Bilimkurgu gerçek oldu: Dünyanın ilk uluslararası holografik ışınlanması

Star Trek gibi bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz CGI efektler artık günümüz dünyasında gerçek olmaya başlıyor. Bir grup araştırmacı, dünyanın ilk holografik ışınlanmasını gerçekleştirdiklerini açıkladı.

holografik ışınlanması

Video aşağıda – Bilimkurgu gerçek oldu: Dünyanın ilk uluslararası holografik ışınlanması gerçekleşti.

Pandemi dönemi, hayatımızın her alanında dijitalleşmenin artmasına sebep oldu. Ofise gidemeyen çalışanlar çevrimiçi toplantılar ile bir araya geldi fakat sanal ortamda sinerjinin yakalanması zordur. Western Ontario Üniversitesi’ndeki araştırmacıların gerçekleştirdiği holografik ışınlanma ise bu sorunlar çözebilir.


Holografik ışınlanma nasıl yapıldı?

Holografik ışınlanma, esasında holoport olarak adlandırılıyor. Hologram ve teleportun kısaltması ile oluşturulan holoport, bir kişinin hologramının Star Trek evreninde olduğu gibi anında başka bir yere ışınlanmasını sağlıyor.

Tabii bu teknoloji, henüz filmdeki kadar pratik değil. Holoport işleminin gerçekleşmesi için birkaç şirketin bir araya gelmesi gerekiyor. Microsoft’un sahibi olduğu karma gerçeklik gözlüğü HoloLens, holografik ışınlanma sonucunda oluşan hologramın görünmesini sağlıyor. Hologramlar ise Aexa Aerospace firmasının özel kamera ve yazılımları ile hazırlanıyor. Bu kurulum sayesinde araştırmaya katılan kişilerin hologramları eş zamanlı ve iki yönlü olarak Alabama’dan Londra’ya aktarıldı.

Teknoloji tıp dünyasında devrim yaratabilir

Wester’deki araştırmacılar halihazırda Kanada merkezli Leap Biosystems firması ile yakından çalışıyor. Hedefte ise bu teknolojinin tıbbi uygulamalarda nasıl kullanılacağını çözmek var. Zira teknoloji sayesinde HoloLens takan iki kişi, fiziksel olarak aynı odadalarmış gibi etkileşime girebilirler. Dolayısıyla bu teknolojiyle birlikte gelecekte kırsal bölgelerde tıbbi muayeneler son derece kolaylaştırılabilir.


Teknoloji ile şimdilik görüntü ve ses aktarımı iletilebiliyor. Fakat doktorlar tam bir muayene için kan basıncı, kalp ritmi ve tansiyon gibi çeşitli parametrelere güvenirler. Öte yandan fiziksel temas da tıbbi muayenenin büyük bir parçası ve hologramlar bunu kopyalayamazlar.

MIT’den devrim niteliğinde buluş: Yeni bir çağ açtığımıza inanıyoruz || Bizi takip edin: Facebook, TwitterInstagram


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.