Enerji Bakanı Dönmez açıkladı: Kiralık araçlara milyonlar ödendi

Maden Tetkik Arama ile Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün son iki buçuk yılda yüzlerce araç kiraladığını bildiren Enerji Bakanı Dönmez, bu araçlar için devletin kasasından milyonlarca TL çıktığını açıkladı.

kiralık araç

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kiralık araç saltanatı, devletin her kademesinde yaşanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2020 yılından bu yana iki ayrı madencilik işletmesi için 460 araç kiralandığını, bu araçlara toplamda 33 milyon TL ödendiğini açıkladı. Araçların sadece akaryakıt masrafı, 4 milyon 995 bin TL oldu.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle kaleme aldığı soru önergesinde, Maden Tetkik Arama (MTA) ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) 2020 yılından bugüne kadar kullandığı kiralık araçları ve bunlara yıllar itibarıyla yapılan ödemeleri sordu.


CHP’li Antmen’in önergesini yanıtlayan Bakan Dönmez, MAPEG için 2020, 2021 ve 2022 yıllarında 162 araç kiralandığını kaydetti. Yanıta göre, bu araçlara kira bedeli olarak 2020 yılında 825 bin TL, 2021 yılında 1 milyon 995 bin TL, 2022’nin sekiz ayı boyunca da 1 milyon 706 bin TL ödendi. Bu araçların üç yıllık benzin harcaması 4 milyon 420 bin TL oldu.


MTA’DA FATURA AĞIR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, MTA için kiralanan araç sayısının daha fazla olduğunu bildirdi. Dönmez’in yanıtına göre, 2020 ve 2021 yıllarında 99’ar araç kiralayan MTA, 2022’de 100 araç kiraladı. MTA’nın kiralık araçlarına 2020 yılında 9 milyon 179 bin TL, 2021 yılında 10 milyon 551 bin TL ve 2022’de 9 milyon 644 bin TL ödendi. Araçların akaryakıt giderleri ise üç yılda 743 bin TL olarak kayıtlara geçti.


Bakan Dönmez yanıtında, MAPEG tarafından kullanılan insansız hava araçları hakkında da bilgi verdi. Dönmez, “MAPEG tarafından, maden ruhsatlarının ölçümü için kullanılmak üzere satın alınan 12 adet insansız hava aracı için toplam 527 bin 150 TL ödeme yapılmış olup, bahsi geçen hava araçları için yakıt, bakım ve sürüş ödemesi yapılmamıştır” dedi.

Katar Avrasya Tüneli’ne ortak oldu


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.