Hadi hazırlanın müzeye gidiyoruz!

Mine Küçük imzalı Müze (Tarih-Kavram-Deneyim) adlı kitap, müze dediğimizde aklımıza gelen her şey hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlıyor.

mine küçük müze

Müzeye gitmeyi seven, müzedeki sergileri takip edip, hatta not tutan kimler var, haydi parmak kaldırsın?

İlkokul çağlarında okulca veya sınıfça yaptığımız gezilerden tanıdığımız müzeler… kimimizin sıkılarak, kimimizin bayılarak yaptığı geziler… Hatırlıyor musunuz o  gezileri?..


Çoğumuzun ancak yetişkinlik dönemimizde bilinçlilik düzeyimizin artmasıyla birlikte müzelere farklı bir gözle baktığımıza eminim. Çünkü müzeler bizim hem geçmişimiz, hem bugünümüz hem de yarınımız.

Eylül ayı ortasında müzelerle ilgili her türlü sorunuza yanıt alabileceğiniz bir kitap piyasaya çıkıyor. İletişim Yayınları’nca basılan, Müze (Tarih-Kavram-Deneyim) adlı kitap, yazar Mine Küçük’ün imzasını taşıyor.

Türkiye’deki tüm kitapçılardan ve internet üzerinden temin edebileceğiniz kitap, okuyuculara müze konusunda bilinç kazandıracak ve nokta atışlarla değerli bilgiler verecek bir eser.

Kitabın yazarı Mine Küçük, lisansını tarih öncesi arkeolojisi üzerine yapmış. Yüksek lisansını ise disiplinler arası arkeoloji ve müze bilimi üzerine yapmış. Öğrencilik yıllarından itibaren yurtiçi ve yurtdışında kazılarda, müzelerde arkeolog ve müzebilimci olarak çalışmış. Birçok müze ve sergi için de eğitim programı geliştirmiş bir eğitimci.


Büyük bir içtenlikle yazılmış kitapta, yazar ilk müze deneyimine giriş bölümünde şöyle değiniyor:

“İlkokul dördüncü sınıfta Topkapı Sarayı’na yaptığımız bir gezide ikinci avlunun ortasında durup etrafıma baktığım zaman tarihin üzerime sinen o tarif edilmez hoş duygusuyla ağladığımı hatırlıyorum…”

Müze ile ilgili her şey

Okuyucular, kitap boyunca müze denildiğinde akla gelen her şey hakkında bilgi sahibi oluyor. Müze kelimesinin kökenini, müzebilimi tanımını ve müzecilik anlayışlarını öğreniyor.

Dünyada ve Türkiye’de müzelerin tarihsel gelişimi. Müze türleri, mimarisi, sergileri, planlaması ve işletmesi, müze ve toplum, müze etiği, müze ve pazarlama. Müze ve iklim değişikliği, müze ve sömürgeler, müze öğrenme programları, müze ve teknoloji. Hatta müzeli filmler başlığı altında eskisini ve bugününü karşılaştırabileceği müzelerden görüntülerin bahsedildiği filmleri dahi bulabiliyor.


Mine Küçük’ün Müze adlı kitabı müze gezmeyi sevenler, çocuklarına bilinçli bir şekilde müze gezdirmek isteyen ebeveynler, öğrenciler, öğretmenler, sivil toplum kuruluşlarının çalışanları, müze kurmak isteyen kişi ve kurumların faydalanması için anlaşılır bir dille yazılmış kült bir eser.

Evden çıkmadan gezebileceğiniz 17 sanal müze


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.