Sosyal konut projesinde enflasyon riski korkutuyor!

İBB Kiptaş Genel Müdürü Ali Kurt, Erdoğan’ın detaylarını açıkladığı sosyal konut projesinin geleceğine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Sosyal konut

İBB Kiptaş Genel Müdürü Ali Kurt, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün detaylarını duyurduğu sosyal konut projesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kurt, barınma ve kira krizinin sadece konut üreterek çözülemeyeceğini söyleyerek, enflasyonla birlikte yapılan yatırımın maliyetinin artabileceğini ifade etti.


“Sadece konut üreterek sorun çözülmez”

Kurt’un değerlendirmeleri şöyle:

“Sadece konut üreterek konut krizini, barınma ve kira krizini çözemeyiz. Arz-talep dengesi bozuldu, maliyetler arttı. Ürettiğimiz ürün niye pahalıya satılıyor çünkü maliyeti yüksek, hala da artmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanının açıkladığı veriye göre 362 milyarlık bir yatırım, bu enflasyon ortamı devam ederse bu 720 milyara çıkar. 250 bin konutu iki yılda yapacağını söylüyor, TOKİ’nin 20 yılda ürettiği konut sayısının yıllık ortalaması 58 bin 500. Teoride yapılabilir ama çok ciddi bir organizasyon gerekiyor.

Açıklanan paket, şu anda belli bir gelir seviyesine pozitif etki edecektir. Uygulanabilirse güzel bir iş, uygulanamazsa çok büyük krizlere sebep olabilir.

“6 ayda bir yüzde 10 ortalama bir güncelleme olursa; 850 bin liralık bir konut için vatandaş 240 ayda 8.5 milyon lira bir geri ödeme yapacak”


TOKİ, altı ayda bir fiyatlarda güncelleme yapıyordu, bu yıl sadece ilk altı ay 8.45 ikinci altı ay 16.55 güncelleme yaptı. Bu şu anlama geliyor: Bu yıl ortalama yüzde 12.5 borçlara güncelleme yaptı. Altı ayda bir yüzde 10, ortalama bir güncelleme yaparsa, 850 bin liralık bir konut için vatandaş 8.5 milyon lira bir geri ödeme yapacak 240 ayda. Bu çok büyük bir rakam bugün için, aylara bölünce makul gibi geliyor.” (HalkTV.com.tr)

Erdoğan, sosyal konut projesi taksit ücretlerini açıkladı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.