21 bin 965 Türk, Meksika’dan ABD’ye iltica etti

3 yılda Meksika üzerinden 135’i çocuk 21.965 Türk vatandaşı ABD’ye iltica etti. ABD’ye iltica için yeni rota Küba. İltica edenler 12 yıl Türkiye’ye gelemiyor. 4 ay mülteci kampında tutulanlar var.

ABD'ye iltica

Habertürk yazarı Kemal Öztürk, Meksika sınırından ABD’ye iltica eden Türk vatandaşlarının hikayesi yazdı.

Kaç Türk Meksika sınırından geçti?

Üç yıl önce keşfedilen bu yeni Amerika yolunu kullanarak, sınırdan geçenlerin kaç kişi olduğuna dair rivayetler muhtelif.


ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi’nin son verilerine göre, 2019’dan 2022 Temmuz ayına kadar Meksika sınırından ABD’ye geçerek iltica talebinde bulunan Türkiye vatandaşlarının sayısı 21 bin 965 kişi. Bunlardan 135’i çocuk. Ayrıca hamile olan kadınların da sınırı geçtiği belirtiliyor.

Gelenlerin çoğu genç. Aileleri, çocuklarıyla gelenler de var.

Neredeyse her şehirden, her meslekten gelen insanlar bulunuyor.

Aralarında politik nedenle göçenler olsa da, bu insanların çoğu ekonomik sıkıntılar yüzünden iltica edip, Amerika’da rahat bir hayat kuracağını düşünerek geliyor. ABD’ye girene kadar yaklaşık 15 bin dolar harcıyorlar.

Kimlerin iltica talebi kabul ediliyor?

Wahsington’da hukuk alanında doktora yapan ve daha çok mülteci davalarına giren Avukat Mehmet Işık, süreci şöyle anlattı:


Kanun 100 mil içinde sınırdan kaçak geçen biri yakalanırsa, deport edilmek zere gözaltına alınır diyor. Bu yakalanan insanlar, ‘İltica etmek istiyorum’ dediğinde, bu kişiler için farklı bir hukuki süreç başlar ve bunlar mülteci kamplarına gönderilir. Burada mülakata alınır.

Kanuna göre iltica etmenin 5 geçerli gerekçesi var:

  1. Milliyet olarak (Nationality) azınlık olmak
  2. Irksal (Race) azınlık olmak
  3. Geldiği ülkedeki iktidara politik muhalif olmak (mesela “gay” olanlar bu madde kapsamına giriyor)
  4. Devleti ya da milleti tarafından baskıya maruz kalan bir gruba ait olmak (FETÖ bunu kullanıyor)
  5. Dini azınlık olmak

Bunların haricinde iş bulmak, ekonomik sıkıntı çekmek gibi nedenler söyleyenlerin iltica talebi kabul edilmez ve deport edilirler.

İltica edenler 12 yıl Türkiye’ye gelemeyecekler

Aslında iltica etmek sonraki 11-12 yılını gurbette, ülkeye gelemeden yaşamak demek. Çok riskli ve zor bir tercih. Ancak yine de bu yolu tercih edenlerin sürecini şöyle anlatıyor Mehmet Işık:

“İltica memuru hikayeyi geçerli bulursa başvuruyu kabul eder, evrakları hazırlanır ve kişi ABD içine serbest bırakılır. Gittiği şehirde evraklarını göçmen bürosuna gönderir. Göçmen bürosu kişinin iltica talebini haklı bulursa, 3-4 ay sonra oturma izni, çalışma izni ve sosyal güvenlik numarası gönderilir. Bunlarla ev tutabilir, bir yerde çalışabilir ve devletten az da olsa maddi destek alabilir artık.

Göçmen bürosu bu kişinin durumunu şüpheli bulursa mahkemeye verebilir. Mahkeme de deport edebilir.


İlticası haklı görülmüş biri her şey yolunda giderse, 2-3 yıl sonra Green karta başvurur. Yine her şey yolunda giderse 5 yıl sonra vatandaşlık başvurusu yapabilir. İltica edenler ortalama 8-9 sene sonra ABD vatandaşlığı alabiliyor. Bu arada ülkesine gidemiyor. Zira ülkesinde sorun olduğunu söylediği için ancak 11-12 yıl sonra ülkesine gidebiliyor.

THY’nin kabin memurları Kanada’ya iltica ediyor!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.