IMEI kayıt ücretine zam: 6 bin lirayı geçmesi bekleniyor!

Ekim ayı enflasyonuyla birlikte yeniden değerleme oranı da belli oldu. Vergi ve harçların aksi karar alınmadığı takdirde, yüzde 122.93 artması bekleniyor. IMEI kayıt ücretinin ise zam oranları ile beraber 6 bin 90 TL olması bekleniyor.

Cep telefonu vergi

Ekim ayı enflasyonunun açıklanması ile birlikte yeniden değerleme oranı da belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılında çeşitli vergi, harç ve cezaları hesaplarken kullanılan Yeniden Değerleme Oranı’nı açıkladı. Geçtiğimiz sene bu oran yüzde 36,2 civarındayken 2023 için yüzde 122,9 olarak belirlendi. Ne yazık ki bu IMEI kayıt ücreti ya da pasaport harcı gibi pek çok şeyde fiyatların artacağı anlamına geliyor.


Shiftdelete.net’in haberine göre 2021 yılı pasaport kayıt ücreti ve 2023’e ait Yeniden Değerleme Oranı baz alınarak yapılan hesaplama ile IMEI ücretleri ortaya çıkıyor.

2022 IMEI kayıt ücreti 2 bin 732 TL, zam oranı ise yüzde 122.9. Böylelikle 3 bin 358 lira zam oranıyla, 2023 IMEI kayıt ücretinin 6 bin 90 TL olması bekleniyor.

Yurt dışından telefon getirmek zorlaşıyor!

Yurt dışından telefon getirmek ise her geçen gün biraz daha zor hale geliyor. Bunun somut örneklerinden biri olan Sinyal Kanunu, birkaç hafta önce TBMM’den geçti. Kanuna göre, bir yıl boyunca kullanılmayan tüm telefonların IMEI numarasının devre dışı bırakılmasının yolu açıldı.

Vatandaşlar mağdur olmaları durumunda telefonlarını ve faturalarını alarak yetkili kurumlara başvurabilecek ve telefonlarının IMEI açtırma işlemini yaptırabilecek. Faturaları olmayan ya da IMEI numarasını farklı bir telefona aktarmış olan kullanıcılar ise telefonlarını kullanamayacak.


TBMM, bu sayede ülkeye yurt dışından kaçak olarak telefon getirilmesinin önüne geçecek. Böylelikle vergilendirilmeden yurt dışına çıkan paranın azaltılması ve cari açığın önüne geçilmesi öngörülüyor.

Vergi, harç ve cazalarda zamlar belli oldu: İşte tam liste!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.