ORC anketi: AKP üçüncü parti olabilir, artık erime 81 ile yayılmış vaziyette

ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki, 35 ilde yaptıkları ankete ilişkin sonuçları paylaştı: “AKP her ilde yüzde 10 ve üzeri oy kaybetti, üçüncü parti olabilir. Artık AKP’deki erime 81 ile yayılmış vaziyette.”

anket akp

ORC anketi: AKP üçüncü parti olabilir, artık erime 81 ile yayılmış vaziyette

ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki, şu ana kadar 35 ilde yaptıkları anket sonuçlarını açıkladıklarını belirtirken, tabloyu değerlendirdi.


BirGün’den Sercan Meriç’in haberine göre, Pösteki, “Şu ana kadar 35 tane il açıkladık. Her ilde ortak görünen bir veri var. Bu veri de AK Parti’nin her ilde yüzde 10 ila 20 arasında oy kaybettiği yönünde. Cumhur İttifakı olarak değerlendirdiğimizde bu oranın 20’lerin üzerine çıktığını tespit ediyoruz. Bu durum AK Parti’nin çok yüksek olduğu yerlerde de çok düşük olduğu yerlerde de böyle” dedi.

Pösteki, açıklamasına şöyle devam etti:

• Örneğin batıda AK Parti’nin az oy aldığı yerlerde erime daha hızlı ilerliyor. Yani üçüncü parti olduğu, dördüncü parti olduğu yerler bile var.

• Örneğin Aydın’da AK Parti 2018’de birinci sıradayken şimdi üçüncülüğe gerilemiş durumda.

• Yine genel seçimlerde birinci partiyken Antalya’da üçüncü sıraya gerilemiş…

• Burdur’da 10 puanlık bir düşüş olduğunu görüyoruz.

• Isparta’da aynı şekilde 13 puanlık bir düşüş olduğunu görüyoruz.


• Daha çok sahil bölgelerinde bu erime daha hızlı ilerliyor.

• Kendi bölgelerinde, İç Anadolu’da, oy deposu olan yerlerde AK Parti’de ciddi anlamda bir erime olduğunu görüyoruz.

• Sakarya örneğini veriyorum her zaman. Çünkü 2018’de Sakarya’da Recep Tayyip Erdoğan yüzde 70 oy almıştı. 10 kişiden 7’si Erdoğan’a oy vermişti. Bu durum şu anda 10 kişiden 4 kişiye kadar düştü. Bu ciddi bir erime.

• Aynı şekilde Cumhur İttifakı’nda yine Erzurum, Antep gibi, hatta kendi memleketi olan Rize’de bile yaklaşık yüzde 22 civarında bir erime söz konusu.

Artık AKP’deki erime 81 ile yayılmış vaziyette

Açıkçası Erdoğan’ın, AK Parti’nin kalesiymiş, burası kalesi değilmiş gibi bir durumdan ziyade artık erime 81 ile yayılmış vaziyette. En az oy kabı yaşadıkları yerde de 10 puanlık bir erime söz konusu. Türkiye geneline baktığımızda da son yaptığımız araştırmada AK Parti’nin 2018 seçimlerine göre 15 puan oy kaybettiğini, totalde Cumhur İttifakı olarak değerlendirdiğimizde 20 puanlık bir oy kaybı yaşandığını görüyoruz.

‘AKP üçüncü parti olabilir’

CHP’nin birinci parti olma ihtimalini yüksek görüyorum. Bu CHP’nin oy oranının artmasından kaynaklı bir şey değil. CHP oy oranını aynen koruyor. Biraz da artış var elbette. Ama 25-26 bandında ilerliyor CHP. Burada CHP’nin birinci parti olabilme ihtimali AK Parti’nin oylarının düşüyor oluşu nedeniyle.

AK Parti oyları düştükçe ve CHP aynı yerini korudukça birinci parti konumuna ilerleyecektir. Keza AK Parti’nin üçüncü parti bile olma durumu söz konusu olabilir. Çünkü İYİ Parti gelene kadar merkez sağ alternatifi denen bir şey yoktu. Şimdi AK Parti’nin alternatifsiz merkez sağ görüntüsü kaybolmuş durumda.

MHP’de baraj krizi var


Bir ay öncesine kadar bir baraj sıkıntısı görmüyordum. Ama son yaptığımız verilerde MHP’nin de sıkıntı yaşadığını gördüm. MHP’nin bu baraj sıkıntısından dolayı bazı illerde ya da toplu olarak AK Parti listelerinden seçime girebileceği duyumunu aldım. Çünkü gerçekten onlar için büyük bir risk. Evet, baraja yakınlar. Oy oranları yüzde 6-7,5 aralığında çıkıyor. Fakat AK Parti nasıl eriyorsa aynı şekilde MHP’de de erime yaşanıyor.

Seçim anketi: AKP artık birinci parti değil! || Bizi takip edin: Facebook, TwitterInstagram


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.