Dijital detoks uygulayan köy: Siren sesi gelince TV ve telefonlar kapatılıyor!

Hindistan’daki bir köyde yaşayanlar ‘dijital detoks’ uyguluyor. Siren sesi duyulunca TV ve cep telefonları kapatılıyor.

Dijital detoks

Maharaştra eyaletindeki Vadgaon köyünün yerel yönetiminin uygulamadaki amacı modern çağın bağımlılıklarından -TV, internet, cep telefonu- en azından bir süreliğine köy halkını uzak tutmak. Sohbet etmelerini, başka aktiviteler yapmalarını sağlamak.

Çoğunluğunu çiftçi ve şeker üretiminde çalışanların oluşturduğu 3 bin nüfuslu köyde her akşam saat 19.00’da çalan siren TV ve cep telefonlarının kapanmasının vakti geldiğine işaret ediyor. Cihazlar saat 20.30’da çalan sirenle yeniden açılabiliyor.


Köydeki belediye meclisinin başkanı Vicay Mohite, kararı 14 Ağustos’taki toplantıda aldıklarını ve bir gün sora başlattıklarını söyledi.

Çocukların uzaktan eğitim yapılan Covid-19 salgını sırasında cep telefonu ve televizyona bağımlı hale geldiğini, okula gitmeye başladıklarında bu ikiliden kopamadıklarını, yetişkinlerin de birbirleriyle konuşmaz olduğunu vurgulayan Mohite’nin anlattıklarına bakılırsa kararı almak kolay olmamış.

Günde 1,5 saati cep telefonu ve TV’siz geçirme fikrini erkeklere anlattıklarında kabul görmemiş. Bunun üzerine kadınlarla toplantı yapılmış ve olumlu sonuç çıkmış. Köydeki tapınağa bir siren konmuş ve uygulama başlamış.

Uygulamanın cezai bir yaptırımı yok. Ama nüfusun büyük kısmı uyuyor. Komşular ve belediye çalışanları ilk günlerde TV ve cep telefonlarının kapanıp kapanmadığını kontrol edip birbirlerini uyarmış.

Köyün sakinlerinden Vandana Mohite uygulama öncesinde çocuklarına ders çalıştırmakta zorlandığını, TV’den ve cep telefonundan ayıramadığını ancak şimdi kocasının işten gelince onlara derslerinde yardım ettiğini, kendisinin de huzur içinde mutfağında yemek hazırladığını anlattı.

Üç oğlu olan Dilip adlı çiftçi de uygulama başladığından beri çocuklarında çok olumlu bir değişim gözlemlediğini söyledi.

Ulusal Ruh Sağlığı ve Nörobilimler Enstitüsü’nden psikolog Dr. Manoj Kumar Şarma, bilinçli olarak uygulanan ‘dijital orucun’ ailelere bir arada bir şeyler yapma fırsatı sunduğunu, sanal etkinlikler ve TV bağımlılığıyla mücadelede iyi bir yöntem olduğunu söyledi.


Şarma, özellikle çocuklara fiziksel aktivite ve ekrana bakmadan yapılabilecek başka etkinliklerin olduğunu, bunun uyumak, beslenmek kadar önemli olduğunun altını çizdi.

Dijital detoks nedir? Ekran bağımlığından nasıl kurtulacağız?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.