Elektrik ve doğalgaz zamları son bir yılda konutta yüzde 180’i, sanayide yüzde 430’u aştı!

Eylül ayına yeni elektrik ve doğalgaz zamlarıyla girildi. Son bir yılda konutta yüzde 180, sanayide yüzde 430’u aşan enerji zamlarına maruz kalındı. Zamlar 2018’den bu yana yüzde 1000’i aştı! Sadece elektrik ve doğalgaz faturaları 850 TL’yi geçecek.

Elektrik doğalgaz

Bugünkü zamlar, eylül ayı itibarıyla dört kişilik bir ailenin ortalama elektrik faturasının 346,90 TL’den 416,3 TL’ye çıkmasına neden olacak. Bu da elektrik faturasının bir önceki aya göre 69,4 TL, sene başına göre de 196,6 TL birden artması demek.

İstanbul’da yaşayan dört kişilik bir ailenin ortalama doğalgaz faturası ise eylül itibarıyla 436 TL’ye yükselecek.


TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, kış aylarına gelindiğinde sadece doğalgaz faturasının aylık 900-1000 TL’ye çıkacağını söyledi.

Sadece elektrik ve doğalgaz faturaları 850 TL’yi aşacak

EPDK ve BOTAŞ, bugün itibarıyla konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 20 zam yapılırken; konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 20,4, sanayide kullanılan doğalgaza ise yüzde 50,8 zam yapıldığını duyurdu.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın hesaplamasına göre, İstanbul’da yaşayan dört kişilik bir ailenin aylık elektrik, doğalgaz, su, telefon ve internetten oluşan tüm faturalarının toplamı 2022 Ocak’ta 997,6 TL idi. Bu tutar Ankara’da yaşayan bir aile için ise 1025 TL’ye ulaşmıştı.

Gelinen noktada, 2022 Eylül itibarıyla ise sadece elektrik ve doğalgaz faturaları 850 TL’yi aşacak.

Zamlar 2018’den bu yana yüzde 1000’i aştı!

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz’ın sozcu.com.tr’ye yaptığı değerlendirmeye göre, yıl içindeki doğalgaz zamları konutlar için yüzde 119,5’i bulmuş oldu.

Bu oran birinci kademe küçük işletmelerde yüzde 219,2 iken, ikinci kademe büyük işletmelerde yüzde 51,5 ve elektrik üretim amaçlı tarife için ise yüzde 273,6.

Türkyılmaz, yapılan zamların kur krizinin başladığı 2018’e göre kıyaslandığında ise, son 4 yılda konutta kullanılan doğalgazın yüzde 313, birinci kademe işyerinde kullanılan doğalgazın yüzde 620.5, ikinci kademe işyerinde kullanılan doğalgazın ise yüzde 1071,5 zamlandığı bilgisini verdi.

Nihai ürün fiyatlarına da yansıyacak

Sozcu.com.tr‘ye konuşan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Eski Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya ise, son bir yılda meskenlerde kullanılan elektrikte birinci kademeye yüzde 89,5, ikinci kademeye ise yüzde 184,2 zam geldiğini aktardı.

Sakarya’nın aktardığına göre bu oran, tarımsal sulamada yüzde 142,5 ve ticarethanelerde yüzde 174,2 ila yüzde 265,6 aralığında iken, sanayide kullanılan elektriğe son bir yılda yapılan zam yüzde 433,1’e ulaştı.

Eylül itibarıyla yapılan zamları ‘yüklü bir zam, altından nasıl kalkılır bilmiyorum’ sözleriyle değerlendiren Sakarya, “Enerji maliyetleri, tarifeler üzerinden vatandaşa yükleniyor. Sanayideki zam da dikkat çekici. Bu, sanayicinin ürettiği her türlü malın yine zamlanacağının işareti. Bu yüzden vatandaş sadece enerji zamlarıyla değil, diğer zamlarla da mağdur olacak” dedi.

Azami fiyat limiti de arttı: Yeni zamların işareti

Sakarya, EPDK’nın son kararlarına bakıldığında, enerji zamlarının devam edeceğine yönelik işaretler olduğuna dikkat çekti.


Üretim şirketlerinin gün öncesi piyasası ve dengeleme güç piyasasında ürettikleri elektrik enerjisi için, saatlik bazda, megavat saat başına verecekleri tekliflerdeki azami fiyat limitlerinin de artırıldığı bilgisini veren Sakarya, bunun ne anlama geldiğini şöyle anlattı:

“Bu iş artık gerçekten çığırından çıktı”

“2020 Mart’ta 600 TL, 2021 sonunda 2 bin TL olan megavat saat başına bu fiyat, bugün 4 bin 800 TL’ye çıktı. Yani 2020’ye göre 8 kat, 2021 sonu-2022 başına göre 2.4 kat artmış oldu.

Dolayısıyla bu fiyat tekliflerinde makasın açılması, üretim şirketlerinin teklif ettikleri toptan satış fiyatlarının bu rakamlara göre teklif vermesine, bu da faturalara yansıyan üretim maliyetlerinin artmasına yol açacak. Dolayısıyla bu gelişme de yeni zam haberleri olarak karşımıza çıkacaktır. Bu iş artık gerçekten çığrından çıktı.”

