavisinde doğal bir ilaç olarak kullanıldı. Elma ve üzüm sirkesi, hijyen sağlamak ve yemeklere lezzet katmak için de tercih ediliyor.
Üzüm sirkesi ile elma sirkesi arasındaki farklar neler?
- Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir.
- Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir.
- Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Elma sirkesi nedir?
Elma sirkesi elmalardan yapılmış bir sirke türüdür. Daha bilimsel olarak açıklaması, fermente elma suyudur. Elma sirkesi, antimikrobiyal ve antioksidan etkiler dahil olmak üzere çeşitli sağlıklı özelliklere sahiptir. Diyabet, kanser, kalp problemleri ve yüksek kolesterol gibi sağlık sorunları için kullanılan elma sirkesinin faydalarına gelin daha yakından bakalım.
Elma sirkesinin insan sağlığı açısından faydalarından bazıları şunlardır:
- Doğal bir müshildir ve sindirimi iyileştirebilir
- Su ile karıştırılıp içildiğinde mide bulantısını hafifletir.
- Karın ağrısına iyi gelir.
- Vücuttaki zararlı bakterileri öldürür
- Kan şekeri seviyelerini düşürür
- İnsülin duyarlılığını artırır
- Boğaz ağrısını hafifletir
- Hazımsızlığı giderir
- Tokluğu arttırır ve insanların kilo vermesine yardımcı olur
- Kolesterolü düşürür
- Kan basıncını düşürür ve kalp sağlığını iyileştirir
- Kanser riskini önler, azaltır ve kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatır.
- Düzenli kullanıldığında vücuttaki yağ yakımını hızlandırır
- Cilt sağlığını iyileştirir
- Hıçkırık tedavisinde yardımcıdır
- Saçlardaki kepek problemlerini giderir
- Sivilce ve akne oluşumunu önler
- Enerji verir
- Bacak kramplarını azaltır
Üzüm sirkesi hangi hastalıklara iyi gelir?
Üzüm sirkesi birçok hastalığın doğal tedavi yöntemi olmuştur. Şifa olduğu hastalıklar nelerdir dediğinizde en çok sorulan sorulara hemen göz atalım:
Üzüm sirkesi kepeğe iyi gelir mi?
Üzüm sirkesi ile yıkanan saçlarda kepeklenme problemi gözle görülür şekilde azalmaktadır.
Üzüm sirkesi boğaz ağrısına iyi gelir mi?
İltihap atma özelliği olan üzüm sirkesi, boğaz ağrısına neden olan hücrelerin temizlenmesini ve iyileşmesini sağlar.
Boğaz ağrısı için sabah birkaç kaşık üzüm sirkesi içmeniz önerilir.
Üzüm sirkesi cildi beyazlatır mı?
Üzüm sirkesinin cilt beyazlatma konusundaki başarısı elma sirkesi kadar güçlü değildir.
Elma sirkesinin cilt beyazlatma etkisi daha yüksektir.
Üzüm sirkesi bit öldürür mü?
Saç sağlığını koruyan üzüm sirkesi, bitlenme durumunda da doğal şampuan olarak kullanılır.
Antiseptik özelliği ile saçlara zarar verecek ne varsa tüm etkenleri temizler.
Üzüm sirkesi zararları ve yan etkileri:
- Üzüm sirkesini açık yaralar üzerinde denemeniz sakıncalı olabilir.
- Cilt bakımından sonra cildin kurumasını önlemek için nemlendirici kullanmanız önerilir.
- Üzüm sirkesinin faydalarını görmek adına ölçülü şekilde tüketmeniz tavsiye edilir. Çok yoğun tükettiğinizde midenizi yorabilir.
- İçmek istediğinizde bir su bardağın yarısını üzüm sirkesi ile doldurup üzerine içme suyu eklemeniz daha iyi olur.
- Sade şekilde üzüm sirkesi içmek size biraz keskin tat verebilir.
Cilde iyi gelir: Üzüm sirkesi
Üzüm sirkesinin en klasik kullanım alanı, salatalarda ve soslarda lezzeti arttırmak olarak bilinir. Ancak üzüm sirkesinin pek de bilinmeyen ve oldukça şaşırtıcı bir faydası daha var. İçerdiği asitler saye-sinde üzüm sirkesi, cilde iyi gelen bir sıvıdır. Denizanasına temas etme ya da arı sokması gibi durumlarda, acı duyulan bölgeye üzüm sirkesi uygulamak; tendeki rahatsızlığı en aza indirgeyecektir. Bu şekilde derinin su toplamasının da önüne geçilebilir. Üstelik tamamen doğal bir yöntem! Özellikle yaz aylarında üzüm sirkesini yakında tutmakta fayda var.
