Yüzyıllardır nerede olduğu bilinmeyen ‘kayıp şehir’ bulunmuş olabilir

Şimdiye kadar varlığı sadece Anadolu’da bulunan eski sikkelerden bilinen “kayıp şehir” bu kez bulunmuş olabilir.

kayıp şehir

Arkeologlar, Irak’taki Zagros Dağları’ndaki Piramagrun Dağı’nın tepeleri arasında yüksek bir yerde bulunan bir kazı alanının, 4 kilometre uzunluğunda bir sur duvarından değil, aynı zamanda kışlalarla süslenmiş iki küçük yerleşim yerinden oluştuğunu ortaya çıkardı. Burası, etkileyici kaya kabartmaları ile dini bir kompleks. Tapınakların muhtemelen Zerdüşt İran tanrıçası Anahita’ya adanmış olduğuna inanılıyor.

Heidelberg Tarih Öncesi, Protohistorya ve Yakın Doğu Arkeolojisi Enstitüsü’nde araştırmacı olan Dr. Michael Brown, “Bu büyüklükte bir kaleyi planlamak, inşa etmek ve ayakta tutmak için harcanan büyük çaba, hükümet faaliyetlerine işaret ediyor” diyor.


kayıp şehir NatouniaYerleşimin görünürdeki ihtişamı ve karmaşıklığı göz önüne alındığında, araştırmacılar şimdi bu muhteşem bölgenin kuzeydeki eski bir krallık olan Adiabene’deki kraliyet hanedanının kurucusu Natounissar’a adanmış kayıp Natounia (namı diğer Natounissarokerta) şehri olabileceğinden şüpheleniyorlar.

Piramagrun kalıntıları

Daha önce, bu kentin tek kanıtı, Türkiye’nin güneydoğusundaki günümüz Nusaybin’inde ortaya çıkarılan MÖ 1. yüzyıla ait birkaç sikke idi. Araştırmacılar, iddialarının şimdilik sadece spekülasyon olduğunu vurguluyor, ancak Rabana-Merquly’nin uzun süredir kayıp olan Natounia şehri olabileceğine dair bazı ipuçları olduğuna inanıyorlar. Sikkelerin üzerindeki yazları, MÖ 1. Yüzyılda basılmış olduklarını gösteriyor. Bu tarihleme, kalıntıların tarihleriyle de uyum gösteriyor.

Piramagrun dağı


Ayrıca Rabana-Merquly’nin kapılı girişlerindeki iki kaya kabartması, tören başlığı takmış bir hükümdarı tasvir ediyor. Kralı tanımlayan bir yazıt yok, ancak arkeologlar, Parth dönemi hükümdarlarının diğer kabartmalarına güçlü bir benzerlik gösterdiklerini söylüyorlar. Natounissar’ı veya onların doğrudan torunlarından birini tasvir ediyor olabilir.

Van Gogh tablosunda gizli otoportre: X-ray taramasında ortaya çıktı!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.