Kısırlaştırma Sonrası Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kısırlaştırma sonrası kedi bakımı özen ve dikkat isteyen bir süreçtir. Birçok kedi sahibi, kedisinin yavrularını bir kez olsun görmek ister. Ancak; özellikle dişi kediler için gebelik ve doğum sürecinin son derece yıpratıcı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle özellikle dişi kedilerin daha sağlıklı ve uzun yaşaması için kısırlaştırma gereklidir. Aynı durum erkek kediler için de geçerli olmaktadır. Erkek kedilerde kanserin de içinde bulunduğu pek çok hastalığın önüne geçmek kısırlaştırma ile mümkündür. Cinsiyeti fark etmeksizin tüm kedilerin ilk kızgınlık döneminin ardından kısırlaştırılması veteriner hekimler tarafından tavsiye edilmektedir.

Kısırlaştırma kedi

Kediler genellikle 6. aylarında ilk kızgınlık dönemine girerler. Bu süreç bazı kedilerde 4. ay itibariyle de görülebilmektedir. Kızgınlık dönemi kediler ve kedi sahipleri için zorlu bir süreç olarak bilinmektedir. Çünkü, kediler kızgınlık döneminde son derece agresif olabilirler. Yüksek sesle miyavlama ve yaşam alanlarının farklı bölgelerine işaret bırakma gibi davranışlar gösterebilirler. Kedilerin, yoğun ilgiye ihtiyaç duyduğu bu dönem yılda 3 – 4 kez tekrarlanabilmektedir. Hatta dişi kedilerin çiftleştirilmemeleri durumunda yılda 6 – 7 kez kızgınlık dönemine girmesi söz konusu olabilir. Kızgınlık döneminde gösterilen davranışlar kediden kediye değiştiği gibi; kızgınlık süresi de kediden kediye farklılık gösterir. Bu süre 1 günden 3 haftaya kadar uzayabilir.

Kedi kısırlaştırma sonrası bakımı; kızgınlık, gebelik, doğum gibi süreçlere oranla çok daha kolay tolere edilebilir. Bir kedinin yılda 3 kez gebe kalması mümkündür. Gebelik süreci yaklaşık olarak 2 ay sürer. Her doğumda bir ila beş arasında yavru dünyaya gelir. Gebelik süreci dişi kedilerin sağlığını olumsuz etkileyebilen bir süreçtir. Bu süreçte üreme problemleri ve doğum anomalileriyle karşılaşmak söz konusu olabilir. Ev kedileri, sokak kedilerine oranla gebelik ve doğum sürecinde daha az yıpranırlar. Takviye vitaminler ve doğru beslenmeyle gebelik sürecinde ve doğumun ardından kedilerin sağlığını korumak mümkündür. Ancak gebelik ve doğum insan vücudunda olduğu gibi kedilerde de değişime yol açan bir süreçtir.

Peki; kısırlaştırma ameliyatı nasıl yapılır? Erkek ve dişi kedilerin kısırlaştırma işlemi arasında ne gibi farklar bulunmaktadır?

Kısırlaştırma Sonrası Kedi Bakımı: Kısırlaştırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kısırlaştırma ameliyatı öncesinde veteriner hekimler tarafından birtakım testler yapılmaktadır. Kedinin anesteziye uygunluğu bu testler aracılığıyla saptanır. Ek olarak; ameliyata engel herhangi bir rahatsızlık bulunup bulunmadığına bakılır. Bu testlerin ardından operasyon sürecinin nasıl ilerleyeceğine karar verilir. Ameliyat öncesinde 8 – 12 saat süreyle kedilerin yemek yememesi ve su içmemesi gerekmektedir.

Kısırlaştırma işlemi erkek ve dişi kedilerde farklı şekillerde yapılmaktadır. Erkek kedilerde kısırlaştırma işlemi, dişi kedilere oranla daha kolay gerçekleşmektedir. Testislerin bulunduğu keseye, küçük bir kesi atılarak gerçekleştirilir. Bu bölgede bulunan damar ve kanalların bağlanması söz konusudur. Operasyon süresi 30 dakika ile 1 saat arasında değişiklik gösterir. Erkek kediler genellikle anestezinin etkisi geçtikten sonra eve gönderilebilir.

Dişi kedilerde kısırlaştırma ameliyatının süresi 3 saate kadar uzayabilmektedir. Ameliyat, karın bölgesine kesi atılarak gerçekleştirilir. Dişi kediler için kısırlaştırma ameliyatlarında iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden ilki rahmin alınmasına dayanmaktadır. Yumurtalıklara dokunulmaz. Bu yöntemde kedinin gebe kalması mümkün değildir. Ancak, cinsel olarak aktif olması söz konusudur. Bir diğer yöntemde kedinin rahmi ve yumurtalıkları birlikte alınır. Bu işlem sonrasında çiftleşme isteği ve gebelik görülmez.

kedi kısırlaştırma

Veteriner hekimler tarafından tavsiye edilen ikinci yöntemin uygulanmasıdır. Çünkü yumurtalıkların alınmaması durumunda çeşitli problemlerle karşılaşılabilmektedir. Genital rahatsızlıklar, yumurtalıklarda oluşan kistler ve iltihaplanmalar bu problemlerden bazılarıdır. Sağlıklı bir iyileşme süreci ve sağlıklı bir yaşam için yumurtalıkların ve rahmin birlikte alınması önerilmektedir.