“Enerji şirketlerini korumak yerine, tüketici korunmalı”

Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği (TÜBİDER) genel başkanı Fuat Engin yaptığı açıklamada, 01.01.2022 tarihinden itibaren başlatılan Doğalgaz ve Elektrik zamlarının başımıza yağmur gibi yağarken artık doluya dönüştüğünü, Tüketiciye çay kaşığıyla verip kepçeyle geri alınmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını, zamların zulmünün devam etmesiyle bıçağın kemiğe dayanmaktan öteye geçtiğini, yaşamımızı karartan uygulamalara son verilerek, enerji şirketlerini korumak yerine, tüketicinin korunması zeminini yaratarak zamların tamamının geri çekilmesini ve tüketicinin alım gücünün zaman geçirmeden arttırılması gerektiğini ya da bir an önce sandığın tüketicinin önüne getirilmesi gerektiği belirten açıklaması şöyle:

Basına ve Kamuoyuna

2021 yılında yapılan zamlar yetmiyormuş gibi, 01.01.2022 tarihinden yeniden başlayan ve yaşamımızın her alanını çarpan etkisiyle doğrudan yada dolaylı olarak her yönüyle olumsuz etkileyen Benzin, Motorin, Doğalgaz Elektrik fiyatlarına yapılan zamlar “yağmurdu sağanak oldu, bugün ise doluya dönüştü adeta.”

2022 yılı ocak ayında konutlarda yüzde 52, ticari işletmelerde yüzde 127 gibi  oranda  yapılan elektrik, zamları yanında, Doğalgaz kullanımında konutlarda yüzde 25, sanayi de yüzde 50 yapılan zamlarla başlayan zulüm her geçen gün hızını artırarak tüketicinin yaşamı karartılmaya devam edilmiştir. Haziran 2022 de doğalgaza yüzde 30 zam yapılırken, elektriğe konutlarda yüzde 15, konut dışı tüketime ise yüzde 25 zam yapılmıştır.

01.09.2022 tarihinden itibaren doğalgaz kullanımında konutlarda yüzde 20,4, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde yüzde 47,6, Sanayide yüzde 50,8, Elektrik üretiminde kullanılan doğal gazın satış fiyatına yüzde 49,5 oranında yapılan artışın yanında, elektrik kullanımında, sanayide yüzde 50, konutlarda ise yüzde 20 zam yapıldığı açıklanmıştır.

01.09.2022 tarihi itibariyle, dokuz aylık dönemde konutta kullanılan elektriğe yüzde 87 işyerlerinde ise % 181 olmuştur.  Konutların Doğalgaz kullanımında ise yapılan zam yüzde 75,4 olmuştur.

BOTAŞ ve EPDK tarafından yapılan benzer açıklamalarda adeta tüketicinin aklıyla dalga geçercesine bahanelerle, ‘doğalgazın ithal bir enerji kaynağı olmasının, Dünyada artan doğal gaz talebine bağlı olarak küresel enerji piyasalarındaki doğal gaz fiyatlarında yüksek oranda artışlar meydana gelmesi ile Avrupa’nın en büyük doğal gaz tedarikçisi olan Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş nedeniyle doğal gaz fiyatlarındaki yükselişin artarak devam etmesi nedeniyle küresel piyasalardaki doğalgaz fiyatlarında %2000’e varan oranlarda artış meydana geldiği iddia edilerek, buna karşın, küresel piyasalarda yaşanan yüksek doğal gaz fiyatlarının bugüne kadar tüketicilerimize aynı oranda yansıtılmadığı’  iddia edilmiştir. Oysa yaşanan gerçek 01.01.2022 tarihinden bu yana Doğal gaza ve elektriğe yapılan fahiş orandaki zamların direk yada dolaylı etkilerinin tüketiciye yapılan zulmün büyüklüğünü ve alım gücü üzerindeki olumsuz etkisini göstermektedir.

Dün Pandemi koşulları ve döviz artışı, bu gün ise ithal enerji ve savaş bahane edilerek yapılan zamların/fiyat artışlarının yarattığı ağır yükün altında her geçen gün daha da ezilen tüketiciler bu zamlarla artık belini doğrultamaz duruma gelmiştir.

Öyle anlaşılıyor ki yapılan zamlar tüketicinin yazını kışa çevirmiş, yılın son 4 ayında zamların zulmü artarak devam ederek, kışını da cehenneme çevirecektir.


Tüketiciye çay kaşığıyla verip kepçeyle geri alınması kabul edilebilir bir durum olmadığını, bıçağın kemiğe dayanmaktan öteye geçtiğini, yaşamımızı karartan uygulamaya son verilerek, enerji şirketlerini korumak yerine, tüketicinin korunması zeminini yaratarak zamların tamamının geri çekilmesini ve tüketicinin alım gücünün zaman geçirmeden arttırılması gerektiğini ya da bir an önce sandığın tüketicinin önüne getirilmesinin gerektiği artık tartışılmaz biçimde ortadadır.

Elektrik ve doğalgaz zamları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.