Dolarını çekmek için banka çalışanlarını rehin aldı, halk kahramanına dönüştü

Lübnan’da bankadaki parasını çekebilmek için içerdekileri rehin alan Bassam el-Şeyh Hüseyin’e halktan destek geldi.

dolarını çekmek

Hüseyin, perşembe günü öğle saatinde başkent Beyrut’ta yer alan Lübnan Federal Bankası’na girerek, döviz hesabında dondurulan 210 bin doların bir kısmını babasının hastane masraflarını karşılamak için çekmek istedi.

Fakat banka yetkilileri, ekonomik krize karşı tedbir olarak getirilen kısıtlamalar nedeniyle istediği miktarın kendisine verilmeyeceğini söyleyince, Hüseyin içerideki 6 kişiyi rehin aldı.


35 bin dolar verilmesiyle çözüldü

Elinde tüfek ve bir bidon benzinle çalışanları ve sivilleri yaklaşık 6 saat boyunca rehin alan saldırganın yarattığı kriz, Hüseyin’e hesabından 35 bin dolar verilmesiyle çözüldü.

Bankanın kendisine yaptığı 10 bin dolarlık ilk teklifi reddeden zanlı, 35 bin dolarlık nihai önerinin ardından polise teslim oldu.

Hüseyin’in kardeşi, banka önündeki basın çalışanlarına “Kardeşimin bankada 210 bin doları var, hastane masraflarını ödemek için bunun sadece 5 bin 500 dolarını çekmek istiyor” dedi.

Kendi adını söylemekten kaçınan kardeş, “Herkes hakkı olanı alabilmek için aynısını yapmalı” ifadelerini kullandı.


Halkın bazı kesimleri de Hüseyin’e destek verdi. Birleşik Krallık’ın önde gelen gazetelerinden Guardian’a konuşan yurttaşlardan Gassan Mula, “O aslında bir soyguncu değil. Sadece kendisine ait olanı istiyor. Liderlerimiz, Merkez Bankası’nın yardımıyla milyarlarını İsviçre bankalarına gönderiyor. Burada zorluklara katlanan biziz. Tüm Lübnan bunu yapmak istiyor” dedi.

Ahmed Yatum da “Kimse onun yanlış bir şey yaptığını söyleyemez. Çaresiz kişiler gözü dönmüş şekilde davranır. Hepimiz onun gibiyiz. Askerler ve çevik kuvvet bile onu sevdi” ifadelerini kullandı.

Ülkede benzer bir olay ocakta da yaşanmıştı. Silahlı bir saldırgan, Bekaa Vadisi’nde yer alan bankayı basarak hesabındaki dövizi çekmek istemişti. Lübnan Banka Çalışanları Sendikası’nın lideri George el-Hac, “Mevduat sahipleri paralarını istiyor ve öfkeleri, yönetime ulaşamayan banka çalışanlarına patlıyor” dedi.

Lübnan’da ayda en fazla 200 dolar çekilebiliyor

Lübnan’da 2019’da iyice görünür hale gelen ve pandemiyle de etkisini artıran ekonomik kriz, ülkeyi ciddi bir toplumsal istikrarsızlığa sürükledi. Merkez Bankası’ndaki dolar likidite problemi ve döviz rezervlerinin erimesi birçok sorunu da beraberinde getirdi.


Buna karşı alınan katı önlemler kapsamında yurttaşların döviz hesaplarından ayda en fazla 200 dolar civarı para çekmesine izin veriliyor. Ülkede yıllık enflasyonsa haziranda yüzde 210 olarak kaydedilmişti. (Kaynak: Independent Türkçe)

“Suriyeli karşıma ruhsatsız dükkan açtı, kaçak sigara satıyor” diyen esnafa AKP’li Başkandan yanıt: Sen Resulullahın ümmetisin


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.