Türkiye hayat pahalılığında dünyanın 1 numarası oldu!

Türkiye hayat pahalılığında dünya şampiyonu oldu. Temel ihtiyaçlar bile lüks hale geldi! Kendi imkanları ile çocuğunun bakımını sağlayamayan muhtaç hane sayısı 10 bin 408’e çıktı. Vatandaşlar oturulamayacak derecede sağlıksız evlerde yaşıyor.

hayat pahalılığında

Türkiye hayat pahalılığında dünyanın 1 numarası oldu!

Türkiye’de TÜİK’in açıkladığı verilere göre enflasyon oranı yüzde 80’e çıktı. Türkiye bu enflasyon oranıyla dünya enflasyon liginde birincilik sırasına oturdu. Temel ihtiyaçların bile karşılanmasının lüks olduğu Türkiye’de aileler çocuklarının bakımını sağlamakta bile zorlanır hale geldi.


BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2022 yılının ilk yarısına yönelik yayınladığı veriler, Türkiye’de giderek derinleşen yoksulluğun ulaştığı çarpıcı boyutu gözler önüne serdi. Bakanlığın verileri, oturulamayacak derecede bakımsız ve sağlıksız hane sayısının 16 bin 424’e ulaştığını, 10 bin 498 hanenin çocuklarının öz bakımını kendi imkanları ile sağlayamadığını, 2 milyon 345 bin hanenin elektrik faturasını, 330 bin 804 hanenin ise doğalgaz faturasını ancak sosyal yardım ile ödeyebildiğini ortaya koydu.

İktidar eliyle yaratılan yoksulluk, resmi verilere de yansıdı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Ocak-Haziran 2022 dönemine yönelik sosyal yardım verileri, Türkiye’deki toplumsal bunalımı bir kez daha gün yüzüne çıkardı.

Vatandaşlar oturulamayacak derecede sağlıksız evlerde yaşıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Türkiye genelindeki 16 bin 424 hane, “Oturulamayacak derecede eski, bakımsız ve sağlıksız” olarak sınıflandırıldı. Bakımsız ve sağlıksız 16 bin 424 hanenin bakım ve onarımı ile ev eşyası ve kirası için 52 milyon 246 bin TL’lik barınma yardımı gerçekleştirildi.


İktidarın ekonomi politikaları ile artık önlenemez hale gelen yoksulluk, milyonlarca haneyi elektrik tüketim desteğine de muhtaç bıraktı. 2022 yılının ilk altı ayında, 2 milyon 345 bin 939 hane elektrik faturasını ancak elektrik tüketim desteği ile ödeyebildi. Benzer bir tablo, doğalgazda da yaşandı. Toplam 330 bin 804 hane, doğalgaz faturasını ödeyebilmek için sosyal yardım almak zorunda kaldı.

Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nce paylaşılan en çarpıcı veri ise çocuklarının beslenme ve öz bakımını kendi imkanları ile sağlayamayan aileler yönelik veri oldu. Verilere göre, çoklu doğum ile dünyaya gelen çocukların bulunduğu muhtaç hanelerin sayısı 10 bin 408 ile ifade edildi. Bu hanelerde yaşayan 21 bin 130 çocuk için 17,2 milyon TL ödeme yapıldı.

Yoksullukla mücadele için harcanan para arttı

Bakanlığın, “Yoksullukla Mücadele” programı kapsamında harcadığı paradaki artış da dikkati çekti. Yoksulluğun boyutunu gözler önüne seren ve “İktidar seçimler öncesi, siyasi ikbali için kesenin ağzını açıyor” iddialarını anımsatan verilere göre, 2022 yılının ilk yarısında yoksullukla mücadele için bakanlığın kasasından 24 milyar 206 milyon 99 bin TL çıktı. Yoksullukla mücadele için 2022’nin ilk yarısında harcanan para, 14 milyar 906 milyon 985 bin TL harcanan 2021 yılının ilk yarısına oranla yüzde 62 arttı.

Temel ihtiyaçlar bile lüks hale geldi!

Türkiye’de yükselen enflasyon, ürünlere zam olarak yansıdı. Türkiye’de sadece 8 ayda Temel gıdaya ulaşım bile lüks oldu. Aralık ayında 8 liraya alınan süt Ağustos ayında 18 liraya yükseldi. 1 lira 38 kuruşa alınan yumurta 2 lira 16 kuruş oldu. 2021 yılının Aralık ayında 9 lira 25 kuruşa alınan Makarna 14 lira ya yükseldi. Aralık ayında 12 lira 53 kuruşa alınan salca 29,40 kuruş, 8 lira 9 kuruşa alınan toz şeker 25 lira 75 kuruş oldu.


Akaryakıtta da benzer tablo gerçekleşti. 2021’in Aralık ayında litresi 10 lira 80 kuruş olarak satılan benzin Ağustos ayında 21 liraya satıldı. Motorin ise 10 lira 68 kuruştan 24 liraya yükseldi. LPG ise 2022’nin ilk 8 ayında 7 lira 94 kuruştan 10 lira 08 kuruşa yükseldi.

Tartışma yaratan kiralık oda ilanı: “Modern kölelik!”


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.