İştah kontrolüne yardımcı: Elma sirkesi
Sadece yiyeceklere lezzet katmak ve onları hassas bir şekilde temizlemekle kalmıyor. Aynı zamanda iştah kontrolü için de kullanılabiliyor. Yemeklerden önce içilen bir kaşık elma sirkesi, tokluk hissi yaratarak yemek esnasında iştahı kontrol etmeye yarıyor. Tabii ki bu oranı abartmamakta ve etkilerini anlayabilmek amacı ile vücuda kulak vermekte fayda var. Ayrıca alkali yapısı ile vücudun pH düzeyini de dengeleyen elma sirkesi, kolesterolü düşürmeye de yardımcı oluyor. Tüm sirkeler gibi antibakteriyel bir yönü de olan bu sirkeyi, akneye yatkın ciltleri temizlemekte de kullanabilirsiniz.
Organik temizlik malzemesi: Beyaz sirke
Doğanın organik yüzey temizleyicisi beyaz sirke ile tanışın! Beyaz sirke, ev temizliğinde organik ürünler kullanmak isteyen, ancak nereden başlayacağını bilemeyenler için ideal bir ürün. Püskürtme özelliği olan bir şişe içerisinde, şu ve esans ile karıştırdığınızda, istediğiniz kokuda harika bir temizleyici elde etmiş oluyorsunuz. Bu karışım ile evdeki tezgah, mermer, cam gibi yüzeyleri gönül rahatlığı ile temizleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra beyaz sirke çamaşır makinasında da kullanılabilir. Yumuşatıcı gözüne ekleyeceğiniz bir kapak sirke ile çamaşırlarınız çok daha iyi bir şekilde dezenfekte edilmiş olur. Üstelik, tamamen doğal!
Az bilinen muhteşem sirke: Nar sirkesi
Farklı lezzetinin yanı sıra nar sirkesi aynı zamanda oldukça faydalı bir üründür. Bu sirke turunun şaşırtıcı faydalarından bir tanesi bağırsak problemlerine iyi gelmesidir. İshal durumunda sulandırılarak tüketilen bir kaşık sirke, kısa sürede sonuç verir. Bunun yanısıra ağız sağlığı için de oldukça faydalıdır. Diş etinin daha sağlıklı olması ve diş eti kanaması gibi rahatsızlıkların ortadan kalkması için doğal bir çözüm olarak kullanılabilir.
Lezzetine doyum olmayan sirke: Balzamik
Sirke çeşitleri arasında lezzeti ile ön plana çıkan bir ürün var sırada… Balsamik Sirke (Balzamik), özellikle salata sevenlerin favori çeşnilerinden bir tanesidir. Sadece tadı ile değil, sağlığa faydaları ile de on plana çıkıyor. Balsamik sirke, oldukça düşük kalorili bir ürün. Bu da kilo kontrolü yapan kişiler için düşük kalorili bir sos alternatifi sunuyor. Bunun yanı sıra balsamik sirke, içerdiği potasyum sayesinde kan basıncı üzerinde de düzenleyici bir etkiye sahip. Ayrıca bağışıklık sistemini canlandıran ve midede yaşanabilecek iltihaplara karşı savaşan balsamik sirke; sindirimi de kolaylaştırıyor.
Her mutfakta bulunan doğal ve mucizevi sirke çeşitlerinin faydaları işte bu şekilde! Hatırlatmakta yarar var, ciddi bir rahatsızlık durumunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Sirkeyi, tıpkı öteki ürünlerde olduğu gibi, sağlıklı bir beslenme düzeni içerisinde dozunda tüketirseniz; bahsedilen bu faydaların etkisini siz de görebilirsiniz!
Yasal uyarı notu: Bu içerik yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup, sağlık ve tıp konusunda hizmet ve öneri vermemektedir. Tıp bilgileri, kullanılan tanı ve tedavi gereçleri hızla değişmektedir. Bir bilgi, yöntem veya gereç çok kısa sürede terk edilebilir. Tıpta aynı sonucu almaya yönelik olan, farklı teknik ve bilgiler, değişik uygulamalar olabilir. Sağlık sorunlarınızla ilgili aile hekiminize veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.