Yüz Yüze Terapi Mi? Online Terapi Mi?

Özellikle 2019 yılında başlayan pandemi süreci hayatımızın her yönünü çok ciddi bir şekilde etkiledi. Bu da pandeminin en başından beri bize sosyal iletişim alanında yeni pencereler açtığı gibi bazı çözümlere de mecbur bıraktı. Bazı sosyal iletişim yöntemleri de pandeminin kısmen bitmesi ile kalıcı bir hal aldı. Bunlardan birisi de online psikolog ile online terapi.

online terapi

Aslında online terapi oldukça uzun zamandır hayatımızda olan ve kullanılan bir yöntem ama diğer sosyal iletişim alanlarının da gelişmesiyle daha popüler şekilde hayatımızda yer almaya başladı. “Yüz yüze terapi mi? online terapi mi?” farkına gelince öncelikle hala etkisini az az göstermeye devam eden pandemi süreci devam ederken bu sorunun cevabını vermek hayli zor. Daha çok benimsenen terapi yöntemi kişilerin seçimlerine ve tercihlerine göre değişmektedir. Aslında yöntem olarak aynı uygulamalar yapılsa dahi bazı temel farklara da sahiplerdir.

Yüz yüze ve online terapide temel farklar

Terapinin gerçekleştirilmesi konusunda her şey birbiriyle aynı olsa da görüşmenin yüz yüze veya online olarak kamera eşliğinde yapılması arasında bazı temel farklılıklar mevcuttur. En önemlisi terapi alacak kişinin kendini hangi konumda daha rahat açabilmesi ya da tam tersi hangi ortamdan daha fazla rahatsız olacağıdır. Terapi alacak kişi online terapide kendini ev ortamındaki rahatlıkta terapiyi anlamından daha basitleştirebilir ya da tam tersi olarak bir ofis ortamında gereğinden çok daha fazla gerilebilir. Bu tamamen terapiyi alacak kişinin tercihi ile alakalıdır. Ayrıca online terapinin kimden alındığı da oldukça önemlidir ve karşıdaki kişinin tüm eğitiminin ve yetkinliklerinin bilinmesi gerekmektedir.

Tüm bu belirleyici seçenekler kullanılarak “yüz yüze terapi mi? online terapi mi?” sorusunun cevabı bulunabilir. Ancak bazı araştırmalarda kişiye özel bir durum olsa dahi online terapide ve ev ortamında insanların çok daha rahat olduğunu, terapiyi veren dışında bir dış uyarana maruz kalmıyorlarsa ofis ortamından çok daha fazla kendini dışa açıp sorunlarının çözümleri konusunda yol belirleyecek sebepleri sıralayabildiği görülmüştür. Ayrıca herhangi bir hazırlık evresinden geçilmemesi danışanın direkt olduğu gibi kendini ortaya koyabilmesi bakımından online terapi daha çok tercih edilen bir yoldur. Ayrıca yüz yüze olarak alınan terapilerden farklı olarak insanlar kendilerini dışarı tanıtmadan terapi alma imkanı bulurlar ve bu da bazı danışanlar için “yüz yüze terapi mi? online terapi mi?” sorusunun cevabını vermektedir.

Size en uygun olan terapi yöntemi

Yüz yüze terapi mi? online terapi mi? konusunda size en uygun yöntemi bulmak için öncelikle psikolog seçiminin yapılması önerilmektedir. Kişi için en uygun psikolog aralarında etkin iletişimin kurulduğu psikolog olacaktır. Bunun ardından da öncelikle psikolog ile bir ön görüşme sağlayarak temelde hangi yöntemin sizin için uygun olacağı yönünde bir karar verebilirsiniz. Danışanın kendini nasıl rahat hissedeceği terapi yönteminin seçimi konusunda yol gösterici olmaktadır.

Online Psikolog Desteğinin Avantajları

Günümüzde psikolog desteği görmek kötü ve saçma gibi gelse de çok büyük yanılgıdır. Hatta deli doktoru gibi etik dışı cümleler kullanan insanlara rastlanır. Psikolog tedavisi tamamen insanın dertlerini anlatarak bilirkişi tarafından fikir alarak olayların üstesinden gelmesidir. Gelişen teknoloji sayesinde artık online psikolog desteği almak mümkündür. Çünkü psikolog tedavisinde veya desteğinde tamamen diyalog ilk planda yer alır. Öteki hastalıklar ile aynı durumda olmadığı için uzaktan hizmet almak mümkündür. Hayatın yorgunlukları, iş yoğunluğu, üşengeçlik ve günlük yaşam koşuşturmaları nedeniyle insanlar vakit ayıramaz. Başka bir tabirle yapacağımız işleri öteleme tutumları görülür. Online psikologlar desteğinde bütün aksaklıklar ortadan kaldırılmış olur. İsteğe bağlı olarak sadece sesli veya görüntülü şekilde tedavi olmak mümkündür. Akıllı telefon üzerinden veya bilgisayar üzerinden online psikolog hizmeti alarak 7/24 hizmet sağlamak mümkündür. Canlı ve yüz yüze iletişimde ise saat sorunları ortaya çıkmaktadır. İsten geç çıkan veya ulaşım sorunu yaşayan kişiler online psikolog tercihi yaparlar.

Psikaytr konusunda ilaç yazacak durum var ise yüz yüze ve hastane tedavisi önerilir. Ancak psikolojik ve ilaç gerektirmeyen durumlarda online psikolog sistemi daha pratiktir. Sadece hasta için değil psikolog olarak hizmet veren kişi içinde daha verimlidir. İşyerinden ziyade evinde ve farklı ha vakitlerinde hizmet verebilir. Bütçe yapılandırması online psikolog hizmetlerinde daha düşük fiyatlar ile karşımıza çıkar. Çünkü zahmet katsayısı düşeceği için fiyatta değişikler görülür. Ayrıca utangaç ve çekinen insanlara sık sık rastlanır. Yabancı ortamlarda kendini ifade edemeyen ve içine kapanık bireyler için online psikolog destekleri önerilir. Diledikleri ortamda, kendi evlerinden istedikleri şekilde iletişime geçmek mümkündür. Arkadaş ve dost sohbeti gibi uzman bireye sanal ortamdan sorunlarını anlatmak daha basit hale gelir. Bu nedenle internet çağının yararlı yönlerinden biride online psikolog hizmeti alabilmektir.

Detaylı Online Psikoloji ile ilgili destek almak için: https://www.onlinepsikoloji.com/

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.