Araba alım satımlarında özellikle nelere dikkat edilmeli? Oto ekspertiz raporu nedir? Araç plakalı mı? Parçalar orijinal mi? Son muayene bilgisi, MTV borcu, trafik cezası var mı?
Araba alım satımında nelere dikkat edilmeli?
Günlük hayatı her anlamda kolaylaştıran arabaların alış ve satış işlemleri, beraberinde dikkat edilmesi gereken bazı noktaları getiriyor. Araştırmalar birçok kişinin araba alış ve satış konusunda yetersiz bilgiye sahip olduğunu ortaya koyuyor.
Araba alım satımı konusunda bazı önemli noktalar hakkında bilgi sahibi olmak; yaşanabilecek olumsuzlukları ortadan kaldırdığı kadar, dolandırıcılık ve araç kaybetme riski gibi faktörlerin önüne de geçiyor. Generali Sigorta, araba alım satımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktaları paylaştı.
Oto ekspertiz raporu isteyin
Araba alım ve satımlarda endişe duyulan konulardan ilki aracın daha önceki kazaları ve sorunlarıdır. Satmak isteyen kişi aracın sorunlarını ve kazalarını saklayabilir. Son yıllarda otomobil konusunda uzmanlaşan oto ekspertiz şirketlerinin raporu bu gibi durumlarda oldukça yarar sağlamaktadır. Satıcı tarafta iseniz bir oto ekspertiz raporunuzun olması alıcıya güven verecektir.
Kapora verirken dikkat edin
Araç alış ve satımında en çok kullanılan kavramların başında yer alan kapora kelimesi, satışlarında karşılıklı güvenin sembolü haline gelmiştir. Ancak kapora talep edilen satışlarda elden ödeme yapılmaması ve satıcının kimlik kartı, hesap cüzdanı, ehliyet ve ruhsatı gibi belgelerin fotokopisi alındıktan sonra anlaşmaya varılması oldukça önemlidir.
Araba alım satımında aracın plakalı olması önemli
Araç satış alımında dikkat edilmesi gerekenlerin başında gelen bu konuya da dikkat edilmeli, plakası olmayan araçlarda plaka talep edilmeli ve sorgulama yapılmalıdır.
Ödeme ertelemelerine kanmayın
Bir aracın satış işleminde ödeme noterde yapılmalıdır. Noterde yapılan işlemler yasal olmayan işlemlerin önüne geçecektir. Dolandırıcıların sıklıkla başvurduğu yöntemler arasında yer alan; ödemenin başkası tarafından yapılacağı, ortak bir noktada buluşup satış işleminin gerçekleştirilmesi ve sahte para kullanımı gibi durumlara oldukça sık rastlanmaktadır.
Araba alım satımını aceleye getirmeyin, doğru fiyatı bulun
Araba alım ve satımlarında aceleci davranılmamalı, yasal konular hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Ayrıca aracın değeri normal piyasa değerine göre düşük ise biraz daha şüpheci davranılmalıdır. Çünkü dolandırıcılar ellerindeki araçları değerinin altına çekerek göz boyar ve aceleyle satılmalarını sağlarlar.
Parçaların orijinal olup olmadığına dikkat edin
Unutmayın ki ikinci el araba satın alıyorsunuz. Bu da demek oluyor ki sizden önceki sahibi aracın bazı parçalarını değiştirmiş ya da yenilemiş olabilir. Sizin yapmanız gereken ise değişen parçaların orijinal olup olmadığını kontrol etmek. Parçaların orijinalliği, kasko kapsamını ve sürüş güvenliği gibi noktaları etkileyebildiği için bu konuda titiz davranmanız yararınıza olur.
İkinci el araba satışı için gereken resmi belgeler
İkinci el araba satın almadan önce dikkat etmeniz gereken başka önemli noktalar bulunur. Bazı resmi belgelerin düzenlenmesi, gerekli kontrollerin yapılması, trafik kaydının tespit edilmesi ve satış işleminin noter huzurunda gerçekleşmesi gerekir.
İstediğiniz ikinci el aracı alırken izlemeniz gereken yolları özetlemek gerekirse şöyle sıralayabiliriz:
- Aracın, MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) borcunun olmadığına dair bir belge isteyin. Bundan sonraki MTV/Bandrol ödemelerinizi sorgulamak ya da ödeme işlemini gerçekleştirmek için bankaların online işlemlerinden MTV Ödeme sayfalarından sorgu yapabilirsiniz.
- Son muayene bilgisi ve trafik cezasının olup olmadığını kontrol edin.
- Aracın motor ve şasi numaralarının TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarına kayıtlı olup olmadığına öğrenin.
- Aracın üzerinde haciz kararı var mı, araç çalıntı mı gibi önemli detayları araştırın.
Bu süreçlerden sonra noterde satış sözleşmesi hazırlanır. Sözleşme; noter, alıcı ve satıcı tarafından imzalandıktan sonra satış işlemi gerçekleştirilir.