İnsanlığın daha önce bilinmeyen “hayalet” bir atası keşfedildi

50 bin yıl önce yaşamış kızın kalıntıları bilim dünyasında büyük tartışmalara yol açmıştı. Yapay zekadan destek alan bilim insanları, büyük bir keşfe imza attı. Neandertaller ve Denisovalılar’ın yanı sıra üçüncü bir türden söz ediliyor; insanlığın daha önce bilinmeyen “hayalet” bir atası olduğu düşünülüyor.

İnsanlığın atası

Anatomik olarak bugün bildiğimiz modern insan türleri, bundan 300.000 yıl önce Afrika kıtasında ortaya çıktılar. Homo heidelbergensis veya benzer bir türden evrimleşti ve Afrika dışına göç eden insanlar yavaş yavaş yerel arkaik insan popülasyonlarının yerini aldı veya onlarla melezlendi.

Tam da bu melezlenme sırasında yaşamış olan genç bir kızın kalıntıları, bilim insanlarını şoke etti. Keşfin ardından bilim insanları, eski ve modern insan genetik kodunu inceleyen derin öğrenme algoritmaları sayesinde uzun süredir ortada olan bir teoriyi kısmen kanıtladı.


Daha önce hiç keşfedilmemiş insan atası bulundu

Bu kalıntılar, 50.000 yıldan fazla bir süre öncesine ait bir genç kıza aitti ve bilim insanlarının daha önce karşılaşmadığı, modern insanların ‘melez’ bir atası gibi görünüyordu. Bilim insanları, bu kalıntıların ait olduğu kişinin yalnız olmadığına dair kanıtlar da buldular.

Denisova kazısı
Güney Sibirya’nın Altay Dağları’ndaki Denisova Mağarası’nın yeri. Fotoğraf: AP

Webtekno’nun haberinde yer verdiği detaylara göre 2019 yılında başlayan araştırmada bilim insanları, bir yapay zekanın yardımıyla modern insanın Afrika’dan çıkıp Avrasya’ya yayıldığı büyük göç sırasında birbirine karıştığı türleri araştırdı. Kalıntılardaki genler ile modern insan genlerini karşılaştıran yapay zeka sayesinde 50.000 yıllık kalıntıların ait olduğu kişinin tam da bu melezlenme sırasında ortaya çıkmış olan bir ara tür insan atası olduğu keşfedildi.


neandarteller

Üçüncü bir tür olabilir mi?

Bugüne kadar bu göçte birbiriyle ilişkiye giren türlerin Neandertaller ve Denisovalılar oldukları düşünülüyordu. Ancak bu çalışmada derin öğrenme algoritmaları sayesinde Avrasya DNA’sında uzun zaman önce üçüncü bir eski türün daha yaşadığı ortaya kondu.

“Hayalet” arkaik popülasyon

Araştırmacılar, Bayes çıkarımı adı verilen istatistiksel bir teknik kullanarak, “geri melezleme” olarak adlandırdıkları şeyin, bir diğer deyişle modern insanların Afrika göçü sırasında iç içe geçtiği “hayalet” arkaik bir popülasyonun kanıtını buldular.

arkaik popülasyon

Fakat bilim insanlarına göre iş henüz yeni başlıyor. Bu tür bir yapay zeka analizi uygulamak, insan soyu alanında yeni bir teknik ve uğraştığımız bilinen fosil kanıtları son derece yetersiz olabilir.

Denisova
Denisova Mağarası’nda kazı. Fotoğraf Robert Clark

Öte yandan araştırmaya göre, ekibin bulduğu şey yalnızca uzun zamandır unutulmuş bir içe dönüş sürecini açıklamakla kalmıyor, aynı zamanda bugün kim olduğumuz hakkında da ipuçları veriyor.

Bu yemek kalıntıları 70 bin yıl önce yaşayan Neandertaller’e ait!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.