Mahsa Amini’yi katleden İran molla rejimine karşı kadınların fitilini yaktığı isyan büyüyor. Ülke genelinde dalga dalga yayılan protestolara Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ‘hoşgörü göstermeyeceğiz’ tehditleri savururken İranlılar, alanları terk etmiyor.
Görüntüler aşağıda – İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ziyaret için gittiği Tahran’da ‘saçının bir kısmı” göründüğü için “ahlak polisi” tarafından gözaltına alınmasının ardından yaşamını yitirmesi sonrası başlayan protestolarda birinci hafta geride kaldı. Dört bir yanı saran kadınların isyanı dalga dalga büyüyor.
İran’da Instagram ve WhatsApp’a erişim engeli
Saçlarını kesen ve türbanını yakan kadınlar, “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganları atıyor. Sosyal medyada da büyük yankı uyandıran kadınlar, #MahsaAmini etiketiyle videolarını paylaşmaya devam ediyor. Yetkililer, önceki gün Instagram ve WhatsApp’a da erişim engeli getirdi.
Molla rejimi yasaklamaya çalışsa da eylemlerin şiddeti her geçen gün artıyor. Eylemciler tarafından pek çok kamu binası, Devrim Muhafızları Ordusu’na ait olan bankanın şubeleri, polis araçları ateşe verildi.
İran’da ‘Mahsa Amini’ protestoları sürüyor: Can kaybı 35’e ulaştı
İran’da ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin ölümüne ilişkin protestolar sürüyor. İran devlet televizyonu protestolarda ölenlerin sayısının 35’e ulaştığını açıkladı. Haberde kesin ölü sayısının resmi makamlar tarafından açıklanacağı belirtildi.
Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Mahsa Amini’nin 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi üzerine başlayan gösteriler, ülkenin birçok kent ve kasabasına yayıldı.
ÖLÜMLER ARTIYOR
Resmi devlet televizyonunda yer alan açıklamalara göre protestolarda ölenlerin sayısı 17’ye yükseldi; ölenler arasında üç güvenlik görevlisinin de olduğu bildirildi. Ancak hayatını kaybedenlerim sayısının çok daha fazla olduğuna inanılıyor. Güvenlik güçlerinin protestoculara açtığı ateş sonucu vurularak ölen birinin 16 yaşındaki bir çocuk olduğu belirtildi.
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Amini’nin ölümünün ardından başlayan olayları Batı’nın ikiyüzlülüğü olarak değerlendirdi. Birleşmiş Milletler 77’nci Genel Kurul toplantıları için New York’ta olan Reisi, genç kadının şiddet görmediğine dair iddiaları tekrar etti ve protestolara katılanların “Yaptıklarının kabul edilemez olduğunu” söyleyerek hoşgörü göstermeyeceklerini belirtti.
NE OLMUŞTU?
Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Amini’nin 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.
Tepkiler üzerine Tahran polisinden yapılan açıklamada, İrşad devriyesinin Amini’yi bir saatlik “brifing” için karakola götürdüğü, genç kadının burada aniden bilincini kaybetmesi ve kalp rahatsızlığı yaşaması üzerine hastaneye sevk edildiği iddia edilmişti.
İran devlet televizyonunda yayınlanan görüntülerde de Amini’nin polis merkezine getirildikten ve bir görevliyle konuştuktan sonra aniden fenalaşarak yere düştüğü görülüyor. Protestocular ise polisin, genç kadının “aniden” bilincini kaybettiği yönündeki açıklamasını reddederek, Amini’nin polis merkezine getirilmeden önce darp edildiğini belirtiyor.
Amini’nin 17 Eylül’de memleketi Sakkız kentinde düzenlenen cenaze töreni sonrasında Tahran ve ülkenin batısındaki kentlerde protestolar başlamıştı.
Şu ana kadar Tahran, Senendec, Kerec, Tebriz, Meşhed, Kiş, Kirman, Yezd, Reşt, Bender Abbas, Abadan, Kirmanşah, Erdebil, İsfahan, Urumiye, Kazvin, Zencan, İlam, Mazenderan, Hemedan başta olmak üzere birçok şehirde gösteriler düzenlendi. Birçok noktada eylemciler ile güvenlik güçleri arasında şiddetli arbede yaşandı.
https://twitter.com/who98408150/status/1573397978559434753
Şeno’da halkın direnişi, polisleri defetti✌️👏
Dileğimiz, umudumuz direnişin kalıcı bir Zafer’e dönüşmesi🙏#MahsaAminii #iran #JinaMahsaAmini #IranProtests pic.twitter.com/yVJWHla3Qr
— Şҽա𝐫ą-𝐃ê𝐬ı𝐦 🆕✏️🌏 (@bihardersim) September 24, 2022