Ameliyatın ardından dişi kediler bir gün süreyle klinikte misafir edilebilir. Ertesi gün taburcu edilerek evlerine gönderilirler. Ameliyat sonrasında oluşabilecek ağrılar için veteriner hekimler ağrı kesici ilaçlar verebilirler. Bazı ameliyatlardan sonra dikişlerin veteriner hekim tarafından alınması gerekebilir. Bu işlem genellikle ameliyattan 14 gün sonra gerçekleştirilir. Bu konuda gerekli bilgi veteriner hekim tarafından verilmektedir.

Kısırlaştırma Sonrası Kedi Bakımı ve Alınması Gereken Önlemler

Kısırlaştırma işleminden yaklaşık 1 gün sonra kediler normal yaşantılarına dönerler. 24 saatlik sürede anestezi ve operasyonun etkileri devam edebilmektedir. Bu süreçte kedinin sakin ve kendini rahat hissedeceği bir ortamda bulunması önem taşımaktadır. Bazı kediler karanlık bir ortamda kendilerini daha rahat hissedebilirler. Bunun nedeni anestezi sonrasında gelişen ışığa duyarlılıktır. Ameliyat sonrasında veteriner hekimin farklı bir önerisi yoksa ilk besleme 6 – 8 saatin ardından yapılmalıdır.

Kısırlaştırma Operasyonu Sonrası Görülen Hafif Yan Etkiler

Kısırlaştırma ameliyatının ardından kedilerde huzursuzluk, titreme ve iştah kaybı görülebilir. Bazı kedilerde mide bulantısı ve idrarda kan görülmesi de söz konusudur. Bu gibi durumlarda kedi sahiplerinin sakin kalması önerilir. Ameliyat sonrası bu tür olumsuzluklarla karşılaşılması normaldir. Bunlar ameliyat ve anestezinin hafif yan etkileridir ve genellikle 24 saat içerisinde ortadan kaybolurlar. Ancak iştahsızlık, idrarda görülen kan ve mide bulantısının devam etmesi halinde veteriner hekimlere danışılmalıdır.

Ameliyat Sonrasında Alınabilecek Hijyen Önlemleri

Kısırlaştırma sonrası kedi bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri hijyendir. Kediler vücutlarındaki yaraları içgüdüsel olarak yalamak isterler. Bu kediler için bir iyileştirme yöntemi olarak görülür. Ancak ameliyat sonrasında kedinin bu davranışı göstermesi olumsuz durumlara yol açabilmektedir. Bu nedenle yaralar iyileşene kadar yakalık kullanımı önerilmektedir. Bazı kediler yakalığa aşırı tepki verebilirler. Kimi zaman yakalık kullanımı kedi için bir stres kaynağına dönüşebilir. Bu durumda ameliyat sonrası giysilerinden yardım alınabilir.

Bununla birlikte kedinin tuvaletini sürekli temiz tutmaya dikkat edilmelidir. Dışkıda ve idrar ameliyatlı bölgede enfeksiyon oluşmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle ameliyat sonrası süreçte kedi kumunun sürekli temizlenmesi önerilmektedir.

Günlük Aktiviteler

Kediler meraklı ve hareketli canlılardır. Ancak ameliyat sonrasında günlük aktiviteleri konusunda dikkatli olmak gerekebilir. Kedinin çok fazla hareket etmesi risk oluşturabileceği gibi; çok fazla hareketsiz kalması da sağlıklı değildir. Bu nedenle beraber vakit geçirmek ve küçük oyunlar oynamak faydalı olabilir.

kediler

Kedilerde Kısırlaştırma Sonrası Beslenme ve Kilo Artışı

Kısırlaştırma sonrası kedi bakımı denildiğinde akla gelen ilk konulardan biri beslenmedir. Ameliyatı izleyen birkaç gün içerisinde kediler dengeli ve kontrollü beslenmelidir. En uygun beslenme programı hakkında veteriner hekimlerden yardım alınmalıdır. Özellikle ameliyattan sonraki 24 saat içerisinde kedilerin tüketmesi ve tüketmemesi gereken besinler hakkında dikkatli olunmalıdır.

Kısırlaştırma ameliyatları sonrasında en sık karşılaşılan sorunlardan biri kilo artışıdır. Kedilerde kısırlaştırma sonrası beslenme rutini değişebilir ve aşırı yeme eğilimi gösterebilirler. Kuru mama tüketiminin kedinin kilosuna göre azaltılması önerilmektedir. Ayrıca, kısırlaştırılmış kediler için özel üretilen mamaların tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Kısırlaştırılmış kediler için üretilen mamalar diğer mamalara oranla daha düşük kalorilidir. Ancak kedilerin günlük besin ihtiyaçlarını karşılayacak niteliktedirler. Düşük oranda fosfor, kalsiyum ve magnezyum içerirler. Böylelikle idrar yollarında taş oluşumunun önüne geçilmesine yardımcı olurlar. Kısırlaştırılmış kedi mamaları içeriğinde yüksek protein barındırır. Sindirimi kolaydır. Kısırlaştırılmış kedi mamaları ile kediler yeterli beslenirken kilo kontrolünün sağlanması mümkün hale gelmektedir.

Kısırlaştırma sonrası kedi bakımı özenle yürütülmesi gereken bir süreçtir. Ameliyat sonrasında komplikasyonların ortaya çıkma ihtimali son derece düşüktür. Ancak olumsuz durumlarla karşılaşılması halinde veteriner hekimlere başvurulması önerilmektedir. Ameliyat sonrası süreçte her adımda veteriner hekimlerden yardım alınabilir.

Kedi kısırlaştırma ile ilgili daha fazla bilgi almak için videolu içeriği ziyaret edin: https://uskudarveteriner.com/uskudar-kedi-kisirlastirma/

Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.